fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Aki meggykóstolja, azonnal meggyszereti!

A júliusban idénygyümölcsnek számító meggy sokoldalú személyiség még a gyümölcsök között is. Rengeteg vitamint tartalmaz, magában és főzve is fogyaszthatjuk. A savanyú cseresznyének is nevezett termést már időszámításunk előtt 300 körül a görögök és a rómaiak is jóízűen eszegették.

meggyA júliusban idénygyümölcsnek számító meggy sokoldalú személyiség még a gyümölcsök között is. Rengeteg vitamint tartalmaz, magában és főzve is fogyaszthatjuk. A savanyú cseresznyének is nevezett termést már időszámításunk előtt 300 körül a görögök és a rómaiak is jóízűen eszegették.

A meggy eredetileg Eurázsiából származik, ahol a görögök és rómaiak is eledelüknek választották. Sokáig azonban a cseresznyét és a meggyet nem különböztették meg, hasonló kinézetük azt engedte következtetni, hogy egy és ugyanazon gyümölcs a kettő. Itthon honfoglaló őseink már lakmároztak belőle, de igazán népszerű a 15-16. századra lett. Nem véletlenül található rengeteg település és vezetéknévben meg a "meggy" vagy a "medgy" szó. Magját régen összegyűjtötték és melegítő párnát készítettek belőle.

Magas A- (fontos szerepet játszik a látás egészségében), B1- (a szénhidrátok anyagcseréjében és az emésztésben segít) B2- (gyorsítja a zsírsavak lebontását, segíti a gyomor és bélműködést) és C-vitamin tartalma van. Emellett a meggy erősen rostos gyümölcs, ezért is teszik több multivitamin gyümölcslébe is összetevőként. Mivel erőteljes víztartalma van, ezért vértisztító és vízhajtó hatású is. Érdekes, hogy míg itthon éves szinten 5 kg körül van egy ember meggyfogyasztása, úgy külföldön inkább csak ipari gyümölcs.

A meggyes piskóta már-már elmaradhatatlan vendégváró a nagymamák asztalán, de több ő egyszerű süteménytölteléknél. (Azért ne felejtsük el a jó kis meggyes rétest sem egy hosszú Normafa körüli séta után.) Könnyen készíthető belőle hideg gyümölcsleves, kompót, lekvár, szörp, konyak meggy. de még aszalt változata is isteni. A legtöbbször persze nyersen fogyasztjuk, és ez a leghelyesebb, hiszen minél több feldolgozási fázison esnek át alapanyagaink, annál kevesebb tápanyag marad bennük a végén. Sokaknak viszont túlságosan savanyú a meggy, így erősen porcukrozva eszik, ami a legrosszabb, ami egy meggy életében történhet. (Bár bizonyosan az sem túl kellemes, hogy megeszik.) Sokkal többet ártunk, mint jót teszünk magunkkal, ha kilószámra esszük a meggyet kristálycukorral. Ha mindenképpen meg szeretnénk édesíteni, akkor ehhez használjuk nyírfacukrot, azaz xylitet.

Ezt láttad már?
Meggyes-gyömbéres turmix izomlázra
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér