fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Nyári egészségvédelem
Kullancs-, darázs-, méhcsípés: mit tehetünk ellenük?

Kullancs-, darázs-, méhcsípés: mit tehetünk ellenük?

A rovarcsípés, méhcsípés, kullancscsípés nemcsak fájdalommal, de érzékenység esetén akár komolyabb szövődményekkel járhatnak, éppen ezért fontos tisztában lenni a kezelési és megelőzési módszerekkel. Hogyan előzzük meg a csípéseket, mit tegyünk, ha megtörtént a baj?

A nyár beköszöntével sokkal több időt töltünk a szabadban, legyen szó túrázásról, kertészkedésről, grillpartiról vagy akár csak napfürdőzésről. Sajnos a természet számtalan szépsége mellett bizony veszélyforrásokat is rejt magában, melyeket nem szabad félvállról venni. A rovarcsípés, méhcsípés, kullancscsípés is az ilyen veszélyek közé tartoznak. Ezek nemcsak fájdalommal, de érzékenység esetén akár komolyabb szövődményekkel járhatnak, éppen ezért fontos tisztában lenni a kezelési és megelőzési módszerekkel.

Rovarok

Szerencsére a Magyarországon, illetve Európában élő rovarok döntő többségének csípése a kellemetlen érzést leszámítva nem okoz említésre méltó következményeket. Egy egészséges felnőtt kb. 200 csípést bír ki, maradandó károsodás nélkül. Túlérzékenység esetén azonban más a helyzet: ilyenkor akár már egyetlen csípés is veszélyes lehet!

A rovarok közül leggyakrabban a darazsak és a méhek keltenek riadalmat. Ezek általában csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, vagy fészküket – a legjobb védekezés tehát ha mindig elővigyázatosak vagyunk, és még csak véletlenül se piszkáljuk őket. A fészkek eltávolítását mindig bízzuk szakemberre!

Egyszerű rovarcsípésnél (pl. bögöly, hangya, bolha) elegendő a csípés helyét hűteni, illetve fertőtleníteni. A körömvirágból vagy hegyi árnikából készült krémek egyaránt eredményesek lehetnek, mivel nyugtató, duzzanatot csökkentő hatással bírnak. Hangya okozta hólyagok ellen a hígított szalmiákszesz vagy vízben oldott szódabikarbóna-borogatás hat leginkább. A vakarás mindenképp kerülendő, mert ez elkapart csípés felülfertőződhet!

Méhcsípés esetén a fullánkot körömmel vagy csipesszel amilyen gyorsan csak lehet, húzzuk ki. A darázs- vagy méhcsípés helyére tegyünk hideg vizes borogatást vagy jegeljük, fertőtleníteni nem szükséges. Jó házi gyógymód még, ha enyhe ecetes vízzel lemossuk a csípést. Viszketés, duzzanat esetén allergiaellenes szer, antihisztamin adható, a vakarás pedig ez esetben sem tesz jót.

Életveszélyes anafilaxiás sokkot hazánkban csak a méh és a darázs mérge okozhat. A csípést követő 30 percen belül súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel: be kell adni a combizomba a betegnél lévő életmentő adrenalin injekciót (ha már tud az allergiájáról, általában magánál hordja), és azonnal mentőt kell hívni.

FIGYELEM! Széles körben elterjedt, régi tévhit, hogy a kalcium alkalmas a darázscsípés vagy méhcsípés miatti allergiás tünetek megszüntetésére. Ma már egyértelmű, hogy semmilyen tudományos alapja nincs a kalcium hatásosságának allergiás reakció kezelésében.

Pókok

Magyarországon nem él olyan pókfaj, melynek harapása mérgező lenne. A legkellemetlenebb a hazánkban ritkán előforduló dajkapók harapása, amelynek nyomán olykor hetekig tartó égető érzés keletkezhet a csípés helyén. Ellátásakor a rovarcsípésekével megegyező módon kell eljárni.

Kullancsok

A kullancsok nem rovarok: rendszertani szempontból pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartoznak. Tavasztól nyárig és ősszel a legaktívabbak. A közönséges kullancs számos kórokozót hordozhat és terjeszthet: Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás.

A kullancscsípés megelőzésére legjobb, ha zárt, de szellős ruhát viselünk, a nadrágot tűrjük a zokniba, lehetőleg a cipőnk is zárt legyen. A fejünket széles karimájú kalappal védjük. Miután a szabadban voltunk, alaposan vizsgáljuk át teljes testünket a kullancsok után kutatva.

FIGYELEM! Tévhit, hogy a B-vitaminok tartós fogyasztása csökkenti a kullancscsípés esélyét. Ezt sem a statisztika, sem orvostudományi igazolás nem támasztja alá.

Szintén sok helyen olvashatunk arról, hogy bizonyos természetes illóolajok is távol tartják a kullancsokat. Ugyanakkor arról nincsenek megbízható adatok, hogy milyen koncentrációban, illetve milyen esetleges egyéb hatóanyagokkal biztonságos és hatékony egy ilyen „természetes kullancsriasztó”. Ezért inkább kifejezetten erre a célra készült kullancsriasztó szereket használjunk, betartva a használati útmutatóban írtakat.

Ha kullancsot találunk, ne nyomkodjuk, csavarjuk, tépjük ki, és ne használjunk semmilyen krémet, olajat, ecetet vagy gyufát. A legjobb megoldás egy patikákban kapható kullancs csipesz, amellyel a kullancsot a bőrhöz minél közelebb foghatjuk meg anélkül, hogy az utótestét összenyomnánk. Amennyiben a csípés után és többnyire annak helyén lappangási idővel jelentkező, fokozatosan növekvő, legalább 3 napja fennálló, legalább 5 cm-es pír jelentkezik, forduljunk orvoshoz.

6 tuti tipp a rovarcsípések megelőzésére

1. Ha a természetbe, strandra mész tartózkodj a parfüm, hajlakk, erős illatú krémek, szappanok, arcszesz és egyéb kozmetikumok használatától! Az édes illatok különösen vonzzák a rovarokat.

2. Viselj semleges színű ruhákat! Az élénk színű ruhák és ékszerek vonzzák a rovarokat, ezért mindenképp jobb ötlet például a fehér, khaki vagy bézs darabok választása.

3. A szabadban mindig csomagold vagy zárd el a magaddal vitt élelmiszereket! A rovarokat ugyanis vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok. A szeméttárolót pedig az étkezési helytől minél távolabb helyezd el.

4. Ne járkálj mezítláb a szabadban! A fűben is lehetnek méhek, darazsak, amelyek a léptekre csípéssel reagálhatnak. Kiránduláshoz, kertészkedéshez amennyire lehet zárt cipőt, ruhát viselj!

5. Ne piszkáld a darazsak és a méhek fészkeit! Ez természetesen magától értetődőnek tűnik, de nem szabad elfelejteni, hogy ezek a fészkek sokszor rejtettebb zugokban fordulnak elő, például tető vagy eresz alatt, faágak között. Légy óvatos és körültekintő a kerti munkák során!

6. Őrizd meg a hidegvéred! Ha szembetalálkozol egy rovarral, netalán rád is mászik, ne tegyél hirtelen mozdulatot és ne próbáld meg elhessegetni. A legjobb, ha lassan és nyugodtan elmozdulsz az útjából, vagy hagyod, hogy lemásszon/elszálljon rólad.

Felhasznált irodalom
www.healthline.com/health/first-aid/bites-stings
extension.entm.purdue.edu/publichealth/diseases/tick.html
semmelweis.hu/mediasarok/2015/08/03/meh-es-darazscsipes-veszelytelen-vagy-halalos/
kullancsveszely.hu/page/vedekezes
www.rd.com/home/gardening/avoid-insect-bites-stings/
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Házi praktikák szúnyogcsípés okozta viszketésre
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal