Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Lelki egészség
Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?

Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?

Itt az új év, itt a jó alkalom tiszta lappal indulni. Jellemző újévi fogadalmak egyike, hogy egészségesebben, boldogabban próbálunk élni. Ehhez olyan dolgokra van szükség, ami feltölt testileg és lelkileg egyaránt. Ilyen lehet egy hobbi, ami felvillanyoz. De mi van, ha te még nem találtad meg az igazit? Segítünk!

Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?Itt az új év, itt az alkalom újra tiszta lappal indulni. Ilyenkor egyébként is sok mindent hajlamos megfogadni az ember - egészségesebben, boldogabban fog élni, például. Ehhez pedig minél több olyan dologra van szükség, amiből töltekezni tud testileg és lelkileg egyaránt. Ilyen lehet egy hobbi, ami felvillanyoz. Vannak, akik már megtalálták azt (vagy azokat) a dolgot, amiből pozitív energiát tudnak meríteni - de ha neked ez még nem sikerült, akkor sem kell elkeseredni. Ebben a cikkben kapsz pár ötletet, hogyan találj magadnak ilyet!

Térképezd fel a lehetőségeidet

Először is gondolkozz el rajta, mik a lehetőségeid időben és térben. Lehet, hogy csak hétvégén érsz rá jobban, de az is lehet, hogy munka előtt van időd, amit ki tudnál tölteni. És lehet, hogy csak este, miután a gyerekek már ágyban vannak, tudsz igazán belemélyedni valamibe. A jó hobbi olyan, amire tudsz időt szakítani - hiába járnál szívesen úszni, ha nincs a közelben uszoda, vagy zárva van, mire eljutnál odáig. Nagyokat kirándulni sem lehet a város közepén lakva hétköznap este - persze attól még ne mondj le az ilyen kedvtelésekről, de találj valami olyan dolgot is, amit gyakrabban ki tudsz élvezni.

Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?Eddig mit csináltál szabadidődben?

Mi az, amit a szabadidődben legszívesebben csinálsz? Ha szeretsz például a neten böngészni, gondold át, hogy egy konkrét téma érdekel-e, vagy csak az olvasás maga. Ha olvasni szeretsz, iratkozz be egy könyvtárba. Ha valahogy mindig lakásátalakító blogokon kötsz ki, öld az energiákat az otthonod szépítésébe. Ha folyton ruhákat nézegetsz, esetleg szóba jöhet egy varró- vagy stylist tanfolyam. Lényeg, hogy figyeld meg magad, mi az, ami sokáig le tud kötni anélkül, hogy utána teljesen leszívva éreznéd magad.

Mi a kedvenc részed a munkában?

Mi az, amit a munkádban, vagy az otthoni teendők közül a legjobban élvezel? Lehet, hogy a családi ebéd főzésének mindig jókedvűen állsz neki, szívesen próbálsz ki új recepteket, új ízeket. Ha a gasztronómia a te érdeklődési köröd, abból csinálj hobbit magadnak - keress izgalmas blogokat, találj ki új recepteket, próbálj ki egzotikus éttermeket a pároddal. Ha pedig a munkahelyeden te vagy az, aki mindig őszintén érdeklődve áll az emberekhez - legyenek azok ügyfelek vagy kollégák - esetleg érdemes hobbiból pszichológiát tanulni. Olvass esettanulmányokat, elméleteket és publikációkat az elme rejtelmeiről.

Vissza a gyerekkorba!

Próbáld meg felidézni, gyerekkorodban mi varázsolt el annyira, hogy megfeledkeztél az időről és arról, hol vagy. Nem is vetted észre rajzolás, festés közben, hogy mi van körülötted, annyira magába szippantott az alkotás élvezete? Felnőttként is nyugodtan átadhatod magad ennek az érzésnek. Beiratkozhatsz egy kreatív workshopra, vagy kereshetsz magadnak rajztanárt. Ha erre nincs lehetőséged, a neten is böngészhetsz mindenféle technikákat bemutató videókat, vagy elkalandozhatsz a digitális grafika világába.

Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?Kertészkedj!

Szinte bárki ki tud kapcsolni gyomlálás, ültetés vagy locsolás közben, plusz a jó levegő és napsütés áldásos hatásait és élvezheti közben. Ha van kerted, mindig fogsz találni az évszaknak megfelelő munkát benne. Ha nincs, akkor sem kell teljesen lemondanod a növényekkel való bíbelődésről. Egy erkély már rengeteg lehetőséget rejt magában. Ha erkély sincs, kialakíthatsz egy naposabb sarokban a szobában is házi dzsungelt magadnak, vagy lehet kaktuszgyűjtemény az ablakodban. Haladók termeszthetnek salátát, fűszert a lakásban. Nézz utána, hogy működik a hidrokultúrás növénytermesztés, mi az a "window farming", vagy hogyan lehet vertikális kertet készíteni, ha nagyon kevés a helyed.

Mozogj!

Az egészséghez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás. Ha le akarsz adni pár kilót, kifejezetten kötelező mozogni is a diéta mellé. De ha csak egyszerűen boldognak és szabadnak szeretnéd érezni magad, arra is tökéletes a sport. Válassz valami olyat, ami feltölt, nem pedig leszív. Olyan mozgást keress, amit alig vársz, hogy újra csinálhasd. Legyen ez úszás, korcsolya, légtornász edzés, hastánc vagy falmászás, felnőtt balett, futás vagy jóga - lényeg, hogy örömödet leld benne!

Zenélj!

Ha jó kedved van, mindig észreveszed, hogy énekelgetsz magadban? Szerettél volna megtanulni gitározni vagy zongorázni tini korodban, de ez valahogy kimaradt? Sosem késő elkezdeni. Tanárral, vagy videókból is tanulhatsz - de ha van egy barátnőd vagy haverod, aki tanítgatni tud egy sütiért vagy jó kávéért cserébe, az még szuperebb.

Új év, új szokások - hogyan legyen új hobbid felnőttként?Tanulj nyelveket!

Ezt is bármikor el lehet kezdeni, rendelkezésre álló időtől és pénztől függetlenül. Nézz feliratozva eredeti nyelven filmeket, hallgass az adott nyelven dalokat és élvezd, hogy nem kell számot adni a tudásodról, nem kell felelni mint a suliban - csak hagyd, hogy ragadjanak rád a szavak, minden kötelezettség nélkül - csak az élvezet kedvéért!

Keress hasonló érdeklődésű társakat a hobbidhoz!

Bármi is legyen ami megfogott, jó ha meg tudod osztani ezt az élményt másokkal. Keress edzőtársat, csatlakozz kézműves csoportokhoz, keress a hobbidhoz kötődő blogot. Vond be a családod, barátaidat, ha vevők rá. A jó társaság extra adag pozitív energiát ad és motivál, hogy csinálj időt a hobbidnak.

Ha pedig még mindig nem találtad meg az igazit, járj nyitott szemmel! Kérdezd végig a barátokat, családtagokat, hogy nekik mi a tökéletes flow élmény. Ne zárkózz el az újdonságoktól, ha valaki invitál, hogy próbálj ki vele valamit, mondj igent - hátha valami annyira megtetszik majd, hogy kitartasz mellette.

Felhasznált irodalom
themuse.com/advice/how-to-find-a-hobby-you-love lifehack.org/articles/money/this-list-50-low-cost-hobbies-will-excite-you-2.html
Ezt láttad már?
Hogyan alakítsunk ki jó szokásokat?
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér