fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
A goji bogyó védelmet nyújthat az influenza ellen

A goji bogyó védelmet nyújthat az influenza ellen

Friss tudományos eredmény a goji bogyó immunrendszerre gyakorolt hatásáról! Hogyan segíti a test védekezőképességét az influenzával szemben? Ezt vizsgálták a kutatók!

goji_bogyo_berry_liciumgyumolcs_igy_nez_kiMivel egyetlen védőoltás, így az influenza elleni sem biztosít 100 százalékos védettséget, ezért a kutatók folyamatosan vizsgálják az alternatív módszereket is. Egy nemrégen publikált tudományos kutatás egereken mutatta ki, hogy a goji bogyó rendszeres fogyasztása extra védelmet biztosíthat az influenza ellen.

A kutatást a bostoni Tufts Egyetemhez tartozó Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézet tudósai végezték el és eredményeit 2013 decemberében tették közzé a Journal of Nutrition című szaklapban.

Ahhoz, hogy megvizsgálják a goji bogyó (más néven farkasbogyó) élettani hatását, a kutatók idősebb, 20-22 hónapos hím egerek egy csoportját standard étrenddel, míg másik csoportjukat 5%-ban goji bogyót tartalmazó étrenddel etettek 30 napon keresztül.

A kísérlet időtartama alatt az egereknek két influenza elleni védőoltást adtak be, majd megfertőzték őket az influenza vírussal. A csapat ezután megvizsgálták az egerek vérében lévő antitestek mennyiségét, illetve felmérték a fertőzés tüneteit, köztük a súlyvesztést is.

A kutatók azt figyelték meg, hogy a goji bogyóval táplált egerek szervezete több antitestet termelt, valamint a súlyveszteség is kevesebb volt, összehasonlítva a kontroll csoporttal, amely csak influenza elleni oltást kapott.

Dr. Simin Nikbin Meydani, a tanulmány vezető szerzője és a Tufts Egyetem Táplálkozás- és Öregedéskutató Intézetének igazgatója, így beszélt a kutatási eredményekben rejlő lehetőségekről:

„Korábbi kutatások igazolták, hogy a goji bogyó támogatja az immunrendszer működését. A mi eredményeink viszont azt is megmutatták, hogy – oltóanyag jelenléte mellett – a goji bogyó képes csökkenteni az influenza vírus életkorhoz köthető kockázatait és súlyosságát.” 1

A goji hatását nem csak egereken tesztelték. Meydani és kollégái izolált dendritikus sejteket (immunsejtek, melyek ún. T-sejteket aktiválnak a fertőzések leküzdéséhez) is kezeltek goji bogyó koncentrátummal, majd 1 hétig hagyták őket inkubálódni.

A goji bogyó koncentrátum „segítette az úgynevezett antigén-bemutató dendritikus sejtek érését és aktiválódását”, ami lényegében erősebb immunreakcióra utal.

Habár a kutatók örömmel fogadták, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a goji bogyó és az influenza védőoltás közötti interakció megértéséhez, megjegyzik, azt még jelenleg pontosan nem tudni, hogy a gojiban található összetevők közül melyek felelősek ezért az interakcióért.

Dr. Dayong Wu társszerző magyarázata:

„A goji bogyó gazdag komplex szénhidrátokban (poliszacharidokban), valamint vitaminokban, karotinoidokban és flavonoidokban. További egérkísérletekre van szükségünk ahhoz, hogy megtudjuk, mely összetevők képesek stimulálni a dendritikus sejteket.”2

A kutatók szerint azt is meg kell még vizsgálniuk a jövőben, hogy a goji bogyó embereken is hasonló hatást tud-e kiváltani. „Az emberek immunrendszere elkerülhetetlenül gyengébbé válik az életkor előrehaladtával, emiatt csökken a védőoltások hatékonysága és nő az influenza-fertőzés kockázata, illetve a szövődmények kialakulásának veszélye”, teszi hozzá Dr. Meydani.3

Az orvos azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy habár az influenza elleni oltás különösen ajánlott 50 évnél idősebb embereknek, ennek a korosztálynak már csak 40%-os védettséget képes biztosítani, ami jelentősen alacsonyabb, mint a fiatal lakosság esetében. „Ezen okból kifolyólag”, mondja Dr. Meydani, „rendkívül fontos a goji bogyóhoz hasonló kiegészítők szerepe, melyek képesek az influenza elleni védettséget erősíteni”.4

 

 

Forrás:

1-2-3-4 http://www.medicalnewstoday.com/articles/270112.php

Felhasznált irodalom
http://www.medicalnewstoday.com/articles/270112.php
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér