fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
Hoodia: a betiltott fogyókúrás kiegészítő (és biztonságos alternatívái)

Hoodia: a betiltott fogyókúrás szer és biztonságos megoldások

A mai napig nagy számban keresnek (és akár vásárolnak is) az emberek Hoodia tartalmú fogyókúrás készítményeket az interneten, pedig egy betiltott, életveszélyes hatóanyagról van szó. Cikkünkben elmondjuk, miért kerüld a Hoodiát és mit érdemes használni, ha egészségesen szeretnénk fogyni. Kattints a részletekért!

A mai napig nagy számban keresnek (és akár vásárolnak is) az emberek Hoodia tartalmú fogyókúrás készítményeket az interneten. Közülük talán sokan nem is tudják, hogy egy betiltott, életveszélyes hatóanyagról van szó, aminek ráadásul még hatása sem teljesen bizonyított. Ebben a cikkben elmondjuk, hogy miért kerülje el mindenki a Hoodiát, és azt is, hogy helyette mit érdemes használni, ha egészségesen szeretnénk fogyni.

Mi az a Hoodia?

A Hoodia hatóanyagát egy Dél-Afrikában, a Kalahári sivatagban honos selyemkóróféléből (Hoodia Gordonii) nyerik ki. Ez egy nagyon ellenálló növény, megél 40 fok feletti hőségben, de a -3 fokot is elviseli. Megtalálható száraz homokos területen és köves lankákon is.
Dél-Afrika őslakosai, a busmanok már régóta fogyasztanak különböző Hoodia fajokat étkezés céljából, sütve vagy nyersen. Hosszú vadászataik során kihasználják a Hoodia fajok szomjoltó és étvágycsökkentő hatását – erről először 1932-ben egy német gyógyszerész-botanikus közölt megfigyeléseket.

Hoodia: a betiltott fogyókúrás kiegészítő (és biztonságos alternatívái)A Hoodia nem okoz zsírcsökkenést

2015-ben jelent meg egy kutatás a Journal of Ethnopharmacology című szakfolyóiratban, ami a Hoodia fogyókúrás szer hatását vizsgálta patkányokon. A vezető kutató, Carine Smith professzor, az eredményeket „rémisztőnek” nevezte.
12 elhízott és 12 kórosan sovány patkányt vizsgáltak meg (valamint egy kontroll-csoportot) két héten keresztül. Ahelyett, hogy zsírból vesztettek volna, a kísérleti állatok jelentős mennyiségű izmot veszítettek. Ezenkívül felpuffadt a hasuk és megvastagodott a szívizmuk, ami szívremegést és magas vérnyomást okozott náluk.

A Hoodia-kutatások eredményeit nem lehet megerősíteni

A Hoodia fajokat 1963-ban vetették először tudományos vizsgálatok alá a Fokvárosban működő intézet, a Council for Scientific and Industrial Research (CSIR) kutatói, több ezer más dél-afrikai növényfajjal együtt. Az 1980-as években izolálták a Hoodia aktív összetevőjét, amit P57AS3-ra, röviden P57-re kereszteltek. 1995-ben levédették a hatóanyagot. 1997-ben a brit székhelyű Phytopharm vállalat licencszerződést kötött a CSIR-rel P57-tartalmú étvágycsökkentő készítmények fejlesztésére.
2001 végén az első klinikai kutatás véget ért és az eredmények biztatónak tűntek. Azt mutatták ki, hogy a P57-et fogyasztó túlsúlyos egyének étvágya csökkent és átlagosan 1000 kalóriával(!) kevesebbet ettek naponta.
Ezen – már szinte túlságosan is jól hangzó – kutatási eredmények hitelességéről azonban lehetetlen meggyőződni, mivel magát a kutatást soha nem publikálták és szakmai lektorálásnak sem vetették alá (ami alapvető elvárás a tudományos publikációk esetén).
Az eredmények mégis annyira ígéretesnek hangzottak, hogy a Phytopharm 21 millió dollárért eladta a nemzetközi licencjogot a Pfizernek, hogy a gyógyszeripari nagyhatalom a P57-ből fogyókúrás tablettát készíthessen. A fejlesztés azonban félbeszakadt, és a Pfizer 2003-ban visszaadta a jogokat a Phytopharmnak, arra hivatkozva, hogy a P57 izolálása túl drága.

Hoodia: a betiltott fogyókúrás kiegészítő (és biztonságos alternatívái)A Hoodia veszélyei

Úgy tűnik azonban, hogy nem csak anyagi okai voltak annak, hogy a Pfizer meghátrált és nem foglalkozott többet a Hoodiával. 2005- ben a multinacionális gyógyszergyár egyik kutatója, Jasjit Bindra, azt nyilatkozta a New York Timesnak, hogy a P57 izolálása során a nehezen eltávolítható kísérő anyagok a máj egyes metabolikus folyamatait negatívan befolyásolták. Bindra szerint: „Nyilvánvaló, hogy a Hoodia még nagyon távol áll attól, hogy az Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal engedélyezze használatát. Amíg nem kerül biztonságosabb formula kidolgozásra, addig érdemes elkerülnie a diétázóknak.”
Egy másik lehetséges veszély, hogy bármilyen anyag, ami képes az agyban teljesen kikapcsolni az éhség- és szomjúságérzetet, az nem lehet egészséges hosszú távon. Ettől a szervezet a kelleténél sokkal tovább maradhat étel és ital nélkül, ami tápanyaghiányhoz, kiszáradáshoz, sőt halálhoz is vezethet.

Feladta a Pfizer, majd az Unilever is, betiltották – mégis árusítják

A történtek után a Phytopharm inkább az étrend-kiegészítők felé vette az irányt, 2004-ben megállapodást kötött az Unileverrel a Hoodia gordonii fogyókúrás shake és diétás szelet formájában történő értékesítésére. 2008-ban azonban az Unilever – jóllehet már húszmillió eurót befektetett – abbahagyta a fejlesztést, mert úgy ítélte meg, hogy a termék nem lenne elég biztonságos és hatásos.
NAGYON FONTOS INFORMÁCIÓ: A Hoodia gordonii forgalmazása az Európai Unióban tilos. A Hoodia p57 megnevezésű étrend-kiegészítő, vagy bármilyen más olyan termék, amelynek összetevői között megtalálható a Hoodia gordonii, legálisan be sem kerülhet az országba. A Hoodia gordonii ugyanis „az Európai Unióban új élelmiszernek tekintendő, közösségi szintű engedélyezés hiányában a fogyasztók egészségét veszélyeztetheti, emiatt nem forgalmazható.”1
Mindezek ellenére a Hoodiát tartalmazó fogyasztószerekkel sajnos még ma is tele van az internet, tabletta, kapszula, tea, por és egyéb formában. Ne dőlj be az ilyen csodát ígérő szereknek, mert nem csak a súlyfelesleg leadásában nem segítenek, de az egészségedet vagy életedet is kockáztatod használatukkal!

Hoodia-hamisítványok

A Hoodia gordonii tartalmú készítmények meglehetősen gyakori problémája az, hogy sok esetben valójában nem is tartalmaznak Hoodiát! Sőt, a címkén fel sem tüntetett, illegális és életveszélyes stimulánsokat is beletesznek bizonyos termékekbe.
Egy 2008-as tudományos kutatásban 35 étrend-kiegészítő P57-tartalmát vizsgálták meg: a vegyületet mindössze 9 termékben tudták kimutatni, ebből 5-ben méréshatár alatt volt a P57 tartalom. Egy másik tanulmányból az is kiderült, hogy sokszor az Afrikában bőségesen található Opuntia ficus indica, esetleg fűrészpor vagy keményítő helyettesíti a kiegészítőkben a Hoodiát.
2013 a Velvet.hu vizsgáltatott be egy Hoodia-készítményt, amiről kiderült, hogy szibutramint tartalmaz – ez egy gyógyszerhatóanyag, melynek forgalmazása Magyarországon tilos.2 Az amerikai FDA 2011-ben több mint 20 „természetes”-ként reklámozott fogyókúrás készítményben találta meg ugyanezt a tiltott anyagot.

Mit lehet használni Hoodia helyett?

A válasz egyszerű: biztonságos ÉS hatásos készítményt. De inkább kicsit bővebben is kifejtjük ezt.
Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hagyja jóvá, hogy egy étrend-kiegészítő forgalmazását engedélyezik-e. Az uniós irányelveknek megfelelően a forgalmazó vagy a gyártó tájékoztatja az OGYÉI-t arról, hogy mi van a termékben, és milyen címke kerül rá. Az OGYÉI a papírok alapján eldönti, hogy a terméknek van-e potenciális egészségkárosító hatása, illetve hogy a címke megfelelő-e, és ezt jelenti az Országos Tisztifőorvosi Hivatalnak. Az úgynevezett zöld pipával ellátott, tehát engedélyezett készítmények biztonságosak, megfelelnek az érvényes szabályozásnak.

A Netamin-on kizárólag engedélyezett termékeket találsz, ez a kezdetek óta így van és soha nem is tervezünk rajta változtatni.
Ha Hoodia hatóanyagos készítmény alkalmazásán gondolkodsz, azonnal felejtsd el! Ha pedig használtál már ilyen terméket, javasolt, hogy háziorvosoddal vizsgáltasd ki magad, rendben vannak-e a szív- és májfunkcióid. Az egészséges és természetes fogyás érdekében a biztonságos és OGYÉI engedélyes termékek közül válogass, válassz olyan készítményt, ami a Hoodia által ígért hatásokat – egészséges keretek között – segíthet elérni és másoknak is bevált már.

Válogass, biztonságos, természetes összetevőket tartalmazó fogyókúrát támogató termékeink közül!
 


Felhasznált irodalom
Hivatkozások:
1 antsz.hu/akadalymentes/felso_menu/rolunk/sajto/archivum/20130325-etrend-kiegeszitok.html
2 velvet.hu/sztori/2013/02/01/hoodialefoglalas/
3 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15310739
4 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2753428/
5 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16184071
6 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21412692
7 authoritynutrition.com/green-tea-and-weight-loss/
8 ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3748738/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér