fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
A zellerszár 9 bizonyított jótékony hatása

A zellerszár 9 bizonyított jótékony hatása

Zellerszár, szárzeller, vagy halványító zeller - sokféleképp hívják ezt a zöldséget. De azt tudtad, hogy rengeteg tápanyagot, vitamint tartalmaz és tudományos kutatások sora bizonyítja jótékony hatásait egészségünkre? Fogyókúra, felfázás, magas vérnyomás - milyen helyzetekben érdemes rendszeresen zellerszárat enni?

Zellerszár, szárzeller, vagy halványító zeller - sokféleképp hívják ezt a zöldséget. Ha csak annyit mondunk, fogyassz belőle rendszeresen, lehet, hogy azonnal elkezdesz fintorogni, pedig szinte biztos, hogy valamilyen formában már kipróbáltad, csak nem tudsz róla. A zellerszárat ugyanis rengeteg különböző ételbe használják, legyen szó levesekről, köretekről, salátákról. Egyrészt az ízesítés miatt használják sokszor, a második ok azonban ennél sokkal fontosabb: az, hogy elképesztően egészséges.

A zellerszár óriási mennyiségű antioxidánst tartalmaz, mellette pedig tele van K-, C- és B6-vitaminokkal, káliummal és folsavval. Emellett kísérletekkel alátámasztott tény, hogy a zellerszárban található anyagok segítenek helyreállítani a vérnyomást, beállítani a koleszterinszintet, és megelőzni a szívbetegségeket.

Hogy pontos számokat is láss mellé, íme, nagyjából 100 gramm zellerszárban ennyi minden található:

– 29.6 mikrogramm K-vitamin (ajánlott napi beviteli referencia érték 49.3 százaléka)

– 36.5 mikrogramm folsav (ajánlott napi beviteli referencia érték 18.2 százaléka)

– 263 milligramm kálium (ajánlott napi beviteli referencia érték 13.1 százaléka)

– 3.1 milligramm C-vitamin (ajánlott napi beviteli referencia érték 3.9 százaléka)

– 0.1 milligramm mangán (ajánlott napi beviteli referencia érték 5 százaléka)

– 0.1 milligramm B6-vitamin (ajánlott napi beviteli referencia érték 7.1 százaléka)

– 40.4 milligramm kalcium (ajánlott napi beviteli referencia érték 5 százaléka)

– 0.1 milligramm riboflavin (ajánlott napi beviteli referencia érték 7.1 százaléka)

– 11.1 milligramm magnézium (ajánlott napi beviteli referencia érték 3 százaléka)

– 16.2 kalória

– 3.5 gramm szénhidrát

- 0.7 gramm fehérje

– 0.2 gramm zsír

– 1.6 gramm rost

Ahogy a felsorolásból is látható, valóban rengeteg vitamin és ásványi anyag van már egy kis adag zellerszárban is, de nézzük meg a konkrétumokat is, milyen tudományos eredmények születtek a zellerszár egészségünkre gyakorolt szerepéről!

íme, 9 ok, amiért érdemes zellerszárat fogyasztani, ha egészségesebb akarsz lenni:

1. Segíthet a koleszterinszint karbantartásában

Bár a mai napig fedeznek fel folyamatosan új vegyületeket, amelyek megtalálhatóak a zellerszárban, és amelyek egészségesebbé teszik az emberi szervezetet, azt már korábban megállapították, hogy a zöldségben megtalálható egy különleges, úgynevezett 3-n-butylphthalide formula, amely orvosilag bizonyítottan segít csökkenteni a koleszterinszintet, és segít egészségesen tartani a szívet.1

2. Komoly gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik

A zellerszárban megtalálható rengeteg antioxidáns többek közt jelentős gyulladáscsökkentő hatást is ad a zöldségnek. Gyulladásos betegségek esetén, vagy annak megelőzésére ezért rendszeres fogyasztása erősen ajánlott.2

3.  Szerepe lehet a magas vérnyomás szabályozásában

A zellermag-kivonat képes lehet csökkenteni a magas vérnyomást, amely sajnos az egyik leggyakoribb halálok világszerte. Ezt néhány éve egy patkányokkal végzett kísérletben bizonyították, mikor egyértelmű pozitív szív- és érrendszeri hatást mutattak ki azon alanyok szívműködése közt, akik étrendjükbe beépítették a zellert.3

4. Megelőzhető vele a fekély

Nagyon kevesen tudják, de a zellerszárban található egy különleges etanolvegyület, amely egy 2010-es kísérlet eredménye alapján képes a szervezetben kialakítani egy olyan védőpajzsot, amely megvéd a fekélyektől.4

5. Megvédi a májat

Néhány évvel ezelőtt Egyiptomban adtak ki egy tanulmányt, melyben azt vizsgálták, hoz-e bármilyen egészségügyi változást, ha zellerrel, cikóriával és árpával etetik a kísérleti patkányokat. Az eredmény azt mutatta, hogy a májfunkciók folyamatosan javultak, ráadásul minél többet etettek velük, annál jobb eredményeket produkáltak!5

6. Segít a fogyásban

Ahogy az a fenti listában is látható, a zellerben szinte alig van kalória, viszont mellette rengeteg tápanyag található benne. Így bátran fogyaszthatod fogyókúra alatt is, ugyanis nemcsak egészségesebb leszel tőle, de a zsírégetésben is segít!

7. Felgyorsítja az emésztést

A zellermagban található egy olyan szagtalan, olajos vegyület, amely segít a szervezetnek a káros anyagok kilökésében. A zeller így felgyorsítja az emésztést, és mellette képes arra is, hogy megszüntesse a puffadást.

8. Hatékony extra segítség gombás és vírusos fertőzések esetén

Az már évszázadok óta ismert tény, hogy fertőzések ellen érdemes bevetni. Azóta a tudomány is megerősítette, hogy ez bizony igaz, ugyanis antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis emiatt képes segíteni a szervezet harcát pl. gombás fertőzésekkel, vírusokkal szemben.6

9. Bevethető húgyúti fertőzések ellen is

Mivel a zeller köztudottan vizeletképző hatással bír, tökéletes kiegészítő eleme a húgyúti fertőzésekkel szembeni kúrának, pl. zellerlé formájában. Ezen felül pedig a benne található ásványi anyagoknak köszönhetően segít többek közt a húgyhólyag egészségét fenntartani, valamit a vese egészségét támogatni.7

Hogy tárold és fogyaszd a szárzellert?

A legtöbb boltban, ahol zöldséget is árulnak, könnyen találni zellert, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha tudunk, olyan helyen vásároljunk, ahol bio zöldségek találhatóak. A zeller ugyanis az egyik leggyakrabban permetezett zöldség, mivel kimondottan nehéz termeszteni.

A hűtőben tárolhatjuk, ám csak nagyjából öt-hét napig, ezután már látható lesz, hogy hajlékonnyá válik, ezzel pedig a jótékony hatásai legnagyobb részét elveszíti szinte azonnal.

Természetesen használhatjuk főzéshez és sütéshez a zellert, a legtöbb jótékony hatását azonban úgy őrzi meg, ha  nyersen esszük meg, vagy pároljuk. Ehhez csupán néhány perc is elég, és már fogyasztható is lesz.

Igen nyersen is finom és jól variálható, mint egy alacsony kalóriatartalmú rágcsálnivalót (ide kattintva pl. egy töltött szárzeller receptet találsz), de ha így nem szívesen fogyasztod, megpróbálhatod salátába keverni, levesbe tenni, de akár smoothie-t is készíthetsz belőle.

 

Hivatkozások:

1 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7700983

2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28423952

3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3684138/

4 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20645778

5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113355/

6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19703351

7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5291566/

 

Felhasznált irodalom
draxe.com/benefits-of-celery/
Ezt láttad már?
Spárga-karfiol krémleves ropogós szárzellerrel és dióval
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér