fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
4+1 dolog, amit tudnod kell a medvehagymáról

4+1 dolog, amit tudnod kell a medvehagymáról

A tavasz eljövetelével a medvehagyma-szezon is beindul, többen csoportban indulnak el erdőkbe, ligetekbe szedni a friss, évelő növényt. Rengeteg jótékony hatása és kellemes íze miatt mindenkinek ki kell próbálnia, aki eddig még nem tette. Hogy miért? Most eláruljuk.

wild garlic and gourdA tavasz eljövetelével a medvehagyma-szezon is beindul, többen csoportban indulnak el erdőkbe, ligetekbe szedni a friss, évelő növényt. Rengeteg jótékony hatása és kellemes íze miatt mindenkinek ki kell próbálnia, aki eddig még nem tette. Hogy miért? Most eláruljuk.

1. Honnan származik a medvehagyma?

A medvehagymának – latinul Allium Ursium, vagy népies nevén kígyóhagyma, sásihagyma - névrokonaival ellentétben a levelét fogyasztjuk. Különleges íze leginkább a snidling és a fokhagyma szerelemgyerekére emlékeztet minket, remek alapanyaga lehet tésztáknak, szendvicskrémeknek, sós süteményeknek is. Furcsa szokás ugyan, de Svájcban a tehenekkel is megetetik, hogy ettől egy kis fokhagymás ízt kapjon a tejük.

2. Mire jó a medvehagyma?

Azon kívül, hogy nagyon finom, a medvehagyma nagyon egészséges is. Rendkívül gazdag antioxidánsban, vitaminokban (pl. folátban), fitotápanyagokban (mint például klorofillban, karotinoidban és fenolos vegyületekben).1-3

Érdekes módon nem csak antioxidánsokat tartalmaz, de antioxidáns enzimek aktivitásával is kapcsolatba hozható.Fokhagyma-szerű illatát a ként tartalmazó összetevői adják,5 melyeknek egy része más hagymafélékben is megtalálható - például a sima fokhagymában.

A medvehagymát már nagyon régen használja az emberiség gyógynövényként, mostanra pedig a tudomány is számos jótékony hatását is alátámasztotta. Ilyen például:

  • antibakteriális és gombaölő hatása, valamint parazita ellenes hatása 6-9
  • antioxidáns hatása - szabad gyökök elleni védelem alappillére 4, 8-10
  • érelmeszesedés ellen is hatásos lehet, véralvadásgátló hatása van 11-13
  • védi a szív- és érrendszert 1, 11, 14, 15
  • csökkenti a magas vérnyomást 14, 16
  • emésztési problémák ellen is hatásos lehet 8
  • méregtelenítő hatása 1

Mikrobaellenes hatása miatt az európai hagyományos orvoslásban légzőszervi problémák gyógyszereként használták - például lázas megfázás vagy hörghurut esetén. Külsőleg pedig segíti a sebgyógyulást és a krónikus bőrproblémákon és a pattanásokon enyhíthet.1

3. Honnan szerezd be?

Könnyen megtalálhatjuk tavasszal a legtöbb piacon, bioboltban, de sokan indulnak családdal, barátokkal frissen szedni. Ám nagyon óvatosnak kell lennünk betakarítás közben, mert a medvehagyma kísértetiesen hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami halálosan mérgező is lehet. Hogy biztosak legyünk benne medvehagymát rakunk a kosarunkba, érdemes a két tenyerünk között összedörzsölni egy levelet. Ha a tenyerünk fokhagymára emlékeztető szagot áraszt, jó úton járunk. A medvehagyma egyébként nagy telepekben található az árnyékos, nedves helyeken szeret éldegélni.

4. Hogyan tárold a medvehagymát?

Ha nem beszerzés után azonnal akarod felhasználni, akkor fedett dobozban vagy edényben 1-2 napig tudod a hűtőben tárolni, vagy beleállíthatod egy pohárba vízbe a szárát, mint egy vázába és úgy is beteheted a hűtőbe.

Ha tudod, hogy nem fogod megenni ilyen hamar, fagyaszd le. Mosás után szárítsd meg és tedd egy dobozba/zacskóba/üvegbe - bármibe, ami zárható és bírja a fagyasztást - így a szezonon kívül is élvezheted a medvehagyma ízét a főtt ételekben.

+1 Medvehagyma felhasználása - tippek, receptek

Sokféleképpen színesítheted az ételeket medvehagymával, íme néhány példa:

  • Dobd fel aprított medvehagymával a majonézt, tejfölt vagy a vajat!
  • Tegyél medvehagyma leveleket az olajos üvegbe és máris kész a pikáns fűszeres olaj!
  • Használd salátákba fokhagyma vagy hagyma helyett.
  • Készíts belőle pesto-t (keverd össze az aprított leveleket sóval, darált fenyőmaggal, és frissen reszelt parmezánnal, borssal és olíva olajjal)!
  • Tedd paradicsomszószba bazsalikom helyett!
  • Készíts sajtos-medvehagymás szendvicset vacsorára!
  • Szórj aprított medvehagymát a leves tetejére
  • Keverd össze tojással és süss omlettet!
  • Meg is fonnyaszthatod olajon - elég  neki 1 perc. Számíts rá, hogy nagyon összeesik, mint a spenót. Így nem olyan intenzív az íze sem.

Érdemes a sütés/főzés végén beletenni az ételbe, hogy minél frissebb maradjon, de legjobb, ha nyersen fogyasztod!

Medvehagymás receptjeinket itt találod:

Medvehagymás almás krumplisaláta

Lasagne medvehagymával

Medvehagymás tormakrém

Medvehagymás avokádókrém

Medvehagymás, fekete szezámos, agavé szirupos saláta


Hivatkozások:

1 Sobolewska, D., I. Podolak, and J. Makowska-Was, Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochem Rev, 2015. 14(1): p. 81-97.

2 Oszmianski, J., J. Kolniak-Ostek, and A. Wojdylo, Characterization and content of flavonol derivatives of Allium ursinum L. plant. J Agric Food Chem, 2013. 61(1): p. 176-84.

3 Stajner, D., et al., Comparative study of antioxidant properties of wild growing and cultivated Allium species. Phytother Res, 2008. 22(1): p. 113-7.

4 Stajner, D., et al., Antioxidant and scavenger activities of Allium ursinum. Fitoterapia, 2008. 79(4): p. 303-5.

5 Gitin, L., et al., Sulfur compounds identification and quantification from Allium spp. fresh leaves. J Food Drug Anal, 2014. 22(4): p. 425-430.

6 Ivanova, A., et al., Chemical composition and antimicrobial activity of wild garlic Allium ursinum of Bulgarian origin. Nat Prod Commun, 2009. 4(8): p. 1059-62.

7 Krstin, S., et al., Tulbaghia violacea and Allium ursinum Extracts Exhibit Anti-Parasitic and Antimicrobial Activities. Molecules, 2018. 23(2).

8 Pavlovic, D.R., et al., Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol, 2017. 69(9): p. 1208-1218.

9 Mihaylova, D.S., et al., Study on the antioxidant and antimicrobial activities of Allium ursinum L. pressurised-liquid extract. Nat Prod Res, 2014. 28(22): p. 2000-5.

10 Stajner, D., et al., Exploring Allium species as a source of potential medicinal agents. Phytother Res, 2006. 20(7): p. 581-4.

11 Bombicz, M., et al., Anti-Atherogenic Properties of Allium ursinum Liophylisate: Impact on Lipoprotein Homeostasis and Cardiac Biomarkers in Hypercholesterolemic Rabbits. Int J Mol Sci, 2016. 17(8).

12 Hiyasat, B., et al., Antiplatelet activity of Allium ursinum and Allium sativum. Pharmacology, 2009. 83(4): p. 197-204.

13 Sabha, D., et al., Allium ursinum L.: bioassay-guided isolation and identification of a galactolipid and a phytosterol exerting antiaggregatory effects. Pharmacology, 2012. 89(5-6): p. 260-9.

14 Bombicz, M., et al., A Novel Therapeutic Approach in the Treatment of Pulmonary Arterial Hypertension: Allium ursinum Liophylisate Alleviates Symptoms Comparably to Sildenafil. Int J Mol Sci, 2017. 18(7).

15 Rietz, B., et al., Cardioprotective actions of wild garlic (allium ursinum) in ischemia and reperfusion. Mol Cell Biochem, 1993. 119(1-2): p. 143-50.

16 Preuss, H.G., et al., Wild garlic has a greater effect than regular garlic on blood pressure and blood chemistries of rats. Int Urol Nephrol, 2001. 32(4): p. 525-30.

Felhasznált irodalom
livinginnaturalharmony.com/blog/2018/04/04/bears-garlic-allium-ursinum-seasonal-food-medicinal-plant/ countryfile.com/how-to/food-recipes/wild-garlic-guide-where-to-find-how-to-cook-it-and-recipe-ideas/ writehealth.co.uk/wild-garlic/ greatbritishchefs.com/how-to-cook/how-to-cook-wild-garlic
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Medvehagymás almás krumplisaláta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér