fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Hogyan NE legyél beteg? 8 tanács a fertőzések megelőzésére

Hogyan NE legyél beteg? 8 tanács a fertőzések megelőzésére

Itt az ősz és te már előre félsz a menetrendszerű megbetegedésektől? Nátha, köhögés, torokfájás... Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tippeket, hogyan kerülheted el a fertőzéseket az őszi-téli időszakban is! Olvasd el a részleteket!

Hogyan NE legyél beteg? 8 tanács a fertőzések megelőzéséreAz őszi és a téli hónapok a köhögések, szipogások, és általában véve a betegeskedések fő időszakának számítanak. Több oka is van annak, hogy ez így van: a kórokozóknak a nyári forróságnál jobban kedvez az őszi-téli párásabb, hűvösebb idő, emellett kevesebb vitaminhoz és ásványi anyaghoz jutunk ilyenkor, illetve sokkal több időt töltünk zárt terekben is, gyakran sokad magunkkal együtt.

De ne gondold azt, hogy a szezon tipikus betegségei, például a felfázás, a nátha vagy az influenza elkerülhetetlenek: egy kis odafigyeléssel, egyszerű praktikákkal nagyon nagy eséllyel kivédheted az összes őszi-téli fertőző nyavalyát! Olvass tovább, mert most eláruljuk, hogy hogyan!

1. Párásíts és használj illóolajokat!

Mind az emberi szervezet egészséges működése, mind a fertőzések kockázatának minimalizálása szempontjából a 40-60% közötti relatív páratartalom az ideális. A hideg hónapokban a fűtött lakásban gyakran válik szárazzá a levegő. A száraz levegőben hosszabb a vírusok élettartama, és könnyebben is szaporodnak, a nedvesség hiánya miatt pedig kiszárad az orr és a torok nyálkahártyája, így a kórokozók nagyobb eséllyel kerülnek be a szervezetbe.

A legjobb megoldás, ha beszerzel egy aromaterápiás párásítót, az illóolajokkal ugyanis nemcsak kellemes illatot varázsolhatsz az otthonodba, de a vírusok és baktériumok elleni védelmet is tovább fokozhatod. Ajánlott például a teafa-, a citrom-, a fodormenta-, az oregánó-, a fahéj- és az eukaliptuszolaj.

2. Aludj eleget!

Az alváshiány igazi rémálom tud lenni az immunrendszered számára: egy 2013-ban közzétett finnországi tanulmány szerint már egyetlen, napi 4 óra alvással töltött munkahét is képes változásokat előidézni a génműködésben és az immunválaszt „bekapcsoló” folyamatokban, továbbá a gyulladásokat is növelheti a szervezetben. Egyszerűen fogalmazva: a kevés alvás az immunrendszer romlásához, és így közvetetten több betegséghez vezet.

Minden éjszaka (hétvégéken is!) ugyanakkor feküdj le aludni, és alakíts ki egy elalvás előtti rituálét! Kapcsolj ki minden fénykibocsátó elektronikus eszközt, szüntesd meg a zajokat, és végezz valami nyugtató tevékenységet (pl. olvass, meditálj), mielőtt nyugovóra térnél!

3. Moss gyakran kezet!

Rendszeresen moss kezet a nap folyamán, szappannal és forró vízzel! Az őszi és téli kórokozók főként kézről kézre terjednek, ezért ebben az időszakban ajánlott kétszer gyakrabban és még a szokásosnál is alaposabban kezet mosni. Ez különösképpen így van akkor, ha valaki sokat utazik, forgalmas irodában dolgozik vagy munkaköréből adódóan sok emberrel találkozik, érintkezik. A kézmosás szabályairól és a kézfertőtlenítők használatáról itt írtunk korábban.

Hogyan NE legyél beteg? 8 tanács a fertőzések megelőzésére4. Szívj friss levegőt!

Ha esik, ha fúj, szellőztetni az őszi-téli hónapokban is kell, hiszen az elhasznált levegőjű tér kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok és gombák elszaporodásának. Egy 5-10 perces, jó szélesre tárt ablakokkal végzett, intenzív szellőztetés elegendő a fertőtlenítéshez, különösen télen, a hideg levegőt ugyanis a mikrobák sem kedvelik. Naponta 3-5 alkalommal szellőztesd át a lakást! Hasonlóan fontos az is, hogy ne töltsd az egész napot a négy fal között: ha csak teheted, sétálj, kirándulj, mozdulj ki!

5. Párosítsd a C-vitamint cinkkel!

Közismert tény, hogy a C-vitamin fontos szerepet tölt be az immunrendszer megfelelő működésében és napi szintű pótlása elengedhetetlen a szervezet egészségének fenntartásához. De azt tudtad-e, hogy a C-vitamin immunerősítő hatása tovább fokozható cink hozzáadásával? Kutatások szerint magas dózisú C-vitamin (1000 mg) és legalább 10 mg cink együttes szedése hozzájárulhat a vírusos és bakteriális fertőzések megelőzéséhez, valamint a már kialakult megfázás tüneteinek és időtartamának csökkentéséhez.

6. Ne érintsd vagy dörzsöld meg a szemedet, orrodat vagy a szádat!

Egy 2013-as tanulmány megállapította, hogy az időnként szemükhöz vagy orrukhoz nyúlkáló embereknél 41 százalékkal nagyobb a gyakori felső légúti fertőzések kialakulásának a valószínűsége. Többek között a nátha és az influenza vírusai is cseppfertőzéssel terjednek, vagyis kézről kézre. A szennyezett kézről pedig a kórokozók könnyedén bejuthatnak a szervezetedbe, például egy szemvakarással vagy egy ujjnyálazással. Csakis alapos kézmosás (lásd 3. pont) után nyúlj az arcodhoz!

Hogyan NE legyél beteg? 8 tanács a fertőzések megelőzésére7. Igyál forró gyógyteákat!

Hagyd el a kávét és készíts inkább egy csésze zöld teát! Egy német tanulmány szerint a zöld teában található EGCG (epigallokatekin-gallát) egy olyan vegyület, ami roncsolja az influenza vírus részecskéket és megakadályozza, hogy bejuthassanak a szervezetedbe. Tudósok szerint az EGCG emellett a tüdőgyulladást okozó baktériumokat is semlegesítheti. Fogyassz rendszeresen, napi szinten minél több zöld teát, illetve egyéb, kórokozó ellenes hatással bíró gyógyteákat (pl. gyömbér, borsmenta, echinacea, bodza, vagy fekete tea)! Ízesítéshez legjobb a méz, ami önmagában is vírus- és baktériumellenes tulajdonságokkal bír.

8. Tartsd feltöltve a D-vitamin-raktáraidat!

Bárminemű túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a D-vitamin-hiány mára népbetegséggé vált. 2015-ben egy orvosi felmérés megállapította, hogy a tél végére a magyarok 95 százalékának nem megfelelő a D-vitamin szintje, ugyanakkor csupán 15 százalékuk szed valamilyen D-vitamin tartalmú kiegészítőt. Pedig a D-vitamin a szervezet szinte valamennyi funkciójában elengedhetetlen fontossággal bír: többek között az immunrendszert is támogatja, ezzel segíti a fertőzések elleni védelmet. A megfelelő D-vitamin szint fenntartásához naponta 2000 NE D3-vitamint szükséges bevinni.

Felhasznált irodalom
today.com/health/26-ways-avoid-getting-sick-winter-1D80290214 telegraph.co.uk/health-fitness/body/6-ways-can-protect-illness-cold-season/ researchgate.net/publication/221722024_A_Combination_of_High-Dose_Vitamin_C_plus_Zinc_for_the_Common_Cold
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin IMMUN-Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal