A papaya azon egzotikus gyümölcsök közé sorolható, melyet – legalább névről – mindenki ismer, ám valószínűleg csak nagyon kevés ember étrendjének képezi állandó részét. Pedig nem csak különleges, édes íze miatt ajánlott rendszeres fogyasztása, hanem azért is, mert rendkívül egészséges! Tele van értékes tápanyagokkal (vitaminokkal, antioxidáns vegyületekkel), amik erősebbé teszik a szervezetünket, megóvnak a betegségektől és fiatalon tartanak minket. Összegyűjtöttük a papaya 8 tudományosan is bizonyított jótékony hatását!
1. Finom és tápanyagokban gazdag
A papayát a mennyei íze miatt Kolombusz Kristóf az „angyalok ajándékának” nevezte. Eredetileg Közép-Amerikából, Mexikó déli részéről származik, de ma már a világ számos más pontján is termesztik. Az érett papaya nyersen fogyasztható, az éretlen gyümölcsöt azonban csak főzés után szabad megenni, a papaya éretlen állapotban ugyanis egy gumiszerű folyadékot termel, mely egyes esetekben irritációt és allergiás reakciókat okozhat. A papaya magok ehetők, de keserűek.
A papaya tartalmaz C- és A-vitamint, folátot, káliumot, valamint nyomokban kalciumot, magnéziumot, B1-, B3-, B5- és E-vitaminokat. Emellett gazdag antioxidáns hatású karotinoidokban, ezek közül is kiemelkedően sok likopont tartalmaz.
2. Erős antioxidáns hatású
A sejtek anyagcseréjének melléktermékeként szervezetünkben szabad gyökök jönnek létre. A szabad gyökök képződése egy szükséges és természetes folyamat, ám ha túl sok van ezekből a molekulákból, az különböző betegségekhez vezethet. A papayában található karotinoidok olyan antioxidáns vegyületek, melyek képesek semlegesíteni és ártalmatlanná tenni a szabad gyököket. Kutatások szerint az erjesztett papaya jelentősen képes csökkenteni a szabad gyökök által okozott úgynevezett oxidatív stresszt – ezáltal segíthet olyan betegségek megelőzésében és kezelésében, mint például az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a cukorbetegség, rákbetegségek vagy a szív- és érrendszeri zavarok.
3. Segítheti a szervezet védelmét a rák ellen
A klinikai vizsgálatok alapján a papayában található likopin csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, sőt, a kezelés alatt álló rákos betegek állapotán is javíthat. A papaya egészen különleges rákellenes hatással bír: egy kutatás 14 közismerten antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező gyümölcsöt és zöldséget vizsgált meg, de egyedül a papaya volt képes a mellráksejtek terjedését megállítani.
4. Antioxidánsai javíthatják a szív egészségét
Kutatások szerint a likopinban és C-vitaminban gazdag gyümölcsök segíthetnek a szívbetegségek megelőzésében. A papaya antioxidánsai megóvhatják a szív egészségét és felerősíthetik a HDL, azaz a „jó” koleszterin védő hatását. Egy kísérlet során kimutatták, hogy az erjesztett papayából készült kiegészítő szedése kevesebb gyulladást és jobb LDL:HDL (rossz és jó koleszterin) arányt eredményez, ami összefüggésben áll a szívbetegség kockázatának csökkenésével.
5. Csökkenti a gyulladásokat
A krónikus gyulladás rendkívül sok betegség hátterében áll kiváltó okként. A nem megfelelő életmód erősíti a gyulladásos folyamatokat. A tudományos kutatások szerint a papaya és egyéb antioxidánsokban gazdag gyümölcsök, illetve zöldségek képesek csökkenteni a krónikus gyulladásokat a szervezetben.
6. Sokoldalúan elkészíthető gyümölcs
A papaya, amellett, hogy nagyon finom, számtalan módon elkészíthető. Miután megmostuk, az érett gyümölcsöt hosszában vágjuk ketté, magozzuk ki, majd egy kanállal együk ki a héjból, ahogy egy dinnyénél szokás. De nem csak magában ízletes! Használható süteményekhez, salátákhoz, smoothie-khoz, ivólevekhez. Kínálható előételként sonkával, de reggelire is kiváló egy pohár görög joghurttal és egy marék olajos maggal.
7. Segíti az emésztést
A papaya gyümölcsben található papaint a legerősebb fehérjebontó enzimként tartják számon. A papain segít a különféle húsokat és egyéb fehérjetartalmú ételeinket megemészteni, miközben a szervezet saját fehérjéit nem károsítja. A trópusokon élő emberek a papayát természetes gyógyírként használják székrekedés, hasi fájdalmak és egyéb emésztési problémák esetén. Kutatások alapján a gyümölcs magvai, levelei és gyökerei is hasznosak lehetnek a gyomorfekély kezelésében.
8. Megóvja a bőrt az öregedéstől és sérülésektől
A papaya nem csak belsőleg gyógyít, de a bőrünket is egészségesebbé és fiatalosabbá teheti. A bőr ráncosodásáért, megereszkedéséért és egyéb sérüléseiért elsősorban a szabad gyökök tehetők felelőssé – a papaya C-vitamin és likopin tartalma megvédi a bőrt és segíthet csökkenteni az öregedés jeleit. Több tudományos vizsgálat is igazolta, hogy a papaya hosszú távon képes az arc ráncait, illetve a napozás okozta bőrsérülések nyomait mérsékelni.