fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vegán, vegetáriánus életmód
Vegánság a konyhán kívül (is)

Vegánság a konyhán kívül (is)

Mit jelent vegánnak lenni az étkezési szokásokon kívül? Mikre érdemes figyelni, ha nem csak az ételeidet szeretnéd állatmentesnek tudni?

Aki nem is feltétlen teljesen vegán, de érdekli a környezetvédelem - nem "csak" egészségügyi húshagyó, de az állatok tisztelete és szeretete miatt sem falatozik belőlük, - az étkezőasztalt elhagyva is rendelkezik ezzel az szemlélettel. De hogyan lehet tiszta lelkiismerettel ellavírozni az élet más területein is, ha a piperecikkek, ruhák és egyebek is ingoványos talajt jelentenek "cruelty free" szempontból?

Először is sajnos le kell szögezni, ha nem vagyunk teljesen önellátók, meg kell békélnünk a ténnyel, hogy nem fogunk tudni mindenben megfelelni az alapelvünknek. Mindig lesz olyan termék, amiről nem tudhatjuk, van-e benne állati összetevő. Szerencsére mivel nő a vegánság iránt elkötelezettek száma, illetve a vegán termékekre a kereslet, egyre több mindenben van plecsnivel ellátott, garantáltan állatmentes alternatíva. Nézzük meg párat ezek közül...

1, Pipere cikkek, tisztítószerek

Talán ez a két kategória, ahol az étkezésen kívül leghamarabb megjelentek a jelölten vegán termékek. Most már nem nehéz akár saját márkás, kifejezetten megfizethető áron kapható teljesen állatmentes szappant, tusfürdőt, sampont, krémet vásárolni. Jó ha tudod viszont, hogy az öko, sőt a cruelty free sem jelent feltétlen vegán terméket. Ha biztosra akarsz menni, válassz olyat, amin jelölik, hogy nem tartalmaz állati összetevőt, vagy használj mosódiót a kétes mosószer helyett, vízkőoldásra, öblítő helyett ecetet például - de azért ezt se locsold ész nélkül a lefolyóba, töményen ez is káros a környezetre nézve.

2, Ruhák, cipők

Botrányos dolog napjainkban bundában megjelenni - nem úgy, mint nagyanyáink idejében, amikor minden úri nőnek volt egy döglött róka a nyakába tekerve. Az igazi bőrkabátokat is felváltotta a poliuretán a legtöbb boltban, cipőből sem olyan ciki már a műbőr, mint régen. Léteznek igényes és jobb minőségű bőrmentes lábbelik, nem kell vászoncipőben átvészelni a telet, ha nem akarsz bőrt hordani. Amit jó, ha tudsz, hogy a műbőr, vászon és gore-tex cipők ragasztása, festése, ugyan így a ruhafestékek tartalmazhatnak állati összetevőket. Garantáltan a ruhák és cipők közül is csak akkor vegán egy termék, ha plecsnivel van ellátva. Szerencsére a gyártók is felismerték, hogy egyre inkább vonzók a környezetet kevésbé terhelő és vegán termékek, így egyre több olyan márka bukkan fel, ahol ez jelölve is van.

3, Ágyneműk, könyvek, bútorok és minden más :)

Annyi egyéb kategória van még a tartós fogyasztási cikkeken kívül, hogy nem is érdemes külön kategóriákra bontani őket. Légy résen ahol tudsz, mert a legváratlanabb helyeken bukkannak fel az állati összetevők. Legyen az egy pihe puha kényelemes kanapé, aminek tollal van töltve az ülőpárnája, egy vastag gyapjútakaró vagy ágybetét, enyvvel ragasztott antikvár könyvek, vagy a gyerek zsírkrétája - és még sorolhatnánk.

+1, Étrend-kiegészítők

Étrend-kiegészítőre szükséged lehet akkor is, ha a tőled telhető legegészségesebben élsz. Egy kis vitamin vagy ásványi anyag pótlás strapásabb időszakban vagy bizonyos egészségügyi problémák esetén csodákat tehet. Szigorú vegán diéta mellett kifejezetten ajánlott például a B12 vitamin pótlása. Az étrend-kiegészítők szedése, ha a jól van a személyes tápanyagigényhez igazítva, megelőzheti a komolyabb problémák kialakulását, vagy a sokkal macerásabb és ingoványosabb gyógyszeres kezelések szükségességét. Szinte mindenféle vitaminnak, ásványi anyagnak van már vegán forrásból származó alternatívája, nálunk is megtalálható a kevésbé elterjedt növényi D-vitamin, de ezen a linken végigböngészheted a netamin.hu garantáltan vegán kínálatát.

Összegzésnek annyi írnánk, hogy talán a legtöbb amit az ember tehet - ha a világ és a többi élőlény sorsát is a szívén viseli, - hogy megpróbál nem pazarolni. Ha nem érzed magad jól már a 2 évvel ezelőtti jó állapotú tollkabátodban, vidd el egy adományboltba. Ne dobd ki a vegánság előtti bőrtáskád, ajándékozd el inkább. Ha új dolgot vennél, előbb gondold át, kell-e neked igazán. Kell-e vegán körömlakk után kajtatni a sellakkos helyett, vagy ugyan olyan szép a kezed festetlenül is? Szükséged van-e egy újabb műbőr ünneplő cipőre, amit egyszer fogsz felvenni, olyan kényelmetlen? Ha pedig tényleg vásárolsz, akkor igyekezz az adott kínálatból a lehető legjobban választani. Ne sajnáld az időt kicsit utánajárni, hogy az elveidnek megfelelően vásárolhass.

Ezt láttad már?
Netamin Vegan Protein Triplex LEVES – instant zöldségleves por
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér