Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Étrend
Februári kihívás - üdítőital nélkül egy hónapig

Üdítőital nélkül 1 hónapig – te kibírnád? Februári kihívás!

Fizz Free February - hallottál már róla? Üdítőital nélkül egy hónapig - februári kihívás! Miért volt nagy szükség erre a kampányra az Egyesült Királyságban és mi közünk nekünk ehhez itt, Magyarországon? Olvasd el és döntsd el, kipróbálod-e - szerintünk nem fogod megbánni! Katt a részletekért!

Lassan már egy hete tart az Egyesült Királyságban a „Fizz Free February” elnevezésű kampány, melyet 2019-ben közismert brit személyiségek, például Hugh Fearnley-Whittingstall TV-szakács és Tom Watson politikus is támogatnak. De milyen cél is áll pontosan a hangzatos név mögött, mi a felhívás lényege? Olvass tovább, ha szeretnéd megtudni!

Miről szól a Fizz Free February?

Az akár igazi nyelvtörőként is szolgáló (próbáld meg ötször kimondani egymás után!), alliteráló név magyarul annyit tesz: üdítőitalmentes február. Tulajdonképpen egy kihívásról van szó, aminek a lényege az, hogy egy teljes hónapon át (február 1-től 28-ig) ne igyunk szénsavas üdítőitalt.

A kampányt először 2018-ban indította el a londoni Southwark kerület tanácsa, azzal a céllal, hogy csökkentsék a gyerekek és a felnőttek cukorbevitelét, ezzel támogatva az egészséges testsúly elérését, a pénzspórolást és a fogak épségének megőrzését.

Üdítőital nélkül 1 hónapig – te kibírnád? Februári kihívás!Lesújtó egészségügyi adatok

A brit felnőttek csaknem kétharmada, és az általános iskolát elvégző gyermekek 34%-a túlsúlyos vagy elhízott. Az Egyesült Királyságban 2013-ban 605 húsz év alatti fiatalt diagnosztizáltak a cukorbetegség valamelyik formájával. 2017-ben már 1030 volt ez a szám, vagyis mindössze négy év alatt 70%-kal emelkedett!

A 11-18 év közötti brit gyerekek cukorbevitelének átlagosan 22%-át teszik ki a cukrozott – nagyrészt szénsavas – üdítőitalok.

Ezek az italok nem csak az elhízáshoz és a cukorbetegséghez járulnak hozzá nagymértékben, de egyértelműen kapcsolatban állnak a fogszuvasodással is. A fogszuvasodás a kórházi látogatások vezető oka az 5-9 éves gyermekeknél az Egyesült Királyságban: évente 26000 gyermek szorul orvosi ellátásra fogszuvasodás miatt, más szóval hetente 500.

És mi a helyzet Magyarországgal? A számok egyáltalán nem biztatóbbak itt sem. Habár a szénsavas üdítőitalok egy főre eső fogyasztása 2007 és 2013 között csökkenő tendenciát mutatott, sajnos azóta ismét gyorsan emelkedni kezdett és már túlhaladta a 2007-es arányt is.

A magyar felnőttek 65%-a túlsúlyos vagy elhízott, 1975 óta megtriplázódott a súlyfelesleggel rendelkezők száma. Emellett a gyerekek között is egyre növekszik a testtömeg-többlet mértéke: minden negyedik magyar gyermek túlsúlyos vagy elhízott.

A három évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott napi mennyiségnél jelentősen több cukrot fogyaszt. Az óvodás korú (4-6 éves) gyermekek napi kalóriabevitelük 12, az általános iskolások (7-10 évesek) 13 százalékát fogyasztják el hozzáadott cukorból.

Ennek meg is látszanak a következményei: 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van, a cukorbetegség előfordulása pedig a gyerekek és a felnőttek körében is megduplázódott a 2003 és 2015 közötti időszakban.

Üdítőital nélkül 1 hónapig – te kibírnád? Februári kihívás!Mennyi cukrot lenne szabad elfogyasztanunk?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb ajánlása szerint a napi kalóriabevitelnek legfeljebb 10 százaléka legyen cukor (50 gramm, azaz kb. 12 teáskanál), de az 5 százalék alatti bevitel (25 gramm, azaz kb. 6 teáskanál) még egészségesebb lehet, és minden bizonnyal további előnyökkel járna.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Association) a 2-18 éves kor közötti gyerekek számára kevesebb mint napi 25 gramm (6 teáskanál) hozzáadott cukor fogyasztását ajánlja.

Üdítőital nélkül 1 hónapig – te kibírnád? Februári kihívás!Mi történik, ha abbahagyod a cukros üdítők fogyasztását?

A Fizz Free February mindenekelőtt az emberek egészségéről szól, az már csak kellemes „mellékhatása”, hogy az üdítők elhagyásával hosszú távon rengeteg pénzt is meg lehet spórolni.

Már egy 330 ml-es kóla is 35 gramm cukrot tartalmaz (ez 140%-a annak, amit egy gyerek legfeljebb naponta bevihetne). Ha minden nap elfogyasztunk csak egyetlen doboz üdítőitalt, egy év alatt több mint 6 kg-ot hízhatunk tőle.

A kampány üzenete világossá teszi, ha a cukorfogyasztást felére csökkentenénk, azzal jelentősen csökkenne a túlsúly és elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri problémák, illetve a fogszuvasodás előfordulása.

Ha az Egyesült Királyságban mindenki a maximálisan ajánlott napi cukorbevitel felét fogyasztaná, az 500 millió fontot (180,5 milliárd forint) takarítana meg az egészségügynek, 4000 korai halált és több mint 200 ezer fogszuvasodást előzne meg. Egy ember éves szinten 438 fontot (158 ezer forint) spórolhat meg napi egy üveg üdítőital kiiktatásával.

Az üdítőitalok elhagyásával sokkal kevesebb hulladék is termelődik, vagyis nem csak a testünknek és pénztárcánknak, de környezetünknek is jót teszünk vele.

A kampány fő célja természetesen nem a 4 hetes „üdítőital-böjt” propagálása, hanem a figyelemfelhívás és az, hogy rábírja az embereket az első lépés megtételére, mely aztán remélhetőleg teljes életmódváltáshoz vezet. Ennek része nem csak az üdítők elhagyása, de a több zöldség és gyümölcs fogyasztása, a feldolgozott élelmiszerek és nassolnivalók korlátozása, és az élelmiszercímkék tudatos figyelése.

Felhasznált irodalom
sugarsmartuk.org/resources/files/FFF_Guidance_for_Comms_Campaign.pdf theguardian.com/society/2019/jan/25/fizz-free-february-consumers-urged-give-up-sugary-drinks-curb-obesity-tooth-decay uditoitalok.hu/mit-kell-tudni-az-uditoitalokrol/fogyasztasi-adatok/ nepszava.hu/1160143_tovabb-dagad-a-vilag 444.hu/2018/10/11/minden-negyedik-magyar-gyerek-tulsulyos origo.hu/itthon/20170627-cukorbetegek-vilagnapja-megduplazodott-a-diabeteszesek-szama.html mindentacukorrol.hu/a-cukorrol/cukorfogyasztas heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/sugar-recommendation-healthy-kids-and-teens-infographic treehugger.com/health/fizz-free-february-campaign-urges-people-give-sugary-drinks-one-month.html
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
10 ok, hogy miért igyál több vizet
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér