fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
D-vitaminról: tudnivalók, kutatások, érdekességek
Ősszel és télen kevesebb a napfény, garantált a D-vitamin hiány

Tudtad, hogy szinte biztosan D-vitamin hiányos vagy?

A D-vitamin az emberek fejében még mindig nincs dobogón a „szedni kell” vitaminok között, pedig előkelő helyet kéne elfoglalnia. 2012 májusában tizenkét orvosi társaság együttműködésével megszületett a hazai D-vitamin-konszenzus, ami az eddig előírt napi mennyiség többszörösét javasolja nem csak az időseknek, de a csecsemőknek is.

D-vitaminHa valakit megkérdezünk arról, hogy milyen vitaminokat szed biztosan rávágja, hogy C-vitamint. Erről ugyanis mindenki tudja, hogy ajánlatos szedni. Ezzel talán elkerülhetőek a jött-ment vírusok és megfázások, de mi van a D-vitaminnal? Az emberek fejében még mindig nincs dobogón a „szedni kell” vitaminok között, pedig előkelő helyet foglalhatna el. 2012 májusában tizenkét orvosi társaság együttműködésével megszületett a hazai D-vitamin-konszenzus, ami az eddig előírt napi mennyiség többszörösét javasolja nem csak az időseknek, de a csecsemőknek is.

A D-vitamin fő forrása a napsütés, amivel sajnos Magyarország területén ősz és tavasz között nem sokszor találkozunk. Persze ott van még a síelés vagy egy drága Kanári-szigeteki nyaralás alternatívaként, de ezt a legtöbbünk nem engedheti meg magának. Viszont attól, hogy nem süt a nap, nem dughatjuk homokba a fejünket mondván, hogy majd nyáron a Balaton-partján vagy épp egy Margit-szigeti séta során behozzuk a lemaradást. A D-vitamin szintünk nem tudja, hogy jön a borús tél, így nem tud raktározni, mint a medve, mielőtt téli álomra hajtaná fejét. A D-vitamin szedése télen nem csak azért fontos, hogy megakadályozzuk a csontritkulást vagy éppen 1-es és 2-es típusú cukorbetegségek kialakulását – amellett, hogy ezek is komoly következmények. A D-vitamin-hiány súlyosabb velejárói közé tartozik, hogy növelheti a sclerosis multiplex, illetve az emlő- és vastagbélrák kialakulásának esélyét is.

„Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin-hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti. Ha ez megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne, és egyes számítások szerint akár 90%-kal kevesebben betegednének meg influenzában. Végső eredményként 2-3 évvel nőne az átlagéletkor” - mondta a Semmelweis Hírek egyik riporterének Dr. Lakatos Péter a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára a témáról.

A kutatások szerint a magyar lakosság 91%-a D-vitamin-hiányos, ami egy horrorisztikusan magas szám. De persze a maradék 9% nagy része sem azért szed megfelelő mennyiségű D-vitamint, mert követi az ajánlott bevitelt, hanem mert már egy D-vitamin-hiány következtében kialakult betegség kezelésének részeként kell nagy mennyiséget szednie. Ilyenek például a csontritkulásos betegek. Arról pedig még szó sem esett, hogy a magas dózisú (max. 4000 NE/nap) D-vitamin bevitel segíthet a fogyásban is.

Így tehát, hogy megelőzzük ezeket a komoly betegségeket ajánlott a D-vitamin-konszenzusban leírt mennyiségeket étrend-kiegészítőkkel bevinni szervezetünkbe, míg nem süt ki a nap. A következő táblázatban látható, hogy melyik korosztálynak mennyi az új, napi előírt mennyiség. (10 mcg=400 NE)

KorosztályAjánlott napi bevitel
Csecsemők (0-12 hónap)400-1000 NE
Kisgyermekek (1-6 év)600-1000 NE
Gyermekek (6-11 év)600-1000 NE
Serdülők (11-18 év)800-1000 NE
Felnőttek1500-2000 NE
Túlsúlyos felnőttek3000-4000 NE
Várandósok1500-2000 NE

 

 

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
D-vitamin: a legfontosabb tápanyag, amire szükséged lehet
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér