Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Cukorbetegség
Alfa-liponsav (ALA) és cukorbetegség – összefoglaló

Alfa-liponsav (ALA) és cukorbetegség – összefoglaló

Az utóbbi évek egyik legtöbbet kutatott cukorbetegség-ellenes hatóanyaga az ALA. Az eredmények alapján csökkenti a diabéteszes neuropátia (cukorbetegség által okozott idegkárosodás) tüneteit és a diabéteszes retinopátia (szem látóideghártyáját érintő károsodás) megelőzését és kezelését is segítheti. Részletek itt!

Alfa-liponsav (ALA) és cukorbetegség – összefoglalóA cukorbetegség a 21. század népbetegsége és egyik legnagyobb egészségügyi kihívása. Ma Magyarországon legalább másfél millió embernek van valamilyen cukoranyagcsere-zavara (diabétesz, prediabétesz), pedig ezek 90 százaléka életmóddal megelőzhető lenne. A cukorbetegség elleni harc alappillérei a táplálkozás és a testmozgás, de léteznek egyéb természetes módszerek is, amelyek hatékony segítséget nyújthatnak. Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb és legtöbbet kutatott cukorbetegség-ellenes hatóanyaga az alfa-liponsav.

Mit érdemes tudni az alfa-liponsavról?

Az alfa-liponsav (ALA) egy természetesen előforduló vegyület, amely az emberi sejt energiatermelő központjában, a mitokondriumban keletkezik. Antioxidáns tulajdonságai kiemelkedőek: vízben és zsírban is oldódik, így a sejtek belsejét és külső membránját is képes védeni a szabad gyökök káros hatásai ellen.

Az ALA képes áthatolni a vér-agy gáton, így közvetlenül az agyi idegsejtekhez is el tud jutni. Egyedülálló módon regenerálja önmagát, illetve a szervezet egyéb antioxidánsait is (pl. C- és E-vitamin, koenzim Q10).

Mivel az emberi szervezet kis mennyiségben képes előállítani, ezért nem soroljuk az esszenciális tápanyagok közé – megnövelt bevitele ugyanakkor számos jótékony hatással bírhat. Az ALA mindenféle élelmiszerben, például a spenótban, brokkoliban, burgonyában, belsőségekben, vörös húsokban és a sörélesztőben is megtalálható. Étrend-kiegészítő segítségével is hozzájuthatunk.

Az alfa-liponsav hatása a vércukorszintre és inzulinérzékenységre

Számos kontrollált klinikai vizsgálat támasztja alá, hogy az alfa-liponsav támogatja a vércukorszint kontrollálását és javítja az inzulinérzékenységet. Természetes és biztonságos kiegészítőként fontos szerepe lehet a cukorbetegség megelőzésében és kezelésében.

Az alfa-liponsav fogyasztása egyrészt segíti az inzulin receptor megfelelő működését, másrészt növeli az inzulin-érzékeny (GLUT-4) és inzulin-független (GLUT-1) glükóz transzporterek számát az izom- és zsírsejtek membránján. Ez azt jelenti, hogy az alfa-liponsavnak köszönhetően a sejtek jobban reagálnak az inzulinra és nagyobb mértékben veszik fel a glükózt a véráramból. Mindez elősegíti a vércukorszint szabályozását és az egészséges cukor-anyagcsere fenntartását.

Kutatók az alfa-liponsavat „inzulinutánzó” anyagként írják le. Figyelembe véve, hogy a 2-es típusú cukorbetegek jelentős része szenved hiperinzulinémiában (kórosan magas inzulin vérszint), mindenképpen jó hír, ha egy vércukorszint-csökkentő hatóanyag nem önt még több olajat, vagyis ez esetben inzulint, a tűzre.

Az alfa-liponsav cukorbetegség-elleni hatásai: kutatási eredmények

Egy 2011-ben közzétett randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált kísérletben 57 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő embernek adtak hatóanyagmentes placebót vagy napi 300 mg alfa-liponsavat 8 héten át. Az alfa-liponsav fogyasztása csökkentette az éhgyomri és az étkezés utáni vércukorszintet, valamint javította az inzulinrezisztenciát jelző mutatókat is.

Egy 1995-ös placebo-kontrollált kísérlet azt vizsgálta meg, hogy az alfa-liponsav javítja-e az inzulinérzékenységet. 19 2-es típusú cukorbetegnek adtak 1000 mg alfa-liponsavat vagy hatóanyagot nem tartalmazó placebót. Az alfa-liponsav fokozta az inzulin által kiváltott vér glükóz felhasználást, vagyis az alfa-liponsavnak köszönhetően az inzulin hatékonyabbá vált a vércukor kontrollálásában.

Egy 2006-os randomizált kísérlet az alfa-liponsav 2-es típusú cukorbetegségre gyakorolt hatását vizsgálta meg. 12 cukorbetegnek adtak napi kétszer 600 mg alfa-liponsavat 4 héten át. A kiegészítő szedése javította az inzulinérzékenységet, amiből arra lehet következtetni, hogy segítheti a cukorbetegeket a vércukor kontrollálásában.

További kutatások azt is kimutatták, hogy az alfa-liponsav antioxidáns hatásának köszönhetően az inzulintermelő béta-sejtek számára is védelmet nyújthat. 1-es típusú cukorbetegség esetén a szervezet saját immunrendszere indít tévesen támadást a béta-sejtek ellen, amitől azok elpusztulnak. 2-es típusú cukorbetegség esetén a krónikusan megemelkedett vércukorszint következtében idővel kifáradnak ezek a béta-sejtek.

Az alfa-liponsav hatása a cukorbetegség tüneteire

Amellett, hogy rendkívül hatékony antioxidáns, illetve képes önmagát és egyéb antioxidánsokat is regenerálni, az alfa-liponsav további jótékony hatásokkal is rendelkezik, amelyek hasznosak cukorbetegség esetén. Erős gyulladáscsökkentő (pl. csökkenti a C-reaktív protein és a tumor nekrózis faktor alfa nevű „gyulladásos markerek” szintjét a szervezetben), valamint javíthatja az idegek funkcióját és ingerületvezető képességét is.

Mindezeknek köszönhetően az alfa-liponsav a cukorbetegség különböző idegi szövődményei ellen is hasznosnak bizonyulhat. Olyannyira, hogy Németországban már több évtizede írják fel az orvosok a cukorbetegek számára gyógyszerként!

ALA a diabéteszes retinopátia ellenA múltban végzett csúcstanulmányok alapján összegző elemzések megerősítették, hogy az alfa-liponsav csökkenti a diabéteszes neuropátia vagyis a cukorbetegség által okozott idegkárosodás tüneteit. Emellett a súlyos látásromlást, akár vakságot is okozó diabéteszes retinopátia, a szem látóideghártyáját érintő károsodás megelőzését és kezelését is segítheti.

A cukorbetegség hosszú távon nagymértékben károsíthatja az erek normális működését. Klinikai vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az alfa-liponsav javíthatja az érfunkciókat a cukorbetegeknél. Az energiatermelésben betöltött fontos szerepe miatt az alfa-liponsav a cukorbetegséggel gyakran társuló fáradtság csökkentését is támogathatja.

Mennyi a megfelelő napi alfa-liponsav adag?

A sikeres tudományos vizsgálatok leggyakrabban 300-1200 mg közötti napi adagokat használtak az alfa-liponsavból. A szükséges mennyiséghez legkönnyebben és legmegbízhatóbban étrend-kiegészítő használatával tudsz hozzájutni. Az alfa-liponsavat éhgyomorra, étkezés előtt legalább fél órával ajánlott beszedni.

Felhasznált irodalom
blog.designsforhealth.com/lipoic-acid-and-diabetes ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3221300/ bensnaturalhealth.com/blog/diabetes-health/alpha-lipoic-acid/ medcraveonline.com/MOJPH/alpha-lipoic-acid-mechanisms-of-action-and-beneficial-effects-in-the-prevention-and-treatment-of-diabetic-complications.html invivohealthcare.com/archives/lipoic-acid-and-diabetes/ supplementsinreview.com/blood-sugar/alpha-lipoic-acid-blood-sugar/ alphalipoicacid.com/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Alfa-liponsav (ALA) kapszula 200 mg
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér