fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
így néz ki a forskolin növény

Forskolin: kutatások a zsírégető gyógynövényről

„Csodavirág a zsír leküzdésére.” - mondta Dr. Oz egy televíziós műsorban az indiai csalán hatóanyagáról, a forskolinról. Mi igaz ebből? Kutatási eredmények a cikkben.

így néz ki a forskolin növényRengeteg kudarc és számos sikertelen fogyókúra van a hátad mögött? Ha azt hiszed, hogy a felesleges zsírpárnáktól már sosem fogsz tartósan megszabadulni, akkor még biztosan nem próbáltad a forskolint. Ez a gyógynövény a hagyományos indiai gyógyászatban több ezer éve használatos, de a nyugati világ figyelme alig néhány éve szegeződött csak rá – mégpedig bámulatosan intenzív zsírégető hatása miatt. Dr. Oz amerikai orvos, akinek televíziós műsorát minden hétköznap milliók nézik, a forskolint úgy aposztrofálta, mint „csodavirág a zsír leküzdésére.” Olvasd el te is cikkünket és tudj meg mindent a forskolinról!

Mi az a forskolin?

A forskolin egy természetesen előforduló anyag, amit az indiai Coleus Forskohlii nevű növényből nyernek ki. Ez egy ősi ayurvédikus gyógynövény, mely a menták és levendulák családjába tartozik, és trópusi területeken honos, mint India, Nepál, Srí Lanka vagy Thaiföld.

A Coleus-t a tradicionális indiai orvoslásban számos különböző betegség esetén használják a mai napig, többek között szívproblémákra, asztmára, ekcémára, gyomorgörcsökre. A forskolin hatását széles körben vizsgálták in vitro (kémcsőben), állatokon, valamint embereken végzett klinikai kutatások segítségével.

Hogyan hat a szervezetre?

tanacsok_modszerek_fogyashozA forskolin elsődleges hatása az, hogy aktiválja az adenilát cikláz nevű enzimet, aminek következtében növeli a sejten belüli ciklikus adenozin-monofoszfát (röviden cAMP vagy ciklikus AMP) szintet. A ciklikus AMP egy, az úgynevezett másodlagos hírvivők csoportjába tartozó molekula és az egyik legfontosabb sejtszabályozó vegyület. A cAMP szerepe a testünkben rendkívül sokrétű, fő hatása, hogy további enzimeket aktivál, melyek létfontosságúak sok sejtfunkcióhoz. A hormonok és neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) is képesek az adenilát cikláz aktiválására, de a forskolin ezt önmagában elvégzi. Vagyis a forskolin hormonok és neurotranszmitterek segítsége nélkül képes elérni a ciklikus AMP növekedését.

Ha ez neked mind kínaiul hangzik, nem kell megijedni, a lényeg igazából most következik.

A forskolin által kiváltott megnövekedett ciklikus AMP-szint ugyanis számos jótékony élettani hatással bír a testen belül, például a vérlemezke-aktiváció gátlása (ami a vérrögök kialakulásának alacsonyabb valószínűségét jelenti), csökkent hisztamin kibocsátás (ami csökkenti az allergiás tüneteket), a szívizom összehúzódások erősségének növekedése, az ütőerek és egyéb simaizmok ellazulása, megemelkedett pajzsmirigyfunkció, és megemelkedett lipolízis (zsírégetés).

A forskolin egyedülálló zsírégető hatása

így fogyj le a hasadrólAz in vitro, vagyis az élő szervezeten kívüli, kémcsőben zajló kísérletek azt mutatják, hogy a forskolin stimulálja a lipolízis folyamatát. A lipolízis leegyszerűsítve zsírbontást jelent: a raktározott zsírsavak mobilizálását és alkotóelemeikre bomlását. Amikor a lipolízis bekövetkezik, a zsírsejtek energiaigénye megnő, így növelve a zsír energiaként történő felhasználásának mértékét. Ezenkívül a Penn State University College of Medicine tudósai kimutatták, hogy sok túlsúlyos ember szervezete a normálisnál kevesebb cAMP-t termel.

Mindezek alapján a kutatók elmélete az volt, hogy a forskolin hatékony fogyókúrás kiegészítő lehet, különösképpen azok esetében, akiknek nem megfelelő a cAMP termelése. Egy nemrégiben végzett tanulmány ezt igazolta is. Hat túlsúlyos nőnek adtak napi 2x250 mg forskolin-kivonatot, 8 héten át. A 8-hetes időszak végére a résztvevők átlagosan 4,5 kg-ot fogytak és testzsír-mennyiségük közel 8 százalékkal csökkent. A vérnyomás értékeik ugyancsak csökkenő tendenciát mutattak. Ezek az előzetes kutatási eredmények azt jelzik, hogy a forskolin biztonságos és hatásos támogatója a fogyókúrának és az egészséges testsúly fenntartásának.

Zsírvesztés = izomvesztés? A forskolinnal NEM!

Általában elfogadott és örökérvényű szabályként tekintenek arra, hogy a diéta – legyen bármilyen jól összeállított étrendünk – mindig izomvesztéssel is jár. Hogy ez miért rossz? Mert nem csak a testépítők számára fontos az izom! A zsírvesztéstől karcsúak leszünk, de ahhoz, hogy feszes testünk és formás fizikumunk legyen, bizonyos mennyiségű izomtömegre is mindenképp szükségünk van.

A forskolin azonban megdönti ezt a nézetet, miszerint a zsírégetés minden esetben izomveszteséggel kell, hogy járjon. A forskolin által stimulált cAMP magasabb szintje összefüggésbe hozható a pajzsmirigy hormontermelődésének növelésével. Ez a tesztoszteronszint növekedésével jár, ami elősegíti a hatékonyabb fehérjeszintézist és az izomtömeg növekedését. Emiatt mind a nőkön, mind férfiakon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a forskolin nem csak a zsírégetést segíti, de a testösszetételen is javít, azaz segíti az izomzat megőrzését.

Felhasznált irodalom
http://supplementdoctors.com/forskolin-coleus-forskohlii/ https://authoritynutrition.com/forskolin-review/ http://www.naturodoc.com/forskolin.htm
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal