fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Várandósság
Vashiány terhesség előtt, alatt és után: tudnivalók egy helyen

Vashiány terhesség előtt, alatt és után: tudnivalók egy helyen

A vashiány a vérszegénység vezető oka. Kiemelten veszélyezteti a termékeny korban lévő nőket, náluk kisebb a vasraktár a menstruáció, terhesség, szülés és szoptatás miatt. Várandósság és szoptatás alatt a megfelelő vasbevitel pedig a baba számára is létfontosságú.Mik a vashiány tünetei és mit lehet tenni ellene? Katt!

Vashiány terhesség előtt, alatt és után: tudnivalók egy helyenA vashiány a világ legelterjedtebb és leggyakrabban előforduló táplálkozási hiányossága, a vérszegénység vezető oka. Kiemelten veszélyezteti a termékeny korban lévő hölgyeket, hiszen náluk kisebb a vasraktár a menstruációs vérzés, terhesség, szülés és szoptatás miatt bekövetkező fokozott vasvesztés miatt. Várandósság és szoptatás alatt a megfelelő vasbevitel a kisbaba és az édesanya számára egyaránt létfontosságú. De pontosan miért is olyan fontos, és egyáltalán mi számít megfelelőnek ezekben a kritikus időszakokban? Cikkünkből mindenre választ kapsz!

A vashiányos vérszegénység jelei

A vashiány enyhébb esetekben alig észrevehető tüneteket produkál, de az állapot súlyosbodásával egyre nyilvánvalóbbá válnak a jelei. Vashiányos vérszegénység akkor alakul ki, amikor a szervezet a túlzottan alacsony vasszint miatt nem képes elegendő egészséges vörösvérsejtet termelni. A vörösvérsejtek az élethez nélkülözhetetlen oxigént szállítják a szövetek számára.

Ha vasraktáraink kimerülnek, akkor különböző jeleket és tüneteket tapasztalhatunk, például:

 • Fáradtság
 • Hideg végtagok
 • Szédülés
 • Gyengeség
 • Mellkasi fájdalom
 • Törékeny körmök, sápadtság
 • Rendszertelen szívritmus
 • Fejfájás
 • Alacsony testhőmérséklet
 • Légszomj

A vashiányos vérszegénység jellemzően akkor alakul ki, ha valaki étrend vagy étrend-kiegészítés útján nem jut elegendő vashoz; valamilyen okból sok vért veszít (pl. erős menstruáció, gyomor-bélrendszeri vérzés, gyomorfekély); vagy szervezetében nem szívódik fel megfelelően a táplálékokból a vas (pl. cöliákia vagy Crohn-betegség miatt).

A vashiány és a vashiányos vérszegénység jelentősen több nőt érint, mint férfit. A probléma legnagyobb mértékben a termékeny korban lévő vagy várandós nőknél van jelen.

Terhesség és vashiányos vérszegénység

A vasszükséglet jelentősen megnövekszik terhesség alatt, ugyanis a vas elengedhetetlen a baba normális növekedéséhez és fejlődéséhez, különösen a terhesség második felében.

A vashiányos vérszegénység kockázata sokkal magasabb terhesség alatt. Kialakulása ilyenkor alapvetően két fő okra vezethető vissza:

 • A vér volumene számottevően megemelkedik (5 literről kb. 7,5 literre!), amitől a vér vastartalma felhígul.
 • A már teherbeesés előtt is vashiányos vérszegénységben szenvedő nők általában még vashiányosabbak lesznek, ezért szorosabb orvosi felügyeletre van szükségük.

Miért olyan fontos a vas terhesség alatt?

A vas az egyik legfontosabb tápanyag, amihez étrend vagy étrend-kiegészítés útján egy terhes nőnek mindenképp hozzá kell jutnia. Nemcsak azért, mert a szervezetnek extra vért kell előállítania, hogy a méhlepényt a növekedéshez szükséges tápanyagokkal el tudja látni – a vérképzéshez pedig vas kell –, hanem azért is, mert a vas segít megelőzni az anya és gyermek egészségét veszélyeztető állapotokat.

A nőknek várandósan kétszer annyi vasra van szükségük, mint nem várandósan. Ez napi 25-30 mg elemi vasat jelent. Így az édesanya, a méhlepény és a magzat is elegendő oxigénhez tud jutni.

Terhesség alatt a megnövelt vasbevitel az alábbi okok miatt fontos:

 • A vérszegénységet nagyon fontos még a baba születése előtt kezelni, azért, hogy ezzel ellensúlyozzuk a normál szülés alatt várható vérveszteséget.
 • A szülés előtti vérszegénység fokozza a vérátömlesztés szükségességének kockázatát.
 • Ezenkívül a vérszegénység összefüggésbe hozható az alacsony születési súllyal, koraszüléssel, preeklampsziával, anyai halálozással és a szülés körüli (perinatális) magzati és újszülött halálozással. A koraszülés és az alacsony születési súly egyaránt növeli a születési és gyermekkori fejlődési problémák kockázatát.
 • A szoptatás nehezebb lehet vérszegénységgel, valamint a szülés utáni depresszióhoz is hozzájárulhat.

Terhesség utáni vashiányos vérszegénység

Terhesség utánA szülés utáni hetekben-hónapokban sok nő javulást tapasztal a vashiányos vérszegénység okozta tüneteiben, mivel a szoptatás alatt menstruáció az esetek 80 százalékában nem jelentkezik.

Az sem ritka azonban, hogy a vasraktárak terhesség után is hiányosak vagy alacsonyabbak a szükségesnél. A terhesség utáni vashiányos vérszegénységnek jellemzően a terhesség alatti nem megfelelő vasbevitel vagy a szülés miatti nagy fokú vérveszteség az oka. Emellett ikerszülésnél is gyakoribb az előfordulása, ez ugyanis több tápanyagot von el az édesanya szervezetétől.

Fontos tudni, hogy a szoptatás is elvon annyi vasat a kismama szervezetéből, mint a menstruáció. Ezért a szoptatás ideje alatt az édesanyáknak az átlagosnál több, napi 20 mg elemi vasra van szükségük. Ha a szoptatás időszaka alatt menstruáció is jelentkezik, akkor még ennél is magasabb bevitel lehet indokolt.

A szülés utáni vérszegénység felerősítheti a szorongással, stresszel és depresszióval összefüggő tüneteket, valamint gyengítheti az anya-csecsemő kötődést. Súlyos esetben akár intravénás vaspótlásra vagy vérátömlesztésre is szükség lehet.

vaspótlás

A vashiányos vérszegénység megelőzése és kezelése

A kezelőorvosok általában elvégeznek egy vérszegénység szűrést a terhesség kezdetén, illetve később, a második és harmadik trimeszterben is. Szülés után a terhesség alatt vérszegénységet tapasztaló vagy szüléskor sok vért vesztő édesanyáknál szintén el szoktak végezni egy szűrést.

Habár a vas sokféle növényi ételben is megtalálható (pl. zöld leveles zöldségek, hüvelyesek, olajos magvak, quinoa), fontos tudni, hogy a növényi forrásokban található vas nem szívódik fel olyan jól, mint az állati forrásokban (húsok, halak, tojás) található. A felszívódás javítható, ha a vasban gazdag ételeket C-vitaminban gazdag ételekkel, például citrusfélékkel együtt fogyasztjuk.

A vas étrend-kiegészítő rendszeres szedésével is hatékonyan pótolható. Érdemes figyelni arra, hogy szerves formát válasszunk, mert ez nemcsak jobban szívódik fel, de a gyomorhoz is sokkal gyengédebb. Emellett az is hasznos, ha a készítmény egyéb, a vas felszívódását és a vérképzést segítő tápanyagokat is tartalmaz, például C-vitamin, folát, B12-vitamin, réz.

A felszívódás maximalizálása érdekében a vasat tartalmazó készítményeket éhgyomorra, savas gyümölcslével (pl. narancs, grapefruit) ajánlott fogyasztani. A magas rosttartalmú ételek, teljes kiőrlésű gabonák, kalcium, magnézium, tea, kávé, tej és tejtermékek, savcsökkentők, antibiotikumok, hormon készítmények mind gátolják a vas felszívódását – jobb, ha ezeket a vasfogyasztás körüli 1-2 órában elkerüljük.

Felhasznált irodalom
webmd.com/baby/are-you-getting-enough-iron verywellfamily.com/iron-deficiency-anemia-4799911 ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK379991/ healthgrades.com/right-care/pregnancy/what-you-should-know-about-postpartum-iron-deficiency
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér