fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Lehet-e fogyni a futással?

Futsz, de mégsem fogysz? Ez lehet az oka!

Kilométereket futsz, mégsem fogysz egy dekát sem? Ne add fel a futást, csak végezz néhány apró változtatást! Leírtuk, hogyan lehet még hatásosabb a futásod!

Lehet-e fogyni a futással?A futás az egész szervezetünkre pozitív hatást gyakorol: komplexen átmozgatja a testet, javítja a keringést, erősíti az inakat, izmokat, ízületeket és csontokat, sőt a feszültséget is oldja. Nem véletlen hát, hogy sokak kedvenc mozgásformája – köztük a fogyni vágyóknak is. A legtöbb ember nagy lelkesedéssel vág neki a futóedzéseknek, pár kiló le is megy, de aztán a további eredmények elmaradoznak. Hogyan lehetséges ez? Eláruljuk, mi az 5 legfőbb ok, amiért valaki a rendszeres futás ellenére sem tud fogyni.

1. Mindig ugyanazt csinálod

Az emberi test egy lenyűgöző gépezet. Ha mindig csak egy dolgot csinálunk újra és újra, akkor egy idő után nagyon jók leszünk benne. A szervezet alkalmazkodik – ez a futás esetében nem csak azt jelenti, hogy idővel egyre könnyebben fog menni a futás, de az anyagcsere is „tanul”, aminek következtében ugyanazzal az edzéssel egyre kevesebb kalóriát fogsz csak tudni elégetni.

Az amerikai Tampai Egyetem kutatása szerint az egyenletes intenzitású kardio edzés (pl. 45 perc futógépezés konstans, közepes erőfeszítést igénylő sebességgel) a kezdeti időszakban segíti a fogyást, de az anyagcsere már 1 hét után (!) alkalmazkodni képes, és a súlycsökkenés megtorpan.

A megoldás: néhány hetente vagy havonta változtass az edzésterven (pl.a hosszúságon, az intenzitáson vagy a mozgásformán), és a kardio mozgást párosítsd súlyzós edzéssel. A súlyzós edzés hatására mikrosérülések keletkeznek az izmokban, melyeket helyreállításához energiára van szüksége a testnek. Ez a folyamat akár 2 napig is tarthat – azaz jóval az edzés után is égeted még a kalóriákat.

2.Megfeledkezel az intenzitás növeléséről

Így fuss még hatékonyabbanLegyen szó bármilyen edzésformáról, az egyik legfontosabb változó az intenzitás. A legtöbb ember olyan tempót választ a futáshoz, amit viszonylag hosszú ideig, mondjuk 30-60 percig, fenn tud tartani. Ez kiválóan javítja az állóképességet, fogyáshoz azonban kevésbé hatékony megoldás. Vegyünk egy egyszerű példát: képzeld el, hogy egy kitűzött időtartam helyett inkább az intenzitás növelésére koncentrálsz. Ha eddig fél órán át futottál, egy 10-es skálán mérve 4-es intenzitással, akkor vajon mi lenne, ha 8-as vagy 9-es intenzitáson futnál, rövidebb ideig? A válasz: több zsírt égetnél el.

A Nyugat-Ontariói Egyetem kutatása pontosan ezt a két típusú megközelítést hasonlította össze. Az eredmények alapján 4-6 rövid, mindössze 30 másodperces sprintelés több mint kétszer annyi zsír elégetésével járt, mint egy 30-60 percig tartó kocogás.

3. Csak az elégetett kalóriákra koncentrálsz

A modern kardio gépek szinte kivétel nélkül mind kijelzik, hány kalóriát égettünk – és ez sajnos az egyik leggyakoribb hiba kiváltó oka. Hajlamosak vagyunk görcsösen ráfeszülni a kalóriák számolgatására, pedig az edzőteremben elégetett kalóriaszám eltörpül a nap többi része során elhasznált energia mellett. Szimplán az élethez – légzéshez, mozgáshoz, evéshez, gondolkodáshoz – rendkívül sok energiára van szüksége szervezetünknek.

Ez akkor azt jelenti, hogy igazából nem is kell edzenünk? Dehogy! A rendszeres testmozgásnak a súlykontrollon kívül számos előnye van, de az elvégzett edzésforma befolyással van arra is, hogy az edzőtermen kívül mennyi kalóriát égetsz el. A futástól beindul a zsírégetés, viszont a sprintelés vagy a súlyzós edzés nagyobb izomtömeget eredményez, ami pedig több kalóriát éget nyugalmi állapotban is.

4. Nem végzel más kardio mozgást

A magas intenzitású edzés hatékony zsírégetőMost hogy tisztáztuk, milyen fontos az izomtömeg-növelés a sikeres zsírégetéshez, a cél nyilvánvalóan az, hogy olyan mozgásformát végezzünk, amivel gyorsan és hatékonyan meg tudjuk ezt valósítani. Van egy rossz hírem: az alacsony intenzitású, hosszabb időtartamú kardio edzés a kutatási eredmények szerint negatívan befolyásolja az erő- és izomnövelést.

Hangsúlyozzuk: ez nem azt jelenti, hogy a futás ne bírna megannyi jótékony hatással, vagy hogy nem égetne kalóriákat. De a rövidebb ideig tartó, ám magas intenzitású kardio mozgás (sprint, biciklizés) hatékonyabb zsírégetés terén, mint a hosszúra nyúló séta vagy kocogás.

5. Túl sokat futsz

Igen, lehet azért nem fogysz, mert túl sokat futsz! Habár ez nem éppen túl gyakran előforduló probléma, mégsem kizárt, hogy vissza kell venned az edzésből ahhoz, hogy meginduljon a fogyás. A mozgás ugyan rendkívül fontos az egészség szempontjából, de az is igaz, hogy a szervezetet nagyon meg tudja terhelni – többek között hatással van a hormonháztartásunkra is, ami pedig befolyásolja a testsúlyunkat.

Az edzés növeli a kortizol nevű hormon termelését. A kortizol nem az ördögtől való, de a krónikusan magas kortizolszint inzulinrezisztenciához vezethet, ami pedig a testzsír növekedését okozhatja.

Ha napi 1 óra kardio edzést végzel, az több mint elég a fogyáshoz (természetesen a megfelelő étrend mellett). Ha napi 2, 3, vagy 4 órát kardiózol, és a súlyod mégsem csökken, sokkal jobban teszed, ha csökkented az edzések hosszát és/vagy gyakoriságát, és inkább kipróbálod a súlyzós edzést is mellette.

Felhasznált irodalom
http://greatist.com/move/running-mistakes-not-losing-weight
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér