Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek, kutatások

Grapefruit: jótékony hatások, érdekességek, kutatások

A grapefruit magas C-vitamin tartalma mellett egyéb jótékony hatásai miatt is több figyelmet érdemelne. Miért érdemes fogyókúra alatt használni? Mi köze a cukorbetegséghez? Tudj meg többet a grapefruitról!

A grapefruit különleges, kesernyés ízével nyáron remekül hűsít, télen pedig a magas C-vitamin-tartalma miatt bizonyul nagyon hasznosnak szervezetünk számára. De a sok immunerősítő C-vitamin még egyáltalán nem minden: a grapefruit rengeteg egyéb jótékony vitamint, és biológiailag értékes tápanyagot tartalmaz! Habár fogyasztása világviszonylatban a citrom és a narancs után csak a harmadik helyen áll, igazán megérdemelné a nagyobb, társaihoz hasonló mértékű figyelmet. Miért gondoljuk így? A cikkünkből kiderül!

A grapefruit rövid története

A grapefruit (Citrus x paradisi) más néven citrancs a citrusfélék legfiatalabb tagja, hiszen története alig 300 évre nyúlik vissza. Az 1750-es években fedezték fel a Karib-térség egyik szigetén, Barbadoson. Feltételezhetően a pomelo (Citrus grandis) és a narancs (Citrus sinensis) természetes hibridjeként alakult ki, bár az elsőhöz közelebb áll. Elnevezését jamaicai farmerek találták ki, magyarul „szőlőgyümölcs”-öt jelent, és arra utal, hogy a fán a grapefruitok úgy helyezkednek el, mint a szőlőn a szemek.

Ma világszerte termesztik a trópusokon és a szubtrópusokon, legészakabbra Floridában és Izraelben, ahol az időnként kritikusan hideg hőmérséklet ellenére az export legnagyobb részét termelik meg. Magyarországra az USA-ból, Izraelből, Spanyolországból, Törökországból, Ciprusról, Dél-Amerikából és Dél-Afrika országaiból kerül, egész évben folyamatosan szállítják.

A grapefruit tápanyagtartalma

Az USDA (USA Mezőgazdasági Minisztériuma) adatbázisának információi alapján 10 dkg nyers grapefruitban az alábbi tápanyagmennyiség található:

• 32 kalória

• 0,1 g zsír

• 0 g só

• 0 g koleszterin

• 8,08 g szénhidrát

• 0,63 g fehérje

20 dkg grapefruit elfogyasztása fedezi egy felnőtt minimális napi C-vitamin szükségletét, illetve az ajánlott A-vitamin bevitel kb. 40%-át, a kalciumbevitel 5%-át és a magnéziumbevitel 3%-át.

A grapefruit emellett kisebb mennyiségben tartalmaz még E-vitamint, tiamint, riboflavint, niacint, folátot, pantoténsavat, káliumot, foszfort, mangánt, cinket és rezet is.

A Harvard Medical School állítása szerint a grapefruit glikémiás indexe 25. Ez arra utal, hogy nem befolyásolja jelentős mértékben a vércukrot és az inzulinszintet.

Likopin, béta-karotin és további aktív növényi vegyületek is találhatóak benne, melyek erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. A rózsaszín vagy piros húsú grapefruitok jóval több bioaktív vegyületet rejtenek magukban, több A-vitamint tartalmaznak, valamint antioxidáns hatásuk is potensebb, mint a fehér variációnak.

A grapefruit rendszeres fogyasztásának jótékony hatásai

• Támogatja az immunrendszert. Egyik legismertebb tulajdonsága a citrusféléknek, így a grapefruitnak is, hogy nagyon sok C-vitamint tartalmaznak. A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, a fertőzések megelőzéséhez.

• Fogyókúra-barát gyümölcs. A grapefruit kifejezetten hasznos tud lenni egy testsúlycsökkentő étrend során. Rosttartalma segíti az étvágyszabályozást (egy fél grapefruit 2 gramm rostot biztosít), valamint több kutatás is bizonyította, hogy fokozhatja a súlyvesztést. Egy 2006-ban publikált tanulmány szerint azok a túlsúlyos emberek, akik étkezések előtt elfogyasztottak egy fél friss grapefruitot, átlagosan 1,3 kg-mal többet fogytak, mint a grapefruitot nem evők.

• Segíthet az inzulinrezisztencia és diabétesz megelőzésében. A grapefruit fogyasztás segíthet az inzulinszint szabályozásában, és így csökkentheti az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűségét. A rendszeres gyümölcsfogyasztás általában véve is összefüggésben áll a jobb vércukor-kontrollal és a 2-es típusú diabétesz alacsonyabb kockázatával.

• Javíthatja a szív egészségét. Egy tanulmányban jelentősen csökkent a vérnyomása azoknak, akik 6 héten át napi háromszor ettek grapefruitot. Ezenkívül a teljes koleszterinszintjük és a „rossz” LDL koleszterinszintjük is javulást mutatott.

• Antioxidáns védelmet biztosít. Az antioxidánsok megóvják a sejteket a szabad gyökök okozta károktól, ebből eredően a sejtek idő előtti öregedését és számos súlyos betegség, köztük a rák kialakulását is segíthetnek megelőzni. A grapefruit legfontosabb antioxidánsai: C-vitamin, béta-karotin, likopin, flavonok.

• Hidratálja a szervezetet. A grapefruit tömegének legnagyobb része, kb. 90%-a víz. Természetesen a tiszta víz ivásánál nincs jobb módszer a folyadékpótlásra, de a folyadékban gazdag gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is sokat segíthet.

A grapefruit vásárlása és tárolása

A grapefruit főszezonja októbertől májusig tart, de a gyümölcspolcokon lényegében egész évben megtalálható. A géppel szüretelt gyümölcsökön lehetnek kisebb felszíni sérülések, de ezek nem befolyásolják a minőséget. Ha megszagolod, érezd a kellemes, citrus illatot, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. A megfelelően érett gyümölcs tapintása kellemesen puha.

Otthon néhány napig tárolhatod szobahőmérsékleten, de hosszabb időre inkább tedd be a hűtőszekrény zöldség- és gyümölcstároló rekeszébe. A hűtőben akár 3 hétig is eláll. A túlzottan alacsony, -10 celsius fok alatti hőmérsékleten történő tárolás viszont hosszú távon úgynevezett hidegkárosodást okozhat.

A grapefruit felhasználási lehetőségei

A grapefruitot megehetjük nyersen (félbevágva kikanalazhatod a gyümölcshúst az egyes cikkelyekből), vagy kifacsarva, különböző italokba keverve is fogyaszthatjuk. Íze erősen kesernyés, frissítő hatású, de az édeshez szokott szájak először bizonyára elfordulnak tőle. A rózsaszín húsú grapefruit kicsivel édesebb, mert abban több a gyümölcscukor, ezért először talán érdemesebb ezt választani kipróbálásra. A héj is utal a cukortartalomra: a legédesebbek a sárga héjúak.

Felhasználható édességekhez és vegyes salátákhoz is. Magyarországon ritkán főzik be, de párolva készíthető belőle kompót, más citrusfélékkel keverve lekvár, dzsem is.

Fontos tudnivaló!

[rad-hl]FIGYELEM![/rad-hl] Kutatások szerint a grapefruit enzimgátló hatása miatt egyes gyógyszerek hatását gyengítheti, esetleg erősítheti: ez különösen a magas vérnyomás és szívritmuszavar ellen szedett gyógyszerek esetében válhat veszélyessé. Ha gyógyszert szedsz, és szeretnél grapefruitot fogyasztani (akár étrend-kiegészítő formájában), akkor mindenképp kérd ki orvosod vagy egy gyógyszerész tanácsát!

Felhasznált irodalom
https://www.medicalnewstoday.com/articles/280882.php
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2222?manu=&fgcd=&ds=
https://www.nutrition-and-you.com/grapefruit.html
https://www.healthline.com/nutrition/10-benefits-of-grapefruit
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%A9pfr%C3%BAt
https://en.wikipedia.org/wiki/Grapefruit%E2%80%93drug_interactions
Ezt láttad már?
Keserű narancs – örök sláger a fogyásban
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér