Kevesek kedvenc zöldsége a kis káposztának is nevezett kelbimbó, pedig tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. A szakértők a szuperételek közé szokták sorolni, sőt, sokak szerint egyenesen a legegészségesebb zöldség. A kelbimbó érdemtelenül nem kap eleget a reflektorfényből, ezért úgy gondoltuk, hogy mi most javítunk ezen a helyzeten és elmondjuk, mit érdemes tudni róla és miért is érdemes minél többet enni belőle.
Remekül tűri a hideget
A kelbimbó kiváló téli vitaminforrás. A kifejlett növények jól tűrik a hideget, sőt a kemény téli fagyokat is. A növények közül csak annyit kell felszedni, amennyinek a bimbóit felhasználjuk. A többi tő a helyén maradhat, és ezeket folyamatosan lehet betakarítani. A téli fagy még előnyös is, mert a bimbókban ennek hatására fokozódik a cukortartalom, és csökken a "káposztaíz".
A Brassica család, vagy más néven a keresztesvirágúak tagja
A Brassica családba tartozik még többek között a káposzta, a brokkoli, a karfiol vagy a kínai kel. A keresztesvirágúak közös tulajdonsága a glukozinolát tartalom. Ez a rákellenes hatóanyag mindegyik keresztesvirágú zöldségben megtalálható, de legnagyobb mennyiségben a kelbimbóban.
Védhet a rák ellen
Világszerte számos kutatás foglalkozott a kelbimbó rákellenes hatásával. Gazdag antioxidáns vegyületekben, segíti a szervezet méregtelenítő folyamatait és csökkenti a gyulladásokat – ezek a tulajdonságok mind rendkívül fontosak a rák megelőzése szempontjából.
Teljes kiőrlésű gabonafélékkel kombinálva komplett fehérjét alkot
Vegetáriánusok számára ez remek hír. Komplett fehérjének az számít, ami valamennyi esszenciális, azaz a szervezet számára nélkülözhetetlen aminosavat tartalmazza.
Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet
Mivel oldható rostokban gazdag, ezért hatékonyan képes a vércukorszintet csökkenteni. A párolt kelbimbó fogyasztásával lebomlik a gyomorsav, így könnyebben távozik a szervezetből, ez pedig alacsonyabb koleszterinszintet eredményez. Egy kutatás szerint a kelbimbó akár 27 százalékkal több gyomorsavat tud megkötni, mint a kolesztiramin nevű, receptre kapható gyógyszer.
Javítja az emésztést
Az ősi kínai orvoslás az emésztési problémák esetén használta a kelbimbót. 100 gramm kelbimbóban 2-4 gramm rost található, ami a napi szükséglet 13-20 százalékát képes fedezni. A rostban gazdag táplálkozás elengedhetetlen az egészséges emésztőrendszerhez, ezen kívül erősebbé teszi az immunrendszert és a fogyásban is segít.