A cékla az ősidők óta ismert zöldség, ami vadon termett Ázsia, Észak-Afrika és Európa partjainál. Habár egykor csak a levelét fogyasztották, ma már a gyökér, valamint annak leve sokkal népszerűbb. A céklát az édes, sajátos íze miatt sokan szeretik enni, de jóval kevesebben tudják, hogy mennyire széleskörű az egészségre gyakorolt kedvező hatása. Összegyűjtöttük a 6 legjobb okot a cékla és céklalé fogyasztása mellett!
1. Csökkenti a gyulladást
Amellett, hogy megvédi a sejteket, enzimeket és fehérjéket a környezeti stressz ellen, a cékla segíthet csökkenteni a krónikus gyulladást is. A krónikus gyulladás károsítja a sejtfunkciókat és a betegségek kialakulásának kedvező környezetet teremt a testben. A céklában lévő tápanyagok segítik a belső szervek védelmét, javítják az érrendszer egészségét és megelőzik a betegségeket.
Minden bizonnyal a cékla belsejében lévő betain pigmenteknek köszönhető ez a hatás. Napi kb. 2,5 dl céklalé megivása jó kiindulási pont a kedvező hatás eléréséhez.
2. Segíti a méreganyagok eltávolítását a szervezetből
A cékla jótékony hatásai közé tartozik a szervezet méregtelenítési folyamatainak támogatása is. A lebontott méreganyagok könnyebben hozzákapcsolódnak a semlegesítő molekulákhoz, ami a szervezetből történő kiválasztáshoz szükséges.
Ily módon a cékla és a céklalé segíti a májműködést és a vér tisztítását. A céklalé ivása segíthet elkerülni a betegségeket, mivel az immunrendszer több tápanyaghoz jut, így hatékonyabban tudja feladatát teljesíteni.
3. Természetes úton segít normalizálni a vérnyomást
A céklalé kutatások szerint a vérnyomást is képes csökkenteni, akár néhány órán belül. Egy pohár céklalé megivása akár 5 ponttal is csökkentheti a szisztolés vérnyomást – állapította meg egy 2012-es tanulmány.
A vérnyomáscsökkentő hatásért minden bizonnyal a cékla nitrát tartalma felel – ami segít kitágítani és ellazítani a vérereket, így javítva a vérkeringést. De csak óvatosan! Ha vényre kapható vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedsz, akkor mindig konzultálj orvosoddal az étrended változtatásáról.
4. Rákellenes tulajdonságokat fedeztek fel benne
A cékla mélyvörös színét a benne lévő fitonutrienseknek köszönheti. Ugyanezek a tápanyagok minden bizonnyal segítenek a rák megelőzésében, sőt akár a rákos sejtek elpusztításában is. Tanulmányok alapján a cékla-kivonat képes csökkenteni a rosszindulatú daganatok képződését, valamint ígéretesnek tűnik mellrák, hasnyálmirigyrák és prosztatarák kezelésében.
5. Nagyszerű vitamin- és rostforrás
A cékla gazdag esszenciális tápanyagokban, mint C-vitamin, folát, mangán és kálium, amivel hatásosan támogatja az idegek, az izmok és a csontok egészségének fenntartását. A cékla sok rostot is tartalmaz, ami miatt segíti az emésztőrendszer egészséges működését és hozzájárul a teltségérzethez.
A legtöbben nem is tudják, hogy a cékla levele is ehető – sőt, szintén tele van vitaminokkal! Foszfort, cinket, B6-vitamint, rostot, magnéziumot, rezet, káliumot, mangánt, A-vitamint, kalciumot, vasat, és fehérjét tartalmaz. Plusz, a tápanyagtartalmának köszönhetően, a cékla levele segíti az immunrendszer működését és védelmet nyújthat olyan degeneratív betegségek ellen, mint az Alzheimer-kór.
6. Növeli az energiát és állóképességet
A cékla értékes a sportolók, a mozgás szerelmesei számára is, illetve mindenkinek, aki plusz energiára és állóképességre vágyik a nap folyamán. Egy kutatás szerint azok, akik edzés előtt céklalevet ittak, 16 százalékkal hosszabb ideig bírták az edzést. A cékla nitrát tartalma javítja a test oxigén felhasználását az alacsony és a magas intenzitású testmozgás közben is, ezáltal a kifáradás később következik be.
TIPP a cékla fogyasztására: Teheted salátára, szendvicsbe, főzhetsz belőle levest vagy megpárolhatod. A céklalé napi fogyasztása vagy egy porított koncentrátum használata is megfelelő módja annak, hogy a pozitív hatásokat élvezhessük.
[rad-hl]FIGYELEM:[/rad-hl] A cékla furcsa jellegzetessége, hogy a benne lévő betain nevű festékanyag rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. (Kivéve, ha főtt cékláról van szó.) A jelenségtől azonban nem kell megijedni, mert teljesen ártalmatlan és 1-2 nap után elmúlik.