A „magevés” sokak fejében extrém diétákhoz kötődő önsanyargatás, mások azt gondolják, biztosan pattanásos lesz tőle a bőrük. Pedig a magok igazi apró kincsek, rendszeres fogyasztásukkal csak jót adhatunk a testünknek! Stressz okozta panaszok, emésztési problémák, prosztatagondok: csak néhány példa arra, milyen esetekben érdemes egy marék magot is hozzáadni a napi étkezéshez.
Szezámmag – Barátod stresszes időszakokban
- Az egyik legrégebb óta termesztett növény, a hindu mitológiában a halhatatlanság jelképe.
- Szezamint és szezamolint tartalmaz: ezeknek az egyedülálló rostanyagoknak kutatások alapján koleszterincsökkentő, vérnyomás-kiegyensúlyozó jelleget tulajdonítanak.
- Amilyen kicsi, olyan erős: gazdag forrása réznek, mangánnak, kalciumnak, foszfornak, vasnak, cinknek, szelénnek, B1-vitaminnak.
- Stresszes időszakokban különösen ajánlott a fogyasztása magas kalcium, magnézium és réz tartalma miatt, amelyek mind részt vesznek az idegrendszer normális működésében, a réz pedig emellett védi a sejteket az oxidatív stressztől.
- Fogyaszthatod önmagában, de joghurtba, langyos zabkásába keverve is. Kávédarálóban ledarálva, mézzel és egy kevés vízzel összekeverve ízletes krémet kaphatsz (halvakrém).
Tökmag – A prosztatavédő
- Kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, E-vitaminban és cinkben is gazdag, sőt, többféle B-vitamint is tartalmaz, így szintén segíti idegeink védelmét.
- Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatóanyagai támogatják a prosztata egészségét – fogyasztását javasolják a prosztatagyulladás-, megnagyobbodás megelőzésére és kezelésére is.
- Magas cinktartalma és férfi egészség-őrző hatásai miatt vágyfokozóként is számon tartják.
- Nagyon ízletes, így bátran fogyasztható önmagában, ropogtatnivalóként, de pirítva akár krémlevesekbe is szórhatjuk, vagy salátákra.
Lenmag – Az emésztés egészségéért
- Többféle vitamint és értékes olajat tartalmaz, köztük kiemelten nagy mennyiségben omega-3-at, ami nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, hozzájárul az egészséges memóriához, a szív és vérerek egészségének fenntartásához.
- A lenmag rendszeres fogyasztása normalizálja az emésztést olyan problémák esetén, mint pl. a székrekedés.
- Érdemes kicsit megtörni (kávédarálóban, mozsárban, vagy zacskóba téve óvatosan klopfolóval), mivel egészben nehezebben emészthető. Fogyaszthatod önmagában, joghurtba keverve, salátára szórva, vagy forrázva teaként (2.5 dl víz, két evőkanál zúzott lenmag: ezt fél órán át forrald együtt, majd hagyd kihűlni. Szűrés után melegítsd még egyszer, ha úgy jobban esik).
- Ha lenmagot ettél, utána minden esetben bőséges mennyiségben igyál vizet, mivel nagy vízmegkötő képességgel bír – ennek köszönhető béltisztító jellege is, de csakis megfelelő mennyiségű folyadékkal együtt!
+ 1 érdekesség: mindegyik magból készül hidegen sajtolt olaj, melyek ugyanolyan hatással bírnak, mint maguk a magok – emésztésük könnyebb lehet és felhasználási területük is változatosabb.