fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk

Füge-kisokos: mit kell tudnod az ősi gyümölcsről?

FügeA füge nem az a típusú gyümölcs, ami gyakran szerepel a bevásárlólistánkon. Sőt, jómagam szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hányszor ettem. Általános „magyar” probléma ez, hogy ha eszünk is gyümölcsöt, csak ugyanazt a 8-10 félét. A füge, sok másikkal együtt általában a méltatlanul elhanyagolt gyümölcsök kategóriájába kerül, pedig mind jobban járnánk, ha alap-gyümölcsként kezelnénk.

1) A füge őshazája Kis-Ázsia, de régóta termelik Észak-Afrikában és Dél-Európában is. A füge valójában szinte bárhol megél, így akár Te is nevelhetsz a kertedben fügebokrot.

2) Idő előtt nem érdemes leszedni, ugyanis nem fog tovább érni. A füge íze akkor a legteljesebb, amikor igazán érett, ez pedig könnyen megállapítható. Az érett füge puha és ízre kifejezetten édes.

3) A füge felhasználása rendkívül változatos. Aszalva önmagában is nagyszerű csemege, de sütemények, desszertek alapanyaga is lehet, készül belőle bor, lekvár, befőtt, de mártásnak is elkészíthető.

4) Már évszázadok óta emlegetik vágyfokozóként is, ezért romantikus vacsorákra desszertként kifejezetten javasolják.

5) A fügében A-vitamin, lutein és zeaxantin is található. Az A-vitamin mellett a másik két vegyület is nélkülözhetetlen szemünk, látásunk egészsége számára és mivel szervezetünk nem képes önmagától előállítani őket, ezért táplálkozás útján kell magunkhoz vennünk.

6) A füge emellett gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, ezért sportolók számára is kedvelt gyümölcs, teljesítményfokozásra, tápanyagok pótlására.

7) Magas kálium-tartalma miatt cukorbetegeknek is ajánlott, azonban ilyen esetben inkább csak a füge magjait fogyasszuk, ugyanis alapvetően cukortartalma is magas.

8) Mivel a füge rostokban is rendkívül gazdag, ezért fogyókúrázóknak is ajánlott csemege, édes íze miatt jól jöhet a hirtelen feltörő édesség-éhség csillapítására.

9) A füge nagyon jól társítható mandulával, fekete borssal, fahéjjal, citrusokkal, mogyoróval, körtével, vaníliával, de akár füstölt húsokkal is.

10) Érdekesség, hogy az Ószövetségben az „ígéret földjének” legfőbb kincsei közé sorolják, de Ádám és Éva is fügefalevelet viselt.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal