Az omega-3 zsírsavak – EPA és DHA – rendkívül fontosak a szervezet egésze számára. Esszenciális tápanyagnak számítanak, de mivel szervezetünk nem képes előállítani őket, így ezekhez csak élelmiszerrel lehet hozzájutni. A legtöbbet vizsgált mikrotápanyagok közé tartoznak: mostanra több mint 20 ezer publikált tanulmány íródott az omega-3 zsírok kedvező egészségügyi hatásáról. Ismerd meg Te is a 17 legfontosabbat!
1. Elűzi a depresszió és a szorongás tüneteit
Kutatások szerint abban az országban, ahol sok, omega-3-ban gazdag halat fogyasztanak, jóval kevesebben depressziósak. Az omega-3 zsírsavak megnövelt bevitelétől a depressziótól és szorongástól szenvedő betegek állapota kimutathatóan javulni kezd.
2. Segít megőrizni a szem egészségét
A DHA fontos alkotóeleme a szem és az agy idegsejtjeinek. A látási problémák egyik oka a nem megfelelő DHA szint is lehet. Az omega-3 a születéstől fogva segít a látás egészségének megőrzésében.
3. Nélkülözhetetlen a gyermekek fejlődéséhez
Várandósság előtt és alatt kiemelkedően fontos az omega-3. Az esszenciális zsírsavak beépülnek a magzat idegrendszerébe és a szemideghártya sejtjeibe, biztosítva a csecsemő optimális látás élességét és szellemi fejlődését.
4. Védi a szív egészségét
Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint az omega-3-zsírsavak nagyobb mennyiségű fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri eredetű halálozást, illetve a stroke kialakulásának esélyét.
5. Csökkenti a figyelemhiányos hiperaktivitás tüneteit
Az omega-3 hiány a legtöbb kutatás szerint oka lehet a figyelemhiányos hiperaktivitás (ADHD) tünet együttesnek. Úgy tűnik, hogy az ADHD-ben szenvedő gyerekek gyorsabban bontják le ezeket a zsírsavakat. Pótlással azonban észlelhetően javul a koncentráció és csökkennek a tünetek.
6. Javítja a metabolikus szindróma tüneteit
A metabolikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcsere-zavara. Főbb tünetei a hasi elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsíranyagcsere-zavar. Az omega-3 zsírok csökkentik az inzulinrezisztenciát és a gyulladást, illetve javítják az érrendszer állapotát.
7. Gyulladáscsökkentő hatású
A gyulladások elkerülése nagyon fontos a szervezet egészséges működése szempontjából. Az omega-3 zsírok csökkentik olyan molekulák és egyéb anyagok termelését a testben, melyek gyulladást okoznak.
8. Segít az autoimmun betegségek kezelésében
Autoimmun betegség esetén a szervezet az egészséges sejteket tévesen idegennek észleli és elkezdi támadni azokat. Kutatások kimutatták, hogy a születés utáni első évben bevitt megfelelő mennyiségű omega-3 csökkenti számos autoimmun betegség, többek között az 1-es típusú diabétesz, kialakulását. De nem csak megelőzés miatt fontos az omega-3: igazoltan segít a lupus, a reumatoid artritisz, a kolitisz, a Crohn-betegség és a pikkelysömör kezelésében is.
9. Hozzájárul a mentális egészséghez
Bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya a mentális betegségek növekedését eredményezi. Kutatások szerint a megfelelő omega-3 bevitel csökkenti a tünetek megjelenését a bipoláris zavarban és skizofréniában szenvedő betegeknél.
10. Segíthet a demencia és az Alzheimer-kór kivédésében
Az öregedés természetes velejárója az agyi funkciók változása, demencia esetén viszont már ezen a természetes folyamaton túlmutató hanyatlásról van szó. Az omega-3 csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűségét.
11. Megelőzi a rák kialakulását
Kutatások alapján a sok omega-3-at fogyasztó embereknél akár 55%-kal kisebb a vastagbélrák kockázata. Emellett az omega-3 csökkentheti a prosztatarák és a mellrák esélyét is.
12. Javítja az asztma tüneteit
Az asztma a légutak krónikus megbetegedése. Előfordulása az elmúlt évtizedek során egyre gyakoribb. Az omega-3 gyerekek és fiatal felnőttek esetében egyaránt véd az asztma kialakulása ellen, illetve csökkenti a légúti gyulladás súlyosságát.
13. Segíti a máj működését
A nem alkoholos eredetű zsírmáj előfordulása gyakoribb, mint gondolnánk. Az elhízási járvány hatására vészesen terjed és napjainkra a nyugati világban a krónikus májbetegség leggyakoribb oka. Az omega-3 zsírsavak bizonyítottan javítják a máj működését és méregtelenítő hatását, valamint segítik a zsírmáj kezelését.
14. Erősíti a csontokat és az ízületeket
Az omega-3 javítja a csontok erősségét és erősebbé, ellenállóbbá teszi az ízületeket – csökkentve a csontritkulás és ízületi gyulladás rizikóját.
15. Csökkenti a menstruációs görcsöket
Tanulmányok számos alkalommal igazolták, hogy az omega-3 zsírok fogyasztása enyhébb menstruációs görcsökkel párosul. Egy kutatás szerint a rendszeres omega-3 bevitel még akár a fájdalomcsillapító gyógyszereknél is hatékonyabb lehet.
16. Javítja az alvás minőségét
Az alacsony omega-3 szint összefüggésbe hozható az alvási problémákkal. A kevés DHA befolyással van a szervezet alváshormonja, a melatonin termelődésére. A megfelelő omega-3 fogyasztás javítja az alvás minőségét és növeli az alvással töltött idő hosszát.
17. Jót tesz a bőrnek
A DHA a bőrünk egyik szerkezeti alkotóeleme, míg az EPA szerepet játszik a bőr olajtermelésében, megelőzi a bőr korai öregedését és a pattanások kialakulását. Az omega-3 támogatja a bőrsejtek működését, amitől a bőr puhább, hidratáltabb és kevésbé ráncos lesz.