fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Gyümölcsökről
A meggy 4 meglepő hatása a szervezetre

A meggy 4 meglepő hatása a szervezetre

Mik a meggy élettani hatásai? Mi történik szervezetünkkel, ha megiszunk napi 2 pohár 100%-os meggylevet? Fantasztikus kutatási eredmények a cikkben!

A meggy jótékony hatása sosem volt titok, ám van 4 olyan remek tulajdonsága, amihez kifejezetten nagy mennyiségben kellene fogyasztani. Van azonban egy „kiskapu”…

A meggy karban tartja a szívet, megerősít, ellazít, és persze tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal. És hogy hogy lehet ennek érezhető hatása anélkül, hogy naponta elfogyasztanánk belőle egy zsákkal? Úgy, hogy nem megesszük, hanem megisszuk a meggyet! (Természetesen csakis 100% préselt gyümölcslére gondolunk ez alatt.)

A meggylének egyetlen problémája van: bőven található benne cukor, épp ezért, ha be akarjuk építeni az étrendünkbe, figyelnünk kell a kalóriabevitelre! És hogy megéri-e? Nézzük, milyen jótékony hatásai vannak, és utána mindenki döntse el maga!

Miért hasznos a meggy / meggylé rendszeres fogyasztása?

1. Mert jó a szívnek!

A meggyben található az egyik legerősebb antioxidáns, ami csak létezik a természetben, az úgynevezett quercetin.

Rengeteg tanulmány készült, amelyből egyértelműen kiderül, a quercetin képes csökkenteni a vérnyomást, sőt, akár a kettes típusú cukorbetegség megelőzésében is segítséget nyújthat.

2. Mert megerősít!

Egy friss kísérletben 14 egyetemista férfinél tesztelték, van-e különbség az edzéseik minőségében, ha naponta kétszer három deciliter meggylét elfogyasztanak.

Az eredmény egyhangú volt, mindenki, aki az étrendje részévé tette az italt, úgy érezte, sokkal lassabban fáradt el, energikusabb volt, és keményebben, hosszabban tudott edzeni, mint előtte!1

A kutatók nem véletlenül dolgoznak napjainkban is olyan összetételű italon a profi sportolóknak, amely a meggy jótékony hatásait emeli ki.

3. Mert gyorsabban regenerálódsz vele!

Szó esett már a sportolókról, ám azt kevesen tudják, hogy a maratonfutók is rendszeresen használják a meggylét különböző formákban, és nem csak az erősítő hatása miatt.

A gyümölcsben található anyagok ugyanis képesek arra, hogy megelőzzék az izomfájdalmakat, a sérülésekből való felépülésben is segít. Több kutatás is 2-3-4 is megerősítette, hogy a meggylé segíthet enyhíteni az edzés után jelentkező izomlázat és gyorsítja a regenerációt is. Ez valószínűleg a meggyben található antocianin vegyületek miatt van, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak.

4. Mert segít végre elaludni!

Egy, az Egyesült Államokban, a Louisianai Egyetemen (LSU) végzett kísérlet beszámolója szerint a meggy lehet a tökéletes „gyógyszer” az álmatlanságra is.

A gyümölcs ugyanis természetes forrása a melatonin nevű hormonnak, amely pozitívan befolyásolja az alvási ciklusokat.

Egy kutatásba 10 egészséges férfit és 10 egészséges nőt vontak be, átlagéletkoruk 26 év, testsúlyuk átlagos. A csoport egy része meggylé koncentrátumot kapott (90-100 db meggynek megfelelőt), míg a másikuk hatás nélküli italt (placebo). Összehasonlítva a két csoport eredményeit a következő különbségeket tapasztalták:

- vizeletből kimutatható volt a melatonin-szint emelkedés a meggylé-koncentrátumot fogyasztók között

- a meggylé-koncentrátumot fogyasztók átlagosan 34 perccel tovább tudtak aludni, mint a placebot fogyasztók és 5-6%-kal javult az alvásminőségük is.5

Hasonló kutatások végeztek idős, alvásproblémával küzdő emberek esetén is, ahol szintén javulást mutattak az eredmények a meggylevet fogyasztók között.

Összefoglalva a lényeg

A felsorolásból látható, a meggy sokkal többre képes, mint azt sokan gondolnák, ráadásul a pozitív hatásai az egészségünkre már néhány nap alatt érezhetőek lesznek, nem kell hónapokat várni az eredményre!

Ami nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, nem szabad túlzásba esni! Két deciliter 100%-os meggylé ugyanis 140 kalóriát és 25 gramm cukrot tartalmaz, ami nem számít kevésnek, de napi két pohártól még garantáltan nem fogunk elhízni. Legjobb, ha "valódi meggyből" készítünk akár egy kiadós turmixot, de természetesen azért önmagában gyümölcsként fogyasztva is bőven kifejti jótékony hatásait.

 

Hivatkozások:

1 Connolly DA, McHugh MP, Padilla-Zakour OI, Carlson L, Sayers SP. Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage. Br J Sports Med. 2006;40(8):679-683.

2 Howatson G, McHugh MP, Hill JA, Brouner J, Jewell AP, van Someren KA, Shave RE, Howatson SA.Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running.

Scand J Med Sci Sports. 2010 Dec;20(6):843-52.

3 Bowtell JL, Sumners DP, Dyer A, Fox P, Mileva KN. Montmorency cherry juice reduces muscle damage caused by intensive strength exercise. Med Sci Sports Exerc. 2011;43(8):1544-1551.

4 Bell PG, Walshe IH, Davison GW, Stevenson E, Howatson G. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days of high-intensity stochastic cycling. Nutrients. 2014;6(2):829-843.

5 Howatson G1, Bell PG, Tallent J, Middleton B, McHugh MP, Ellis J.: Effect of tart cherry juice (Prunus cerasus) on melatonin levels and enhanced sleep quality., Eur J Nutr. 2012 Dec;51(8):909-16.

Felhasznált irodalom
http://www.livestrong.com/article/24160-health-benefits-tart-cherry-juice/
http://www.nutraingredients-usa.com/Research/Melatonin-rich-tart-cherries-may-improve-sleep-quality-RCT
http://www.choosecherries.com/health-and-nutrition/recovery/
https://www.unm.edu/~lkravitz/Article%20folder/TartCherryJuice.html
http://www.todaysdietitian.com/newarchives/1115p8.shtml
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Levendulás gluténmentes meggyes kevert sütemény
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér