fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Téli egészségvédelem
Torokszárazság télen: ezek a lehetséges okok!

Torokszárazság télen: ezek a lehetséges okok!

Télen gyakrabban érzed (akár minden reggel), hogy fáj, száraz, kapar a torkod?Mi lehet ennek az oka? Olvass tovább, eláruljuk!

A torokban tapasztalt száraz, kaparó érzés gyakori problémának számít, különösképpen a hideg téli hónapokban. A fűtési szezon általános jellemzője lehet a lakás száraz levegője (nem ritka a 10-20 százalékos vagy az alatti nedvességtartalom sem), ami szárítja a nyálkahártyát. Emellett a felső légúti fertőzések is könnyebben terjednek és ezek is okozhatnak kellemetlen torokproblémákat. De lehetnek-e még egyéb okai is annak, hogy reggel ébredéskor, esetleg napközben azt veszed észre, fáj, száraz, kapar a torkod? És mit tehetsz ez ellen? Olvass tovább, eláruljuk!

1. Dehidratáltság

A nyálmirigyek egészséges folyadékbevitel mellett naponta kb. 1,5 liter nyálat termelnek, amely többek között védi a szájnyálkahártyát a kiszáradástól. A szájban, torokban érzett szárazság gyakran a dehidratáltságra, illetve az ebből fakadó csökkent nyáltermelésre vezethető vissza.

Igyál télen is napi kb. 2 liter folyadékot (tiszta vagy természetesen ízesített vizet), a nap folyamán egyenletesen elosztva! Reggel, mikor felkelsz, első dolgod legyen a vízivás, és állíts be a telefonodon óránként ismétlődő hangos emlékeztetőt, hogy itt az ideje inni!

2. Nyitott szájjal alvás


Ha minden reggel szájszárazsággal, torokfájással ébredsz, lehet, hogy nyitott szájjal alszol. A levegő kiszárítja a szájat, így a nyál nem tudja nedvesen tartani a száj- és toroknyálkahártyát. A szájlégzés rossz leheletet, horkolást, alvási apnoét és nappali fáradtságot is okozhat.

A szájlégzés egyik gyakori oka az orrdugulás, ami sós vizes orrmosással, orrspray-vel, orrcseppel és antihisztaminokkal kezelhető. Sokaknak segít a légzéskönnyítő orrtapasz használata is.

3. Téli allergia


Az allergiát legtöbben a nyári pollenszezonnal kötik össze, pedig télen is jelentkezhetnek allergiás tünetek, amelyeket döntően poratka, penészgomba vagy háziállat vált ki. Az orrdugulás gyakran szájon át történő légzésre késztet és ez kiszáríthatja a torkot.

Antihisztamin tartalmú gyógyszerek mellett a penészmentesítés, a páratartalom 50% alatt tartása, az ágyneműk heti mosása, atka elleni paplan, párna- és paplanhuzat, illetve HEPA szűrős porszívó és légtisztító használata is segíthet.

4. Száraz, túlfűtött lakás


Az ideális páratartalom egy helyiségben 40-60% között van, az ideális hőmérséklet nappal 20-22 fok, alváshoz 18-20 fok. Az ennél alacsonyabb páratartalom vagy magasabb hőmérséklet kiszárítja a nyálkahártyákat. Torokszárazság, kaparó érzés jelentkezhet és könnyebben megbetegedhetsz.

Fontos tehát, hogy ne fűtsd túl a lakást és gondoskodj a megfelelő páratartalomról. A párásító készülékek télen nagyon hasznosak, de túlzásba sem szabad vinni a használatukat, mert ez penészesedéshez is vezethet.

5. Maszkviselés


A tartós maszkviselés kiszáríthatja a szájat és torkot, a csökkent nyáltermelés pedig a baktériumok és egyéb kórokozók elszaporodásához, akár torokgyulladáshoz is vezethet. Maszkviselés esetén se feledkezz meg a rendszeres folyadékpótlásról, vegyél levegőt az orrodon keresztül és tartsd tisztán a maszkodat (a textil maszkot naponta mosd, az egyszer használatosat ne használd újra)!

6. Megfázás, influenza és egyéb betegségek


A száraz, fájó, kaparó torok jellegzetes tünete a megfázásnak, influenzának, illetve a torok- és mandulagyulladásnak. Előbbi kettő vírusos eredetű betegség, utóbbi kettőt pedig baktérium és vírus egyaránt okozhatja. Ezek mellett a vírus okozta mononukleózis legfőbb jele is a fájó, kaparó torok.

A torokpanaszok enyhítéséhez fogyassz sok-sok folyadékot, főleg meleg italokat (pl. gyömbértea mézzel és citrommal), gargarizálj sós vízzel, vegyél egy forró fürdőt és ha tudsz, használj párásítót! Láz esetén feltétlen konzultálj háziorvosoddal is.

Felhasznált irodalom

healthline.com/health/dry-throat


medicalnewstoday.com/articles/321201

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Béta-glükán szinergia kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér