fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Térdfájdalom sportolóknál is gyakori

Hialuronsav az ízületek olajozott működéséhez

Kutatások alapján a hialuronsav hatékonyan alkalmazható az ízületi fájdalmak, különösen a könyök és a térd esetében. Hogyan működik, hogyan használjuk?

A hialuronsav egy olyan anyag, ami az ízületekben és az ízületi porcban természetesen jelen van. Nagyon fontos szerepe van az ízületek egészségének megőrzésében, és a fájdalommentes mozgásban. Kutatások úgy találták, hogy a hialuronsav hatékonyan alkalmazható az ízületi fájdalmak, különösen a könyök és a térd esetében.

Mi az a hialuronsav?

A hialuronsav, vagy más néven hialuronán, egy az emberi szervezetben jelenlévő természetes vegyület. Jelen van minden kötőszövetben és szervben, de különösen nagy mennyiségben a bőrben, a szemekben és az ízületekben található meg. Fontos alkotóeleme az ízületi folyadéknak, ahol kenőanyagként szolgál – itt található meg egyébként a legmagasabb koncentrációban, 3-4 mg/mL mennyiségben. A hialuronsav a porcokban is megtalálható, ahol körbeveszi az összes sejtet.

Egy átlagos ember szervezetében nagyjából 15 gramm hialuronsav van, melynek körülbelül egyharmada minden nap lebomlik és szintetizálódik.

Hogyan segíthet a hialuronsav az ízületi egészség védelmében?

Több lehetséges hatásmechanizmus is van, amelynek révén a hialuronsav segítheti ízületeink egészségét:

• A gyulladás mérséklése. A hialuronsavnak meghatározó szerepe van a gyulladásos folyamatokban, szabályozza és mérsékli azokat. Emiatt segíthet az ízületi fájdalom és duzzanat csökkentésében.

• Az ízületi porcok kenése és kipárnázása. A hialuronsav a porcsejteket köpenyként burkolja körül, a porcfelszínek között kenőanyagként működik, így megakadályozza, hogy a porcfelszínek egymáshoz dörzsölődjenek, megkopjanak. Emellett nagy vízmegkötő képességgel bír és fokozza a porcszövet összenyomással szembeni ellenálló képességét.

• A porclebomlás megelőzése. A hialuronsav képes lehet visszafogni az ízületi porcok lebomlását. Három különböző folyamatot is azonosítottak, amely révén védelmet nyújthat a porcoknak: meggátolja a porcbomlásért felelős enzimek kiválasztását, csökkenti a sejtbomlást kiváltó vegyületek jelenlétét, megállítja a falósejtek porcsejt-pusztító tevékenységét.

A hialuronsav termelése az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken: 50 éves korra nagyjából feleannyi hialuronsav termelődik a szervezetben, mint fiatalkorban. Ez minden bizonnyal jelentős mértékben hozzájárul az ízületi panaszok kialakulásához.

Milyen kutatások igazolják a hialuronsav hatékonyságát?

Több száz klinikai vizsgálatot végeztek már a hialuronsav ízületi egészségre gyakorolt jótékony hatásairól, elsősorban az ízületi fájdalom és merevség enyhítésére, valamint az ízületi mozgékonyság javítására fókuszálva. A vizsgálatok eredményei rendkívül biztatóak.

A Nutrition Journal című szaklapban 2016-ban jelent meg egy áttekintés a szájon át szedett hialuronsav térdfájdalomra gyakorolt hatásáról. A szerzők szerint a hialuronsav egy biztonságos kiegészítő, aminek nincsenek ismert mellékhatásai, és számos klinikai kísérlet igazolta, hogy képes enyhíteni a térdízületi fájdalmakat.

Habár a tudósok korábban még azt feltételezték, hogy a hialuronsavat csak injekció formájában érdemes használni, az utóbbi évek bizonyítékai azt mutatják, hogy szájon át szedve is kiválóan felszívódik és ugyanúgy képes kifejteni a hatását. Összességében elmondható, hogy a hialuronsav nagyon hasznos hatóanyag lehet porckopás (osteoarthritis) esetén, és sokat segíthet az ízületek, porcok egészségének megőrzésében.

Felhasznált irodalom
https://draxe.com/hyaluronic-acid/ https://hu.wikipedia.org/wiki/Porcerősítő_hatóanyagok https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4729158/ https://supplementsinreview.com/joints/hyaluronic-acid-joints/ http://www.life-enhancement.com/magazine/article/1901-hyaluronic-acid-reduces-joint-friction
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Glükózamin Komplex Szirup
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér