Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Aki meggykóstolja, azonnal meggyszereti!

A júliusban idénygyümölcsnek számító meggy sokoldalú személyiség még a gyümölcsök között is. Rengeteg vitamint tartalmaz, magában és főzve is fogyaszthatjuk. A savanyú cseresznyének is nevezett termést már időszámításunk előtt 300 körül a görögök és a rómaiak is jóízűen eszegették.

meggyA júliusban idénygyümölcsnek számító meggy sokoldalú személyiség még a gyümölcsök között is. Rengeteg vitamint tartalmaz, magában és főzve is fogyaszthatjuk. A savanyú cseresznyének is nevezett termést már időszámításunk előtt 300 körül a görögök és a rómaiak is jóízűen eszegették.

A meggy eredetileg Eurázsiából származik, ahol a görögök és rómaiak is eledelüknek választották. Sokáig azonban a cseresznyét és a meggyet nem különböztették meg, hasonló kinézetük azt engedte következtetni, hogy egy és ugyanazon gyümölcs a kettő. Itthon honfoglaló őseink már lakmároztak belőle, de igazán népszerű a 15-16. századra lett. Nem véletlenül található rengeteg település és vezetéknévben meg a "meggy" vagy a "medgy" szó. Magját régen összegyűjtötték és melegítő párnát készítettek belőle.

Magas A- (fontos szerepet játszik a látás egészségében), B1- (a szénhidrátok anyagcseréjében és az emésztésben segít) B2- (gyorsítja a zsírsavak lebontását, segíti a gyomor és bélműködést) és C-vitamin tartalma van. Emellett a meggy erősen rostos gyümölcs, ezért is teszik több multivitamin gyümölcslébe is összetevőként. Mivel erőteljes víztartalma van, ezért vértisztító és vízhajtó hatású is. Érdekes, hogy míg itthon éves szinten 5 kg körül van egy ember meggyfogyasztása, úgy külföldön inkább csak ipari gyümölcs.

A meggyes piskóta már-már elmaradhatatlan vendégváró a nagymamák asztalán, de több ő egyszerű süteménytölteléknél. (Azért ne felejtsük el a jó kis meggyes rétest sem egy hosszú Normafa körüli séta után.) Könnyen készíthető belőle hideg gyümölcsleves, kompót, lekvár, szörp, konyak meggy. de még aszalt változata is isteni. A legtöbbször persze nyersen fogyasztjuk, és ez a leghelyesebb, hiszen minél több feldolgozási fázison esnek át alapanyagaink, annál kevesebb tápanyag marad bennük a végén. Sokaknak viszont túlságosan savanyú a meggy, így erősen porcukrozva eszik, ami a legrosszabb, ami egy meggy életében történhet. (Bár bizonyosan az sem túl kellemes, hogy megeszik.) Sokkal többet ártunk, mint jót teszünk magunkkal, ha kilószámra esszük a meggyet kristálycukorral. Ha mindenképpen meg szeretnénk édesíteni, akkor ehhez használjuk nyírfacukrot, azaz xylitet.

Ezt láttad már?
Meggyes-gyömbéres turmix izomlázra
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér