fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Hogy maradjunk kapcsolatban idősebb szeretteinkkel

Hogy maradjunk kapcsolatban idősebb szeretteinkkel

Hogyan maradj kapcsolatban idős rokonaiddal koronavírus idején, ha nem tudod meglátogatni őket, elmaradnak a családi ebédek? Tippek a 60 év feletti szeretteink jó hangulatának fenntartásáért, a járvány idejére is!

4 tipp, hogyan maradj kapcsolatban #maradjotthon idején

Rengeteg cikk és poszt jelenik meg naponta, hogyan lehet könnyebben elviselni az otthoni bezártságot és a fizikai távolságtartással járó elszigetelődést (megjegyzés: cikkünk a koronavírus-járvány idején íródott). Nálunk is olvashattál már arról, hogyan csökkentsd vagy előzd meg a szorongást ebben a mentálisan felfokozott helyzetben. A mostani cikkben arra szeretnénk kitérni, hogyan lehet az online térhez kevésbé hozzászokott idősebb szeretteinket - akiket most sokkal inkább érint ez a helyzet - közel tartani magunkhoz. 

A 60 év felettieknek fokozottan tanácsos az otthon maradás, mivel az eddigi ismeretek szerint ők a legveszélyeztetettebbek a koronavírus-járvány tekintetében. Ám azoknak, akik aktív társasági élethez szoktak, megvannak a saját házon kívüli elfoglaltságai, amik most teljesen kiesnek, ez a helyzet óriási feszültséggel jár. A stressz pedig szintén nem ideális az immunrendszer számára. Akik sokat találkoznak a családdal, részt vesznek aktívan az unokák nevelésében most kifejezetten elmagányosodva érezhetik magukat - pedig távolmaradásunkkal pont, hogy védeni szeretnénk őket. Gondold át, neked kik fontosak, akik ilyen helyzetbe kerültek - szülők, nagyszülők, nagynénik, nagybácsik akiket gyakran meglátogatsz normál helyzetben - hogyan tudsz ilyenkor is az életük része maradni? Ebben segítünk az alábbi javaslatokkal!

Fel kell mérni, milyen eszközök állnak rendelkezésre

Először is fontos tudni, hogy az érintett használja-e az internetet, van-e valamennyi tapasztalata a csetelés, videócsetelés és hasonlók terén - illetve ha nincs, mennyire hajlandó vagy motivált egy kicsit beletanulni. Adhatsz telefonos segítséget letöltéshez, beüzemeléshez, fiókkészítéshez. Ha ez teljesen távol áll tőle, nem kell minden áron erőltetni, ne legyen ez egy stresszforrás ami eltávolít ahelyett, hogy közelebb hozna.

Online hétköznapok

Azokkal, akik egyébként is élnek a technika által kínált lehetőségekkel, lehet skypeon, videochaten beszélgetni. Hívd fel anyukád, nagymamád például főzés közben, tedd magad mellé a laptopot és beszélgessetek akár egészen apróságokról, mint mikor élőben, együtt tesztek-vesztek egymás mellett. Ezt ugyan úgy meg lehet tenni vasalás vagy teregetés közben is, vagy csak úgy - attól függ, mikor vágysz társaságra vagy van időd rá. Ha a közös ebédek hiányoznak, akkor indítsatok videokonferenciát egy megbeszélt időpontban, mintha egy nagy családi ebédlőben ülnétek. Hívjatok meg mindenkit, aki élőben is ott szokott lenni.

4 tipp, hogyan maradj kapcsolatban #maradjotthon idejénVond be őket az unokázásba!

Videocsetelni nem csak felnőttek tudnak, nyugodtan engedd a gyereket idétlenkedni a nagyszülőkkel, ha nevetnek egy jót az mindenkinek jót tesz. Ilyen módon lehet akár segíteni a nagyobbaknak a tanulásban is. Aki távol tartja magát a technika vívmányaitól, annak marad a telefon. Nem csak arról lehet telefonon beszélni, hogy ki hogy van aznap, de meg lehet kérni szeretteinket, hogy meséljenek gyerekkorukról, írják össze a családi kincsként őrzött recepteket és diktálják le őket. Elkezdhetünk akár ilyen módon egy új családi emlékalbumot is összerakni, családfát rajzolni, stb.

Még esti mesét is olvashatnak az unokáknak telefonon keresztül, de torpedózhatnak is akár unatkozós délutánokon.

Biztasd, hogy ne adja fel a hobbiját

Az online tér rengeteg lehetőséget rejt, szerencsére nagyon sokan, akik eddig nem voltak jelen szolgáltatásként, most elérhetővé tették magukat virtuálisan. Sok tornastúdió csinál például videókat, sőt élőben közvetített órákat, amikhez lehet csatlakozni. Ha a szeretted el szokott járni tornázni, keressetek rá együtt, van-e ilyen lehetőség a megszokott edzővel vagy próbáljatok hasonló videókat találni, amikkel otthon formában tud maradni.

Ha jár valamilyen közösségbe, klubba, ő is kezdeményezheti a csoporttagokkal a közös online térben való működést - mondjuk ha festeni vagy makramézni szokott társaságban, azt is meg tudja tenni online. Ehhez adhatsz tippeket neki, hogyan küldjön köremailt a többieknek, milyen programokat tudnak használni erre.

Az sem elvetendő gondolat, hogy most csatlakozzon valamilyen szimpatikus társasághoz, elfoglaltsághoz, ami megmaradhat később is, mikor már csak távoli emlék marad a karantén.

Rendszeres templomba járók nézhetnek online is miséket, de meglephetjük őket ilyen tartalmú hanganyaggal is akár, ezt sem kell feladni a #maradjotthon miatt.

Az a lényeg, hogy azért a napi és heti rutin nagyjából maradjon meg, ne essenek teljesen szét a napok.

Dobd fel a napját apró gesztusokkalDobd fel a napját apró gesztusokkal

Kedvességből rendelhetsz ebédet vagy csak egy finom desszertet, ha tudod, hogy szüksége van rá vagy jól esne a nagyszülőknek például. Elintézheted online a bevásárlását, vagy gondoskodhatsz vitamin-utánpótlás rendeléséről is neki.

Aki tud e-mailezni, annak küldhetünk régi képeket, amit megtaláltunk szelektálás közben - jól tud esni ilyenkor egy közös nyaralás, kellemes családi összejövetel felidézése. Következő alkalommal mikor telefonon beszéltek, együtt felidézhetitek az ezzel kapcsolatos emlékeket.

Sokan posztolnak képeket, hogy kisgyerekkel nagyszülőket látogatnak, ablakon keresztül integetnek, vagy érintik össze a tenyerüket egymással. Amíg távolságot tartva ki lehet menni sétálni, biciklizni (és a közelben lakik akire gondoltunk), az ablakból vagy az erkélyről lehet váltani pár szót anélkül, hogy érintkeznénk egymással. Ha nem a tizedikre kell felkiabálni, vagy kertre, nyugodt utcára néz idősebb rokonunk lakása, ezt a lehetőséget se vessük el.

Visszatérve a korral haladó idősebbekre - meghívhatjuk a nagypapát egy online sakkpartira például. Gondolkozz el, mit szeret csinálni az illető és próbálj valamilyen kreatív megoldást találni, hogyan csinálhatjátok együtt, de mégis külön.

Ez az időszak mindenkit kemény kihívások elé állít így vagy úgy, de nagyon sokat tanulhatunk belőle. Szerencsére rengeteg kreatív megoldás születik folyamatosan, hogyan lehet élhető új rendszert, életmódot kialakítani ebben a nem várt helyzetben. Van persze, ami döcögősen indul, de ez hozzá tartozik a tanulási folyamathoz. Ha úgy érzed, neked valamit egyedül nem sikerül megoldani, vagy tudsz olyanról, akinek gondot jelent akár az önmaga ellátása vagy az élet megszervezése, kérj (vagy vedd rá, hogy kérjen) segítséget. Mindenre van megoldás, csak meg kell találni a lényeg, hogy a szeretetünket fejezzük ki minden nap egymás felé!

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Koronavírus-szorongás ellen: segítség friss kutatások alapján
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér