fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
1000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Koronavírus (COVID-19)
Koronavírus-szorongás ellen: segítség friss kutatások alapján

Koronavírus-szorongás ellen: segítség friss kutatások alapján

Rosszul alszol, szívdobogásod van, szorongsz és állandóan rémképek gyötörnek a koronavírus helyzet miatt? Fogadd meg tanácsainkat! Tippek az élhetőbb hétköznapokért.

Koronavírus-szorongás ellen: segítség friss kutatások alapjánMindenki érez időnként szorongást, feszültséget, aggodalmat vagy félelmet. Fenyegetésként érzékelt szituációkban a szorongás teljesen normális, egészséges válaszreakció. Az emberi evolúció során túlélésünk záloga volt, hogy legyen egy belső „riasztórendszerünk”, amely biztonságban (életben) tart minket. Ez a mai napig velünk van, még ha sokkal biztonságosabbá is vált az életünk.

Ha a koronavírus okozta világjárvány miatti változások, a bizonytalanság vagy az esetleges második hullám miatt aggódsz, akkor tudnod kell, hogy milliók éreznek hozzád hasonlóan. Egy friss amerikai kutatás például kimutatta, hogy a szorongás és depresszió előfordulási aránya megháromszorozódott a koronavírus-járvány alatt.

Ezt akár pozitív fejleménynek is vehetnénk, abból kiindulva, hogy a szorongás éberebbé, elővigyázatosabbá, tudatosabbá tehet minket – korábbi járványok során végzett kutatások szerint az aggodalmaskodók nagyobb eséllyel tartják be a vírus terjedését gátló előírásokat (pl. rendszeres kézmosás). Ugyanakkor bizonyos szint felett a szorongás romboló hatással lehet a mindennapi életre, illetve az általános testi, lelki egészségre is.

Hogyan tudod mérsékelni a koronavírus miatti szorongást?

Először is tudnod kell, hogy a stressz menedzselése fontos szerepet játszik az egészséges immunitás fenntartásában. Az Egészségügyi Világszervezet is nyomatékosította: az immunrendszer erősítése és a megfelelő megelőző lépések kritikus szerepet játszanak a koronavírus elleni küzdelemben.
A szorongás mérséklése tehát közvetett és közvetlen úton egyaránt támogatja a jóllét javítását, növeli a vírussal szembeni védekezőképességet, illetve esetleges megfertőződés esetén a gyors, hatékony felgyógyulást is.

Az alábbi tippeket a koronavírus-járvány kitörése óta eltelt hónapok kutatásai, illetve korábbi, szorongásos és depressziós tünetek kezeléséről szóló kutatási eredmények alapján gyűjtöttük össze.

1. Gondoskodj a fizikai egészségedről!

Egy 2020 júliusában közzétett spanyol kutatás szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend egyik legjobb előrejelzője a szorongásos vagy depressziós tünetek alacsony szintjének. Emellett egyéb kutatásokból az derül ki, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, valamint a rendszeresen végzett testmozgás is nagyon sokat számít, ha stresszmentes, boldog életet szeretnénk élni.

2. Ne olvass (állandóan) híreket!

Az előbb említett spanyol kutatásban a mentális egészség megőrzése szempontjából a helyes étkezés mellett fontos lépésnek számított a koronavírussal kapcsolatos hírek és helyzetjelentések kerülése is. A média szenzáció- és kattintásvadász cikkei csak olajat öntenek a tűzre, szakértők ezért azt javasolják, hogy válasszunk egy megbízható forrást és naponta 5-10 percet szánjunk a hírekre.

3. Szánj időt hobbikra!

Kutatások alapján egy igazán élvezetes hobbi összességében akár 60-70%-kal is csökkentheti a szorongás érzését. Lehet ez egy korábban már elkezdett, de abbahagyott tevékenység, de valami újdonság is, amit mindig ki szerettél volna kipróbálni. Főzés, olvasás, írás, fotózás, rajzolás, barkácsolás, zenélés, sport – bármi, ami leköt, megnyugtat és felszabadítja az elmédet.

4. Tartsd a kapcsolatot szeretteiddel, barátaiddal!

Használd ki, hogy újra van lehetőség a személyes találkozásokra, be lehet ülni éttermekbe, kávézókba, el lehet menni szabadtéri rendezvényekre. Ha elővigyázatosságból esetleg továbbra sem szeretnéd idősebb rokonaidat, barátaidat meglátogatni, akkor tartsd velük a kapcsolatot telefonon, interneten keresztül. Emellett a közösségedben élőket (pl. szomszédokat) is támogathatod, ha úgy látod magányosak, szoronganak vagy bármiben segítségre szorulnak.

5. Gyakorold a tudatos jelenlét módszerét!

A tudatos jelenlét vagy éber figyelem (angolul mindfulness) lényege a figyelem irányítása egy adott módon: szándékosan és ítélkezés-mentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé. A módszernek számos jótékony mentális és fizikai hatása van, amelyeket klinikai vizsgálatokkal is kimutattak.

Egy 2020 márciusában közzétett kutatásban a tudatos jelenlétet naponta gyakorló embereknél jelentősen alacsonyabb volt a koronavírus miatti szorongás szintje. Emellett a helyi közösségben tapasztalt növekvő fertőzésszám jelentősen kisebb hatással volt ezen személyek alvási időtartamára.

Ha bővebben is olvasnál a tudatos jelenlétről, illetve el szeretnéd sajátítani ezt a módszert, látogass el a Magyar Mindfulness és Kontemplatív Egyesület honlapjára.

6. Próbáld ki az adaptogén gyógynövények valamelyikét!

Az adaptogén gyógynövények tárháza igen széles: ezek olyan természetes anyagok, amelyek segítenek ellensúlyozni a mentális és fizikai stressz hatásait. Némelyik az immunrendszert is erősíti és az általános jóllétet is javítja. Kutatások szerint az adaptogének jótékonyak szellemi és fizikai kimerültség, depresszió, szorongás, és egyéb hangulati zavarok esetén.

Tanácsadó oldalunk segít megtalálni a számodra legmegfelelőbb adaptogén gyógynövényt >>> 

7. Kerüld el tudatosan az egészségtelen megküzdési stratégiákat!

A pszichológiában megküzdési stratégiáknak nevezik azokat a tipikus megközelítésmódokat, amelyekkel az emberek akkor élnek, amikor egy megoldásra váró problémával, tágabb értelemben bármiféle stresszhelyzettel szembesülnek.

Egészségtelen megküzdési stratégiák: dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, túlzott gyógyszerhasználat, bezárkózás, elszigetelődés, túlreagálás, túlevés vagy nem-evés, túl sok alvás, segítség elutasítása, stb.

Ne feledd: ezek a tanácsok az általános mentális és fizikai jólléted, egészséged óvják. Ez azt is jelenti, hogy nem csak koronavírus idejére „érvényesek” – bármikor alkalmazhatod őket, ha úgy érzed, egy ideje feszült és kimerült vagy.

Ha úgy érzed, azonnali segítségre van szükséged, hívd a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 810 600 telefonszámot (Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége számai)!

Felhasznált irodalom
kwwl.com/2020/07/24/new-study-finds-rates-of-anxiety-and-depression-have-tripled-during-the-covid-19-pandemic/
adeccogroup.com/futuhreinsight/6-tips-for-coping-with-stress-and-anxiety-during-a-pandemic/
cebm.net/covid-19/practical-tips-for-clinicians-helping-patients-with-covid-related-anxiety-distress/
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7329680/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Egészségmegőrző tanácsok a koronavírus járvány idejére (is) - VIDEÓ
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér