Ősrégi és az egyik leggyakrabban használt konyhai fűszerünk, élelmiszerünk, ezért gyakran elfelejtjük, vagy talán csak nem tudunk róla, hogy a vöröshagyma számtalan jótékony hatással bír egészségünkre. Íme a 11 legfontosabb ezek közül.
A vöröshagyma, vagy latin nevén allium cepa, az amarilliszfélék családjába tartozó növényfaj, mely eredetileg Közép-Ázsiából került Magyarországra. Vadon nem nő, ám legalább 7 ezer éve ismerik és termesztik, hazánkban a középkor óta folyamatosan. A „hagyma” szó finnugor eredete is bizonyítja, hogy már honfoglalás előtti őseink is ismerték és használták a növényt.
A zsenge hagyma tavasszal, az érett vöröshagyma pedig ősszel szedhető. Nyersen inkább az újhagymát fogyasztjuk, de sokak kedvence az érett vörös- ill. lilahagyma is zsíros kenyérre szelve. A hagymát a magyar konyha temérdek ételében megtalálhatjuk; dinsztelve használhatjuk levesek, főzelékek, húsok ízesítésére, levest készíthetünk belőle, vagy kiránthatjuk – a kalandosabb természetűek pedig például hagymalevest, vagy hagymalekvárt is csinálhatnak. Utóbbi ideális köret rántott sajtokhoz, vagy vörös húsokhoz.
De miért is tekint a hagymára az emberiség évezredek óta rendkívül erős gyógyhatású szerként? Mit mond a modern orvos- és táplálkozástudomány a vöröshagyma egészségügyi értékéről? Következzék a 11 legfontosabb érv, ami a vöröshagyma fogyasztása mellett szól.
1. A hagyma kiváló és olcsó C-, B6-, B9-, B1- és B2-vitaminforrás, emellett tartalmaz ásványi anyagokat, mint kalcium és vas is.
2. A hagymában található kvercetin nevű flavonoid egy erős antioxidáns, ami bizonyítottan rákmegelőző hatású.
3. A hagyma krómot és allil-propil-diszulfidot is tartalmaz, amik a vércukorszint szabályozásában segítenek.
4. A hagymában található kén optimalizálja a koleszterinszintet és a vörös vérsejtek egészségéhez is hozzájárul.
5. Évszázadokon át használták a vöröshagymát gyulladáscsökkentésre, és fertőzések gyógyítására, méghozzá jó okkal: a már említett kvercetinnek, és egyéb fitokemikáliáknak köszönhető ezen tulajdonsága. Ezek a vegyületek védelmet biztosítanak a káros szabad gyökök ellen.
6. Tény, hogy a nyers hagyma rágcsálása nem az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a szájhigiénia javítása szóba kerül, azonban a hagymában található anyagok erősítik a fogzománcot és a fogszuvasodásért felelős baktériumokat is megölik.
7. A hagyma bővelkedik vízben oldódó rostokban.
8. Az antioxidáns-tartalmának köszönhetően a hagyma egészséges bőrt biztosít és megelőzi a ráncok kialakulását.
9. A hagyma bizonyítottan enyhíti az asztma tüneteit.
10. Egy néhány évvel ezelőtti kutatás kimutatta, hogy a hagyma fogyasztása megnöveli a spermaszámot, és a spermák motilitását (mozgékonyságát) is.
11. Végezetül egy házi praktika méhcsípés kezelésére: kenjünk egy hagyma levéből a csípésre. Ez azonnali enyhíti a fájdalmat.