Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
3000 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Egészséges-e a csemegekukorica?

Egészséges-e a csemegekukorica?

fott_kukorica_sovalEgyél sok paradicsomot, paprikát, cukkinit, legyen a zöldség mindennapi étkezésed része – ezeket már bizonyára mindenki hallotta. De mi a helyzet a kukoricával? Beleszámít-e a napi zöldség fogyasztásba, ha elmajszolunk egy főtt kukoricát? Tények és érdekességek a nyár egyik kedvelt csemegéjéről!

- A kukorica már az inkák körében is népszerű volt, Európa pedig Kolumbusz Kristófnak köszönheti, hogy megízlelhette. Azóta népszerűsége töretlen, felhasználják salátákba, készül belőle leves, sütni és főzni is lehet.

- A kukoricának számos fajtája létezik, így külön az emberi fogyasztásra szánt csemege kukorica, vagy a pattogtatni való kukorica. Ezek nem azonosak azzal, amelyeket ipari célokra használnak fel, sem a takarmánykukoricával.

- Az ipari célra termesztett kukorica keményítőtartalma magas, így ebből készül a kukoricaliszt és a kukoricakeményítő. Mindkettő gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricakeményítő elsősorban ételsűrítésre használható. Kukoricalisztből készülhet önálló étel is (puliszka), de sütéshez is használható, kiváló sütemények készíthetőek vele.

Kukorica főzés

- A csemegekukorica értékes tápanyagokkal is rendelkezik. Gazdag B-vitaminokban, antioxidánsokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, vagyis szinte mindent tartalmaz, amire az egészséges szemnek szüksége van.

- Tévhit, hogy főzés után már kevéssé tud hasznos lenni a szervezet számára: antioxidáns hatása felerősödik a főzés hatására.

- Sőt mi több, popcorn formájában is tartalmaz B-vitamint és az emésztést, bélműködést segítő ballasztanyagokat is, ezért ízesítetlen (só és vajmentes formában) még fogyókúrázóknak is ajánlják.

- Egyre népszerűbb itthon is a grillezett és sült verzió, mivel a hosszas főzést senki nem szereti kivárni. Szakértők szerint azonban nem is lenne szükséges órákig várni a tökéletes kukoricára, ez csak egy rossz „szokás” maradványa azokból az időkből, amikor még nem volt elterjedt a csemegekukorica és a zsenge korában leszedett takarmánykukoricát ették az emberek. Meglátásuk szerint felforralás után maximum negyed óra főzés is elég, ha jó minőségű csemegekukoricáról van szó.

fuszeres_fott_kukorica

- Mindegy, hogy melyik verzióban készíted el, érdemes kipróbálnod milyen akkor, ha nem csak sóval ízesíted. Egy kevés vajhoz facsarj lime levet, tegyél hozzá egy kevés füstölt pirospaprikát és kend át vele a kukoricát. Egyéb fűszerek, amelyek jól illenek a kukoricához: fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, koriander, zsálya, erős paprika. Kísérletezz bátran!

- A csemegekukorica alapvetően édes de létezik kifejezetten olyan fajtája, amelynek magasabb a cukortartalma. Talán ismered a mondást, mely szerint a „disznó is a kukoricától hízik”, de azért azt ne feledjük, hogy a disznó a keményítőben gazdag takarmánykukoricát kapja, másrészről ahogy minden egyébre, úgy a kukoricára is igaz: mértékkel és változatos étkezés mellett fogyaszd!

Ezt láttad már?
Recept: sült paradicsomleves kukoricával
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér