fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Fehér fűz – az éhségnél is nagyobb úr

Fehér fűz élettani hatásai– A fogyókúrában is segíthet!

Mire alkalmazható a fehér fűz kérge? Felgyorsítja az anyagcserét és fokozza más zsírégető gyógynövények hatását is! Tudj meg róla többet!

A nyugati társadalmakban folyamatosan növekvő probléma a túlsúly. Egyre több ember cipel magán egyre több felesleges zsírt, ami nem csupán számos betegség rizikófaktorát növeli, de a helyes önértékelést, az egészséges énképet is rombolhatja. Az ilyen esetekben a szükséges életmódbeli változtatások mellett érdemes a természet által nyújtott megoldásokhoz, a gyógynövényekhez nyúlni. Fogyókúrák, diéták esetén segítségünkre lehet a fehér fűz, mely zsírégető hatásáról is ismert. Cikkben megtudhatod, milyen gyógyhatásai vannak még!

Mit kell tudni röviden a fehér fűzről?

A Fehér fűz (salix alba) Ázsiában és Európában honos faféle, évszázadok óta használják gyógynövényként. Akár 25 méter magasra is megnőhet, lehántott kérgét hasznosítják. A fűzfa kérgét Hippokratész idejében láz és gyulladás csökkentésére alkalmazták, a kérgét megrágva. Az első fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszer, ami az aszpirin hatóanyagához hasonló szalicilt tartalmaz, ezért használja a népi gyógyászat láz- és fájdalomcsillapításra a mai napig. Az 1800-as években pedig az aszpirin kifejlesztésére használták.

A fűzfakéreg a szalicil mellett számos más összetevőt, polifenolokat és flavonoidokat tartalmaz, melynek köszönhetően fertőtlenítő és immunerősítő tulajdonságokkal is bír.

Gyógynövénytudósok szerint az alábbi állapotok kezelésében is hasznos lehet a fehér fűzkéreg, ám további kutatásokra van szükség

 • Fejfájás
 • Derékfájdalom
 • Osteoarthritis
 • Menstruációs görcsök
 • Láz
 • Influenza
 • Inhüvelygyulladás

Hogyan segíthet a fehér fűz a fogyásban?

Ami talán váratlan ezzel a növénnyel kapcsolatban, hogy kisebb mennyiségben gyakorlatilag minden csúcstechnológiájú zsírégető termék elmaradhatatlan összetevője. A fehér fűz ugyanis megemeli az anyagcsere sebességét, tehát a szervezetet több kalória elégetésére serkenti. Megfelelő diétával ezeket a plusz kalóriákat a szervezetünk a zsírpárnák rovására használja fel. Ezen gyógynövény fő hatása azonban nem önmagában rejlik, hanem abban, hogy roppant hatékony szinergikum, azaz más zsírégető gyógynövények hatását fokozza a szinergia hatását erősítve.

Az egyes gyógynövény-összetevők eredményessége ugyanis már önmagában is nagy segítséget jelenthet a fogyásban, a fehér fűz azonban a szinergia hatásával ezeket felerősíti.

Mi az a szinergia?

A szinergia hatásmechanizmusa abból áll, hogy amennyiben van két különböző összetevőnk, amelyek mindegyike 1 egységnyi pozitív hatást gyakorol egy bizonyos folyamatra szervezetben, és a két öszetevő egymással szinergikus viszonyra képes, akkor amennyiben a két összetevőt a megfelelő mennyiségi arányban alkalmazzuk, azok együttes hatása nem a várt 2 egységnyi lesz – melyre a kétszer 1 egység összeadásából következtetnénk – hanem magasabb.

A szinergia törvényének kiaknázásához azonban nagyon fontos tudnunk, hogy komoly kutatás-fejlesztés tárgyát kell, hogy képezze a megfelelő, egymással szinergikus reakcióba lépő összetevők megtalálása, azok a szinergia hatásának minél hatékonyabb kiaknázását lehetővé tevő mennyiségi, anyagszerkezeti, elegyítési arányainak megtalálása.

Ezért találhatjuk ezt az összetevőt csak a valóban hatékony, komoly fejlesztéseket maga mögött tudó zsírégető termékekben, nem pedig az egyszeri vevőkre hajtó, de végül csak a pénztárcánkat fogyasztó “csodaszerekben”. A profi fejlesztők ugyanis tudják, hogy egy készítmény eredményességét nem csupán az összetevők, hanem leginkább az összetevők közötti lehetséges szinergia kiaknázásának hatékonysága jelenti.

A fehér fűz tehát gyorsítja a zsírégetést, erősíti a többi fogyasztó gyógynövény hatását, és emellett még egy nagyon hasznos hatása van, ami fájdalomcsillapító hatásával függ össze: növeli az éhséggel szembeni tűrőképességet. Sok fogyókúra azon “vérzik el”, hogy a fogyni vágyó nem tudja betartani minden értelmes súlycsökkentő program alapját: a vacsora elhagyását és az egy napon belül evett étel mennyiségének csökkentését. 

Vannak-e mellékhatásai a fehér fűznek?

Mellékhatásai többnyire enyhék. Túladagolása bőrkiütést, gyomorgyulladást, hányingert, hányást, vesegyulladást, fülzúgást okozhat.

Kiknek nem ajánlott a szedése?

 • Mivel a fűzfa kérge szalicint tartalmaz, így a szalicilátokra (például aszpirinre) allergiások vagy arra érzékenyek nem fogyaszthatják.
 • Kutatók javaslata alapján szedését kerülni kell az asztmában, cukorbetegségben, köszvényben, gyomorhurutban, hemofíliában szenvedőknek illetve a vese- vagy májproblémákkal küzdőknek is.
 • Szedése 16 éves kor alatt nem ajánlott.
 • Terhesség és szoptatás alatt a szalicilátok szedése nem javasolt.


Amennyiben túlsúlyosak vagyunk, nem érdemes hát tovább várnunk, hanem szánjuk rá magunkat egy jól felépített fogyókúrás programra és akkor a siker sem maradhat el! Az alapvető életmódbeli változtatások mellett – mint az étkezések változtatása és a sport – használjunk biztonságos forrásból származó, gyógynövényeket tartalmazó zsírégető készítményt, hogy az eredmény minél hatékonyabb legyen!

 

Felhasznált irodalom
mountsinai.org/health-library/herb/willow-bark
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
HERBAL zsírégető tabletta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal