Egyél sok paradicsomot, paprikát, cukkinit, legyen a zöldség mindennapi étkezésed része – ezeket már bizonyára mindenki hallotta. De mi a helyzet a kukoricával? Beleszámít-e a napi zöldség fogyasztásba, ha elmajszolunk egy főtt kukoricát? Tények és érdekességek a nyár egyik kedvelt csemegéjéről!
- A kukorica már az inkák körében is népszerű volt, Európa pedig Kolumbusz Kristófnak köszönheti, hogy megízlelhette. Azóta népszerűsége töretlen, felhasználják salátákba, készül belőle leves, sütni és főzni is lehet.
- A kukoricának számos fajtája létezik, így külön az emberi fogyasztásra szánt csemege kukorica, vagy a pattogtatni való kukorica. Ezek nem azonosak azzal, amelyeket ipari célokra használnak fel, sem a takarmánykukoricával.
- Az ipari célra termesztett kukorica keményítőtartalma magas, így ebből készül a kukoricaliszt és a kukoricakeményítő. Mindkettő gluténmentes, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. A kukoricakeményítő elsősorban ételsűrítésre használható. Kukoricalisztből készülhet önálló étel is (puliszka), de sütéshez is használható, kiváló sütemények készíthetőek vele.
- A csemegekukorica értékes tápanyagokkal is rendelkezik. Gazdag B-vitaminokban, antioxidánsokban, béta-karotinban, luteinben és zeaxantinban, vagyis szinte mindent tartalmaz, amire az egészséges szemnek szüksége van.
- Tévhit, hogy főzés után már kevéssé tud hasznos lenni a szervezet számára: antioxidáns hatása felerősödik a főzés hatására.
- Sőt mi több, popcorn formájában is tartalmaz B-vitamint és az emésztést, bélműködést segítő ballasztanyagokat is, ezért ízesítetlen (só és vajmentes formában) még fogyókúrázóknak is ajánlják.
- Egyre népszerűbb itthon is a grillezett és sült verzió, mivel a hosszas főzést senki nem szereti kivárni. Szakértők szerint azonban nem is lenne szükséges órákig várni a tökéletes kukoricára, ez csak egy rossz „szokás” maradványa azokból az időkből, amikor még nem volt elterjedt a csemegekukorica és a zsenge korában leszedett takarmánykukoricát ették az emberek. Meglátásuk szerint felforralás után maximum negyed óra főzés is elég, ha jó minőségű csemegekukoricáról van szó.
- Mindegy, hogy melyik verzióban készíted el, érdemes kipróbálnod milyen akkor, ha nem csak sóval ízesíted. Egy kevés vajhoz facsarj lime levet, tegyél hozzá egy kevés füstölt pirospaprikát és kend át vele a kukoricát. Egyéb fűszerek, amelyek jól illenek a kukoricához: fokhagyma, bazsalikom, rozmaring, koriander, zsálya, erős paprika. Kísérletezz bátran!
- A csemegekukorica alapvetően édes de létezik kifejezetten olyan fajtája, amelynek magasabb a cukortartalma. Talán ismered a mondást, mely szerint a „disznó is a kukoricától hízik”, de azért azt ne feledjük, hogy a disznó a keményítőben gazdag takarmánykukoricát kapja, másrészről ahogy minden egyébre, úgy a kukoricára is igaz: mértékkel és változatos étkezés mellett fogyaszd!