A tavasz eljövetelével a medvehagyma-szezon is beindul, többen csoportban indulnak el erdőkbe, ligetekbe szedni a friss, évelő növényt. Rengeteg jótékony hatása és kellemes íze miatt mindenkinek ki kell próbálnia, aki eddig még nem tette. Hogy miért? Most eláruljuk.
1. Honnan származik a medvehagyma?
A medvehagymának – latinul Allium Ursium, vagy népies nevén kígyóhagyma, sásihagyma - névrokonaival ellentétben a levelét fogyasztjuk. Különleges íze leginkább a snidling és a fokhagyma szerelemgyerekére emlékeztet minket, remek alapanyaga lehet tésztáknak, szendvicskrémeknek, sós süteményeknek is. Furcsa szokás ugyan, de Svájcban a tehenekkel is megetetik, hogy ettől egy kis fokhagymás ízt kapjon a tejük.
2. Mire jó a medvehagyma?
Azon kívül, hogy nagyon finom, a medvehagyma nagyon egészséges is. Rendkívül gazdag antioxidánsban, vitaminokban (pl. folátban), fitotápanyagokban (mint például klorofillban, karotinoidban és fenolos vegyületekben).1-3
Érdekes módon nem csak antioxidánsokat tartalmaz, de antioxidáns enzimek aktivitásával is kapcsolatba hozható.4 Fokhagyma-szerű illatát a ként tartalmazó összetevői adják,5 melyeknek egy része más hagymafélékben is megtalálható - például a sima fokhagymában.
A medvehagymát már nagyon régen használja az emberiség gyógynövényként, mostanra pedig a tudomány is számos jótékony hatását is alátámasztotta. Ilyen például:
- antibakteriális és gombaölő hatása, valamint parazita ellenes hatása 6-9
- antioxidáns hatása - szabad gyökök elleni védelem alappillére 4, 8-10
- érelmeszesedés ellen is hatásos lehet, véralvadásgátló hatása van 11-13
- védi a szív- és érrendszert 1, 11, 14, 15
- csökkenti a magas vérnyomást 14, 16
- emésztési problémák ellen is hatásos lehet 8
- méregtelenítő hatása 1
Mikrobaellenes hatása miatt az európai hagyományos orvoslásban légzőszervi problémák gyógyszereként használták - például lázas megfázás vagy hörghurut esetén. Külsőleg pedig segíti a sebgyógyulást és a krónikus bőrproblémákon és a pattanásokon enyhíthet.1
3. Honnan szerezd be?
Könnyen megtalálhatjuk tavasszal a legtöbb piacon, bioboltban, de sokan indulnak családdal, barátokkal frissen szedni. Ám nagyon óvatosnak kell lennünk betakarítás közben, mert a medvehagyma kísértetiesen hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami halálosan mérgező is lehet. Hogy biztosak legyünk benne medvehagymát rakunk a kosarunkba, érdemes a két tenyerünk között összedörzsölni egy levelet. Ha a tenyerünk fokhagymára emlékeztető szagot áraszt, jó úton járunk. A medvehagyma egyébként nagy telepekben található az árnyékos, nedves helyeken szeret éldegélni.
4. Hogyan tárold a medvehagymát?
Ha nem beszerzés után azonnal akarod felhasználni, akkor fedett dobozban vagy edényben 1-2 napig tudod a hűtőben tárolni, vagy beleállíthatod egy pohárba vízbe a szárát, mint egy vázába és úgy is beteheted a hűtőbe.
Ha tudod, hogy nem fogod megenni ilyen hamar, fagyaszd le. Mosás után szárítsd meg és tedd egy dobozba/zacskóba/üvegbe - bármibe, ami zárható és bírja a fagyasztást - így a szezonon kívül is élvezheted a medvehagyma ízét a főtt ételekben.
+1 Medvehagyma felhasználása - tippek, receptek
Sokféleképpen színesítheted az ételeket medvehagymával, íme néhány példa:
- Dobd fel aprított medvehagymával a majonézt, tejfölt vagy a vajat!
- Tegyél medvehagyma leveleket az olajos üvegbe és máris kész a pikáns fűszeres olaj!
- Használd salátákba fokhagyma vagy hagyma helyett.
- Készíts belőle pesto-t (keverd össze az aprított leveleket sóval, darált fenyőmaggal, és frissen reszelt parmezánnal, borssal és olíva olajjal)!
- Tedd paradicsomszószba bazsalikom helyett!
- Készíts sajtos-medvehagymás szendvicset vacsorára!
- Szórj aprított medvehagymát a leves tetejére
- Keverd össze tojással és süss omlettet!
- Meg is fonnyaszthatod olajon - elég neki 1 perc. Számíts rá, hogy nagyon összeesik, mint a spenót. Így nem olyan intenzív az íze sem.
Érdemes a sütés/főzés végén beletenni az ételbe, hogy minél frissebb maradjon, de legjobb, ha nyersen fogyasztod!
Medvehagymás receptjeinket itt találod:
Medvehagymás almás krumplisaláta
Medvehagymás, fekete szezámos, agavé szirupos saláta
Hivatkozások:
1 Sobolewska, D., I. Podolak, and J. Makowska-Was, Allium ursinum: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochem Rev, 2015. 14(1): p. 81-97.
2 Oszmianski, J., J. Kolniak-Ostek, and A. Wojdylo, Characterization and content of flavonol derivatives of Allium ursinum L. plant. J Agric Food Chem, 2013. 61(1): p. 176-84.
3 Stajner, D., et al., Comparative study of antioxidant properties of wild growing and cultivated Allium species. Phytother Res, 2008. 22(1): p. 113-7.
4 Stajner, D., et al., Antioxidant and scavenger activities of Allium ursinum. Fitoterapia, 2008. 79(4): p. 303-5.
5 Gitin, L., et al., Sulfur compounds identification and quantification from Allium spp. fresh leaves. J Food Drug Anal, 2014. 22(4): p. 425-430.
6 Ivanova, A., et al., Chemical composition and antimicrobial activity of wild garlic Allium ursinum of Bulgarian origin. Nat Prod Commun, 2009. 4(8): p. 1059-62.
7 Krstin, S., et al., Tulbaghia violacea and Allium ursinum Extracts Exhibit Anti-Parasitic and Antimicrobial Activities. Molecules, 2018. 23(2).
8 Pavlovic, D.R., et al., Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol, 2017. 69(9): p. 1208-1218.
9 Mihaylova, D.S., et al., Study on the antioxidant and antimicrobial activities of Allium ursinum L. pressurised-liquid extract. Nat Prod Res, 2014. 28(22): p. 2000-5.
10 Stajner, D., et al., Exploring Allium species as a source of potential medicinal agents. Phytother Res, 2006. 20(7): p. 581-4.
11 Bombicz, M., et al., Anti-Atherogenic Properties of Allium ursinum Liophylisate: Impact on Lipoprotein Homeostasis and Cardiac Biomarkers in Hypercholesterolemic Rabbits. Int J Mol Sci, 2016. 17(8).
12 Hiyasat, B., et al., Antiplatelet activity of Allium ursinum and Allium sativum. Pharmacology, 2009. 83(4): p. 197-204.
13 Sabha, D., et al., Allium ursinum L.: bioassay-guided isolation and identification of a galactolipid and a phytosterol exerting antiaggregatory effects. Pharmacology, 2012. 89(5-6): p. 260-9.
14 Bombicz, M., et al., A Novel Therapeutic Approach in the Treatment of Pulmonary Arterial Hypertension: Allium ursinum Liophylisate Alleviates Symptoms Comparably to Sildenafil. Int J Mol Sci, 2017. 18(7).
15 Rietz, B., et al., Cardioprotective actions of wild garlic (allium ursinum) in ischemia and reperfusion. Mol Cell Biochem, 1993. 119(1-2): p. 143-50.
16 Preuss, H.G., et al., Wild garlic has a greater effect than regular garlic on blood pressure and blood chemistries of rats. Int Urol Nephrol, 2001. 32(4): p. 525-30.