Az eper nem csak nagyon finom, hanem vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs, ami egészséges nassolni valónak is számít. Az ember elkezdi enni, de abbahagyni már nem tudja - de vajon jó-e ez ha például fogyni szeretnénk? Egyáltalán milyen hatással lehet az egészségünkre az eper fogyasztása? Jöjjenek a részletek!
A földiepret sokat hívják szamócának is, ám van egy kis különbség a kettő között. Míg a szamócát már az ősember is gyűjtögette a vadonban, addig a földieper ennek egyfajta nemesített változata, sokkal nagyobb, mint őse. A vadon termett szamóca fogyasztásról már a római kori írásokban is találtak feljegyzést, arról nem is beszélve, hogy a germánok pedig nagy mennyiségben méregtelenítőként használták. A szamóca termesztés története a XV. században, valószínűsíthetően Kelet-Ázsiában kezdődött.
Az eper tápanyag-tartalmáról röviden
Rendkívül jó választás a szezonban (május-július) friss epret fogyasztani, mivel antioxidánsokban, élelmi rostokban gazdag gyümölcs, vitamin- ás ásványi anyag tartalma is jelentős. Kalcium, vas, magnézium, foszfor kálium, valamint C és A-vitamin is nagy mennyiségben található benne. Nem mellékesen erős méregtelenítő hatással is bír, valamint magas káliumtartalma segít a vízháztartás rendben tartásában és a vese- és májműködésében.
Az eperfogyasztás előnyei
Ahogy már írtuk, tele van ásványi anyaggal és vitaminnal, ezen kívül antioxidáns hatása is jelentős. Egy tanulmányban kimutatták, hogy a benne található flavonoidok csökkenthetik a szívinfarktus esélyét, gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást káliumtartalma révén, rosttartalma pedig kedvezően hat az emésztésre. A benne lévő folsav várandósság esetén különösen hasznos a napi fogyasztása idény esetén. Magas kalcium, magnézium és vas tartalma miatt bőrfeszesítőként is alkalmazzák, sőt különböző arcpakolásokat is készíthetünk belőle.
Érdekesség, hogy az eper az egyetlen olyan gyümölcs, amelynek magjai a külsején találhatóak. Emiatt nagyon zavaró tud lenni, ha evése után nem tudunk fogat mosni, hiszen a pici magok könnyen beragadhatnak a fogaink közé, viszont pont ebben van fogfehérítő hatásuk is.
Eper és fogyókúra
Fogyókúrázóknak kifejezetten ajánlott, hiszen az eper – ha nem cukrozzuk meg – tökéletesen tudja csillapítani az édesség-éhséget. Kalória tartalma alacsony, mindössze 33 kcal/10 dkg. A már említett tápanyag és rosttartalma mellett pedig az eper elősegíti az adiponektin és a leptin termelődését, melyek zsírégető- és anyagcsere hormonok. Ezek termelődése fokozza az anyagcserét, csökkenti az étvágyat. Alacsony a glikémiás indexe (40-es), tehát a vércukor szintet lassan emeli evés után, aminek szintén fontos szerepe van az étvágy kordában tartásában és cukorbetegeknek sem kell kerülniük. Kiegyensúlyozott, egészséges diétával és megfelelő mozgással az eper fogyasztása segítheti a fogyókúrádat.
Eheted turmixok részeként, natúr joghurttal kombinálva, müzlibe vagy kásába keverve, de magában is nagyon finom nassolni való helyett. Olvasztott csokiba viszont ne mártogasd, ha épp fogyózol, a tejszínhab sem jó választás rá ilyenkor!
Tippjeink fogyókúrához:
- Készíts gyümölcsturmixot friss eperből és más gyümölcsökből, a tetejére pedig csorgass egy kis mézet az extra édes ízért!
- Tegyél felszeletelt epret natúr görög joghurtba egy kevés szeletelt mandulával és mézzel, vagy agavé sziruppal!
- Készíts teljes kiőrlésű gofrit, palacsintát ha édességre vágysz és a tetejére vagy tölteléknek használj friss epret!
- Kevés vízzel turmixold össze és használd lekvár/öntet helyett desszertek mellé!
- Próbáld ki bébispenóttal, dióval és kecskesajttal kombinálva, salátának!
- Készíts pirítóst zsírszegény krémsajttal és a tetejére tegyél epret!
- Készíts jeges turmixot banánból, tejből, fagyasztott eperből és jégből, hogy felfrissítsen a melegben!
Vásárlás és tárolás
Természetesen a legjobb, ha a szezonjában fogyasztjuk, lehetőleg hazai termést választva. A friss epernek intenzív az illata - csak akkor vedd meg, ha nincs semmilyen kellemetlen mellékszaga. Ha teheted, menj a piacra és ott szerezd be - itt nem csak helyi termelőket támogathatsz, hanem jobban meg tudod vizsgálni mit veszel. Nézd meg a felületét, a jó minőségű, friss eper piros, sértetlen felületű és szilárd, nincs elpépesedve. Rajta vannak a levelek, amik szintén frissek, szép zöldek. Érdemesebb nem a minél nagyobb szeműt választani, azok ugyanis vízízűek lehetnek, inkább a közepes méretűt. Az egészen kis eprek alja kemény lehet, tele magvakkal.
Csak közvetlen felhasználás előtt mosd meg, különben hamar megromlik. Tárolni sokáig nem tudod, legfeljebb fagyasztva. Ha mégis betennéd hűtőbe egy időre, csomagold papírtörlőbe, hogy ne legyen nyirkos, maximum két napon belül használd fel!
Hogyan fogyaszd az epret?
Van egy nagyon praktikus megoldás az eper leveleinek gyors eltávolítására, amivel egyúttal a középső, esetenként keményebb résztől is megszabadítjuk: szúrjunk át egy szívószálat függőlegesen az egyes darabokon, a képen látható módon.
Fontos még egyszer kiemelni, hogy semmiképp ne cukrozzuk meg tálaláskor, mert akkor már nem egy egészséges uzsonnáról beszélünk, hanem tömény cukorbombáról. Az eper önmagában is van olyan édes, hogy alapos átmosása és esetleg a csutka kiszedése után rögtön fogyaszthassuk.
Eper allergia
Sajnos vannak olyanok, akiknek mégsem ajánlatos epret fogyasztani, mivel allergiás reakciót vált ki náluk. Főleg kisgyermekeknél fordul elő, - felnőtteknél ritkábban, - éppen ezért 10-11 hónapos kor alatt nem ajánlott adni és akkor is csak fokozatosan érdemes kínálni, először kis mennyiségben!
A tünetek sokfélék lehetnek, van, akinél légzési nehézségek, zihálás, torokduzzadás jelentkezik, de okozhat viszketést, ekcémát, kiütéseket, esetleg hányást vagy hasmenést. Előfordulhat, hogy a száj és/vagy a nyelv viszket vagy bizsereg, de szédülés, émelygés is jelentkezhet, ha az allergiás személy epret fogyaszt.
A tünetek mértéke egyénileg eltérő, eperfogyasztás után pár perccel, de akár két órán belül bármikor jelentkezhetnek.
Receptajánló
Ha pedig nem vagy allergiás és kedvet kaptál változatos, eperrel készült ételekhez, itt találod az epres receptjeink gyűjteményét:
Céklás gyümölcskenyér bögrésen, rizsliszttel