Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Mennyi vizet igyál naponta?

10 ok, hogy miért igyál több vizet

Mindenki tudja, mennyire fontos vizet inni. De pontosan miért is? Mi köze a memóriához, emésztéshez, testsúlyhoz? Cikk a vízivás és egészség kapcsolatáról.

Mennyi vizet igyál naponta?Az ember és minden földi élőlény számára a víz az egyik olyan lételem, ami nélkül nem élhet. Az élő szervezetekben a sejtek és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja, összességében az emberi test több mint 70%- át víz teszi ki. A megfelelő folyadékbevitel fontosságát nem tudjuk elégszer hangsúlyozni – nem csoda, hogy szinte minden második cikkünkben fel is hívjuk rá a figyelmet. Az emberek többsége sajnos mégsem iszik elegendő mennyiségű folyadékot. Ha neked is gondjaid vannak ezen a téren, akkor íme, 10 motiváló ok a vízivásra!

1. Az agynak kb. 75 százaléka víz

Ha nem iszunk elég vizet, az tanulási és koncentrációs nehézségekhez vezethet.

2. A víz szabályozza a test hőmérsékletét.

A szervezet hőmérséklete a hőleadás és hőtermelés egyenlegétől függ. Hűteni hőleadás növelésével lehetséges, ez pedig izzadással valósul meg. Víztartalék híján azonban megszűnik az izzadás, ettől a test túlhevül, ami károsítja a vesét és más belső szerveket is.

Javítsd az állóképességed antioxidánsokkal3. A víz fenntartja a bőr hidratáltságát, feszességét.

A szép és fiatalos bőrhöz ezért elengedhetetlen a megfelelő folyadékbevitel.

4. A víz védi a szív egészségét.

A vízivás 50%-kal csökkenti a szívroham kockázatát, valamint segít megelőzni az artériák elzáródását a szívben.

5. A vízivás karcsúsít!

Mivel gyorsítja az anyagcserét, a víz segít a zsírégetésben is. A vízivást követő 60 percben a nyugalmi energiafelhasználás 24-30%-kal emelkedik meg.

6. A víz segít elkerülni a székrekedést, mivel lazán tartja a székletet.

Kevés folyadék fogyasztásakor a bélsár víztartalma csökken, a széklet tömör, kemény lesz.

7. A megfelelő folyadékbevitel enyhíti a fáradtságot.

A közérzetünk szempontjából is kritikus fontosságú, hogy elegendő vizet iszunk-e. Ha gyakran fáj a fejünk, fáradékonyak vagyunk, akkor könnyen lehet, hogy több folyadékra van szüksége a szervezetünknek.

8. A víz szállítja az oxigént a sejtekhez.

Ha dehidratáltak vagyunk, a létfontosságú oxigén nem tud megfelelően keringeni a szervezetben. Ettől légzési nehézségek, izomfájdalmak léphetnek fel.

A vízivás evés előtt csökkenti az éhséget is9. A víz tisztítja, méregteleníti a szervezetet.

Az optimális mennyiségű folyadékfogyasztás erősíti a méregtelenítő szervek, elsősorban a vesék munkáját. A víz emellett megakadályozza a vesehomok, illetve vesekő kialakulását.

10. A vízivás csökkenti az éhségérzetet.

Egy 2008-as kutatás szerint a reggeli előtti vízivás 13%-kal csökkentheti a reggelire elfogyasztott kalóriamennyiséget.

Mennyi vízre van naponta szükségünk?

A napi kielégítő folyadékbevitel semleges hőmérsékleti tartományban (24 °C) 25 ml testtömeg kilogrammonként. Ez egy 60 kg-os embernél 1,5 litert, míg 80 kg esetén 2 litert jelent. Ez azonban csak egy általános útmutatás, a szakemberek szerint ugyanis egyénenként igen különböző lehet a folyadékigény. Befolyásolhatja például a testsúly, a táplálkozás, az életkor és persze a külső hőmérséklet is.

TIPP: Ha te is azok táborába tartozol, akik annyira belefeledkeznek a napi teendőikbe, hogy szinte elfelejtenek vizet inni, akkor állíts be a telefonodon félóránként emlékeztetőt, ez majd figyelmeztet arra, hogy igyál 1 pohár vizet.

Felhasznált irodalom
http://www.hellawella.com/5-critical-roles-water-plays-your-body%E2%80%99s-conditioning http://365daysofselfcare.com/10-reasons-to-drink-more-water-infographic/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Hogyan segít a víz a fogyásban?
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér