fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Őszi egészségvédelem
edzés, testmozgás ősszel

10 nyerő őszi fitnesz tipp

Az ősz szakértők szerint is a legjobb időszak a fogyásra és életmódváltásra! Olvasd el őszi fitnesz tippjeinket, nyerj belőle lendületet, hozd magad formába!

Fitt család ősz idején túrázikHányszor fogadtad már meg december 31-én, hogy holnaptól fogva változtatsz és tényleg formába hozod magad? És hányszor tartottad is magad hozzá? Bár nagyon sokan tesznek újévi fogadalmat, kutatások szerint az emberek 80 százaléka nem képes megtartani azt. Az ősz viszont szakértők szerint is a legjobb időszak a fogyásra és életmódváltásra. Az évszak váltásával egy új korszak nyílik: elkezdődik az iskola, mindenki visszatér a nyaralásról, a tavasz pedig még messze van, ezért ilyenkor türelmesek, megfontoltak lehetünk. Az ősszel kezdett új szokások berögzülnek a kritikusnak számító ünnepi és téli időszakra. De hogyan tudod kihozni a legtöbbet ebből az évszakból? Íme, 10 fitnesz tipp, amivel megújult lendülettel vághatsz neki az ősznek!

1. Használd ki az időjárást!

Az őszi hónapok kiváló lehetőséget nyújtanak a szabadban történő edzéshez. Ilyenkor van egy hosszabb átmeneti időszak, amikor az időjárás se nem izzasztóan forró, se nem túlzottan hideg. A fák lehullajtják őszi köpönyegüket és a talajt sok színes levél borítja. A levegő üde, a lábunk alatt pedig ropog a friss avar. Az ősz minden érzékszervünknek igazi ajándék, úgyhogy élvezzük ki!

Az őszi szabadtéri sportok tárháza rendkívül széles: sétálás, futás, túrázás, kerékpározás, röplabda, tenisz, stb. Sose feledd, hogy a mozgás mindig legyen örömteli, nem pedig szenvedés!

2. Szakadj el a megszokottól, kezdj valami újba!

zumbaMindig meg akartál tanulni táncolni? Van olyan sportág, amit rég ki szerettél volna próbálni, de sose vetted rá magad? Az ősz az egyik legjobb idő a tanulásra!

Rengeteg edzőtermi és egyéb tanfolyam ősszel veszi kezdetét: nézz körül, hogy milyen lehetőségek vannak a te környékeden. Amikor valamilyen új mozgásformába kezdünk, az elején általában kevesebb kalóriát égetünk, mint később, amikor már jobban elsajátítottuk azt (ezt hívják tanulási görbének). Az ősz tehát ideális kezdőpont: a következő nyárra már igazi mestere leszel az új sportodnak vagy mozgásformádnak – és addigra több kalóriát is égetsz vele, pont időben a fürdőruhaszezonra!

3. Legyél AKTÍV TV néző!

Az ősz a televíziózásban is egy új szezon kezdetét jelenti: minden sorozat, vetélkedő és egyéb TV műsor ilyenkor tér vissza a nyári szünetet követően. A TV nézést az emberek a lustasággal szokták összekapcsolni, pedig nem törvényszerű, hogy közben a kanapén kell feküdni, aktívan is lehet TV-t nézni! Kapcsold be a tévét, nézd meg kedvenc műsorodat és közben mozogj! Fuss egy helyben vagy futópadon, csinálj kitöréseket, ülj szobabiciklire és tekerj vagy mondjuk végezz súlyzós edzést. A reklámok alatt csinálhatsz fekvőtámaszokat vagy felüléseket.

4. Tedd a mozgást a mindennapjaid részévé!

Napi séta, tízezer lépés az egészségértSzámtalan apró trükkel tudod növelni a napi mozgásmennyiséget! Íme, néhány példa:

•    használd a lépcsőt a lift helyett

•    parkolj távolabbi helyen az autóddal (vagy akár autó helyett ülj biciklire)

•    sétálj egyet az ebédszünetedben

•    tölts 10 percet nyújtással lefekvés előtt

•    hallgass valamilyen motiváló zenét vagy hangoskönyvet és sétálj 30 percet

•    e-mail küldés helyett sétálj oda a kollégádhoz, ha kérdésed van

5. Újulj meg!

Az ősz a testi-lelki megújulás ideje. Jelentkezz be egy masszázsra, menj el egy gyógyfürdőbe, utazz el valahova, kapcsolódj ki. Az egészséges élet nem csak edzésből áll, legalább annyira fontos az, hogy fizikailag, szellemileg, érzelmileg és lelkileg is jól érezd magad.

6. Emlékezz a 42 napos szabályra!

Nagyjából 4 hétre van szüksége a testünknek, hogy az életmódbeli változásokhoz hozzászokjon. Ezért van az, hogy akik feladják az edzést, szinte mindig az első 30-42 napon belül teszik meg. Az első hónap tehát különlegesen fontos: akár 30 nap is elég lehet egy új szokás kialakítására, ami után már sokkal könnyebb lesz tartanod magad az megváltozott életmódhoz.

7. Törekedj a „3 K”-ra!

EdzésHogy mi az a 3 K? Első lépésként kötelezd el magad az egészséges életmód és a rendszeres mozgás mellett! Ahogy minden mást az életben, a testmozgást is tervezni kell: írd fel a naptáradba és fokozatosan alakítsd szokássá! A második K a kényelem: válassz olyan edzőtermet, ami nincs túl messze vagy olyan mozgásformát, amit akár otthon is tudsz végezni. Harmadik pedig a konzisztencia vagyis rendszeresség: inkább napi 10 perc edzés fixen, mint hogy néhány hetente, kampányszerűen belehúzzunk 1-2 órára, aminek aztán gyors lefáradás, csalódás vagy rosszabb esetben sérülés a vége.

8. Vigyázz magadra az őszi sötétben!

Ősszel korábban kezd sötétedni és reggel is tovább tart a sötétség, ezért ha kint edzel, akkor ügyelj a biztonságodra! Ne feledd, a sötétség nem lehet kifogás! Vegyél fel valamilyen fényvisszaverő holmit, vigyél magaddal egy lámpát, és uzsgyi neki!

9. Öltözz rétegesen!

túra ősszel a szabadbanMindig öltözz rétegesen és az időjárásnak megfelelően! Ha esik az eső, akkor esőkabátot vagy vízálló ruhát vegyél fel, és a sapkáról sose feledkezz meg! Lehet, hogy amikor kimész edzeni még fázol, de ha beindul a vérkeringésed, hamar meleged lesz a sok ruha alatt. Hidegben leizzadni pedig közel sem kellemes dolog. Erre a problémára megoldást jelent a réteges öltözködés: az alsó réteg nedvességelvezető, nedvességtaszító anyagból legyen, a középső réteg tartson melegen, a külső réteg pedig védjen a széltől és/vagy esőtől.

10. Találd meg a motivációd!

Mindenkit más motivál, ezért fontos, hogy legelső lépésként meghatározd, neked mi a célod, legyen szó fogyásról, erősítésről, szálkásításról vagy éppen versenyfelkészülésről. De a cél még nem elég önmagában, motiváció is szükséges ahhoz, hogy nap mint nap megdolgozz a cél eléréséért. Ezért fontos, hogy olyan mozgásformát válassz, amit szeretsz csinálni. A kihívások ugyancsak motiválóan hatnak, ahogy a másoktól érkező bátorítás is. Emlékezz rá: az életben mindenért, ami számít, meg kell dolgozni és ez mindig időbe telik!

Felhasznált irodalom
http://www.webmd.com/fitness-exercise/features/10-tips-fall-fitness
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
10 ok, amiért érdemes funkcionális trénerrel edzeni
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal