Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Így néz ki a cékla

6 ok, amiért érdemes céklát enni (és céklalevet inni)

Cékla nyersen, salátában, turmixként: mindegy, hogy hogyan, de érdemes naponta fogyasztani belőle. Magas vérnyomás, daganatos megbetegedés - tudd meg cikkünkből, milyen esetekben segíthet a cékla!

Így néz ki a céklaA cékla az ősidők óta ismert zöldség, ami vadon termett Ázsia, Észak-Afrika és Európa partjainál. Habár egykor csak a levelét fogyasztották, ma már a gyökér, valamint annak leve sokkal népszerűbb. A céklát az édes, sajátos íze miatt sokan szeretik enni, de jóval kevesebben tudják, hogy mennyire széleskörű az egészségre gyakorolt kedvező hatása. Összegyűjtöttük a 6 legjobb okot a cékla és céklalé fogyasztása mellett!

1. Csökkenti a gyulladást

Amellett, hogy megvédi a sejteket, enzimeket és fehérjéket a környezeti stressz ellen, a cékla segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást is. A krónikus gyulladás károsítja a sejtfunkciókat és a betegségek kialakulásának kedvező környezetet teremt a testben. A céklában lévő tápanyagok segítik a belső szervek védelmét, javítják az érrendszer egészségét és megelőzik a betegségeket.

Minden bizonnyal a cékla belsejében lévő betain pigmenteknek köszönhető ez a hatás. Napi kb. 2,5 dl céklalé megivása jó kiindulási pont a kedvező hatás eléréséhez.

2. Segíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből

A cékla jótékony hatásai közé tartozik a szervezet méregtelenítési folyamatainak támogatása is. A lebontott méreganyagok könnyebben hozzákapcsolódnak a semlegesítő molekulákhoz, ami a szervezetből történő kiválasztáshoz szükséges.

Ily módon a cékla és a céklalé segíti a májműködést és a vér tisztítását. A céklalé ivása segíthet elkerülni a betegségeket, mivel az immunrendszer több tápanyaghoz jut, így hatékonyabban tudja feladatát teljesíteni.

ceklale_egeszseges3. Természetes úton segít normalizálni a vérnyomást

A céklalé kutatások szerint a vérnyomást is képes csökkenteni, akár néhány órán belül. Egy pohár céklalé megivása akár 5 ponttal is csökkentheti a szisztolés vérnyomást – állapította meg egy 2012-es tanulmány.

A vérnyomáscsökkentő hatásért minden bizonnyal a cékla nitrát tartalma felel – ami segít kitágítani és ellazítani a vérereket, így javítva a vérkeringést. De csak óvatosan! Ha vényre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedsz, akkor mindig konzultálj orvosoddal az étrended változtatásáról.

4. Rákellenes tulajdonságokat fedeztek fel benne

A cékla mélyvörös színét a benne lévő fitonutrienseknek köszönheti. Ugyanezek a tápanyagok minden bizonnyal segítenek a rák megelőzésében, sőt akár a rákos sejtek elpusztításában is. Tanulmányok alapján a cékla-kivonat képes csökkenteni a rosszindulatú daganatok képződését, valamint ígéretesnek tűnik mellrák, hasnyálmirigyrák és prosztatarák kezelésében.

5. Nagyszerű vitamin- és rostforrás

A cékla gazdag esszenciális tápanyagokban, mint C-vitamin, folát, mangán és kálium, amivel hatásosan támogatja az idegek, az izmok és a csontok egészségének fenntartását. A cékla sok rostot is tartalmaz, ami miatt segíti az emésztőrendszer egészséges működését és hozzájárul a teltségérzethez.

A legtöbben nem is tudják, hogy a cékla levele is ehető – sőt, szintén tele van vitaminokkal! Foszfort, cinket, B6-vitamint, rostot, magnéziumot, rezet, káliumot, mangánt, A-vitamint, kalciumot, vasat, és fehérjét tartalmaz. Plusz, a tápanyagtartalmának köszönhetően, a cékla levele segíti az immunrendszer működését és védelmet nyújthat olyan degeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.

ceklasalata6. Növeli az energiát és állóképességet

A cékla értékes a sportolók, a mozgás szerelmesei számára is, illetve mindenkinek, aki plusz energiára és állóképességre vágyik a nap folyamán. Egy kutatás szerint azok, akik edzés előtt céklalevet ittak, 16 százalékkal hosszabb ideig bírták az edzést. A cékla nitrát tartalma javítja a test oxigén felhasználását az alacsony és a magas intenzitású testmozgás közben is, ezáltal a kifáradás később következik be.

TIPP a cékla fogyasztására: Teheted salátára, szendvicsbe, főzhetsz belőle levest vagy megpárolhatod. A céklalé napi fogyasztása vagy egy porított koncentrátum használata is megfelelő módja annak, hogy a pozitív hatásokat élvezhessük.

[rad-hl]FIGYELEM:[/rad-hl] A cékla furcsa jellegzetessége, hogy a benne lévő betain nevű festékanyag rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. (Kivéve, ha főtt cékláról van szó.) A jelenségtől azonban nem kell megijedni, mert teljesen ártalmatlan és 1-2 nap után elmúlik.

Felhasznált irodalom
http://www.naturalhealth365.com/beet-juice-prevent-cancer-2112.html
http://www.webmd.com/hypertension-high-blood-pressure/news/20121212/beetroot-juice-blood-pressure
Ezt láttad már?
Recept: pikáns szedres céklakrém
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér