Nehezen bírod a hőséget? Úgy érzed, semmilyen ételhez sincs igazán kedved? Gyakran nem esik jól az evés nap közben a kánikula miatt, aztán este felfalnál mindent? Vagy legszívesebben csak és kizárólag fagylaltot ennél reggeltől estig? A nagyon melegben a testednek is másra van szüksége, mint a hidegebb napokon. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, mit érdemes fogyasztanod, amikor kitikkaszt a hőség!
Magas víztartalmú ételek: szezonális gyümölcsök és zöldségek
Nem véletlen ilyenkor terem a legtöbb extrán lédús, tápanyagban gazdag friss zöldség és gyümölcs. A nyár ikonikus étele, a görögdinnye például 95%-ban vizet tartalmaz. A magas víztartalmú ételek segítenek hidratáltnak maradni, jótékonyan hatnak az emésztésre és vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal is ellátják a szervezetet. A görögdinnyén kívül fogyaszthatunk uborkát, cukkinit, főzőtököt, sárgadinnyét - melyek mind a tökfélék családjába tartoznak.
Jó választás melegben a cseresznye, meggy, áfonya, málna és egyéb bogyós gyümölcsök, melyeknek nem csak a víz-, de antioxidáns tartalma is magas, az antioxidánsok gyulladáscsökkentő hatása pedig ilyenkor is hasznos - gondoljunk csak a napnak kitett bőrünkre. A bogyósok a kínai orvoslás szerint hűtő hatású ételek, jól illenek hideg smoothiekba, turmixokba, de magukban is tökéletesen megállják a helyüket akármilyen édességgel szemben.
Érdemes az étkezéseket színesíteni levélzöldségekkel, salátákkal. Ezeknek is 80-90%-a víz, könnyen emészthetőek és nem terhelik meg a gyomrot, emésztésük közben nem szabadul fel sok hő. Egytálételként vagy köretként is fogyaszthatók - lehetőleg könnyebb, egészségesebb dresszinget készítsünk hozzá, kerüljük az olajos-cukros bolti változatot. Aki a kevésbé hagyományos ízeket is szívesen kipróbálja, zöld turmixot is készíthet belőlük.
Néhány nyári zöldség és gyümölcs víztartalma:
Elkészítés módja
Nem csak az alapanyag a sarkalatos kérdés, de az elkészítés módja is, ha ételekről van szó. Nyári melegben érdemes elkerülni a nehéz, zsíros ételeket. Rántott verzió helyett hirtelen pirítsd meg, kevés olajon az ételt, vagy grillezz. Sokkal kellemesebb negyed óra alatt összedobni egy rázva pirított, ízletes zöldségragut, mint a forró olaj mellett várni, hogy mikor barnul be a panír. Érdemes amit csak lehet, nyersen fogyasztani. Gyümölcsökből hagyományos főtt leves helyett gyümölcssalátát, krémes turmixot, zöldségekből főzelék vagy lecsó helyett salátát könnyű szósszal, pirított magokkal laktatóbbá téve készíteni. Leves készíthető főzés nélkül gyümölcsből és zöldségből is egyaránt!
Próbáld ki legjobb nyári nyers leves receptjeinket:
Cseresznyés meggykrémleves főzés nélkül
Áfonyás sárgadinnye krémleves
Kókusztejes görögdinnye leves
Nyers meggyleves céklával
Andalúz fokhagymás mandulaleves
Hideg nyári zöldséglevesek uborkával
Meglepő de hűsít - csípős ízek
Nem is gondolná az ember, de egyik módja annak, ha hűsíteni akarod magad, hogy olyat eszel, ami megizzaszt. Nincs ebben semmi ellentmondás! Tegyél csípős paprikát, borsot, gyömbért az ételbe. Ezek izzadást váltanak ki, ami pedig a szervezet természetes hűtési mechanizmusa. Viszont most ne a csilis bab vagy a csípős pörkölt jusson eszedbe, mert a húsos, olajos ételek emésztése megterheli a szervezetet, inkább felmelegít, mint lehűt. Az is fontos, hogy minél inkább megizzadsz, annál fontosabb, hogy ügyelj a megfelelő folyadékbevitelre is!