fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Férfi egészség: tudnivalók és tanácsok
l-arginin

L-arginin a férfierő titkos támogatója

Az L-arginin külön pótlása elsősorban a férfiak körében népszerű erőnlétük fokozására. Hogyan működik, mik a természetes forrásai? Összefoglaló cikk.

A fehérjéket aminosavak építik fel. Sok aminosavnak a jótékony hatását fedezték fel, így azokat elkezdték külön forgalomba hozni táplálékkiegészítők formájában. Szedésük hasznos lehet, de mindig ügyeljünk az egymáshoz viszonyított megfelelő arányukra, és a vitaminbevitelre. Használatukhoz szakmai ismeretek, orvosi felügyelet szükséges, gyermekeknek nem ajánlott az aminosavak kiegészítőként való alkalmazása.

L-arginin hatása

Támogatja a nitrogén-monoxid szintézist, javítja a férfiak potenciáját

 Az L-arginint szervezetünk – elsősorban a vese – is képes előállítani, de ha ez a szintézis nem elég, szükség lehet kívülről bevitt pótlásra is. Fontos szerepe van az a nitrogén-monoxid (NO) szintézisben: ennek tulajdonították, hogy csökkenti az erek merevségét. A nitrogén-monoxid termelés alapvetően befolyásolja férfiaknál az erekciót, ezért potencianövelőként is használják. Az arginin a fehérjeszintézis elengedhetetlen kelléke, a növekedést támogatja. Az argininre az agyalapi mirigy megfelelő működéséhez van szükség, más aminosavakkal együtt a növekedési hormon szintéziséhez fontos. Különösen a férfiaknak van szükségük erre az aminosavra, növeli a spermiumok számát.Immunrendszerünk működéséhez is szükséges, segíti a szervezetben termelődő mérgező ammónia eltávolítását, a máj méregtelenítő feladatát támogatja.

Gyorsítja a regenerációt

A sebgyógyulást is gyorsítja, a hámréteg képződést segíti. Elősegíti a kollagén képződését. Túladagolni nagyon nehéz, napi 20-30 g-nál többet nem szabad ebből az aminosavból bevinni (felső határ). A veseműködést is javíthatja. Izmainkat is építi, segíti a szervezet zsírraktárainak a lebontását, ezért a sportolók előszeretettel használják. L-arginin és L-ornitin együttes szedése testsúlycsökkentést eredményezhet. Herpesz esetén ellenjavallott az arginin fogyasztása.

A gyulladások és az öregedés elleni harcban is támogatást nyújthat

A nitrogén-monoxid fokozásának köszönhetően erősödik az immunrendszer, így a szervezet könnyebben leküzdheti a gyulladásokat és a hátterükben álló betegségeket is. A visszatérő fertőzések ellen szintén segíthet, de az égési sérülések utáni felépülési időt is jelentősen lerövidítheti. Az L-arginin az immunrendszer mellett a központi idegrendszert is támogatja, ugyanis a nitrogén-monoxid fokozza a szervezet védekezőképességét.

Elősegíti a fogyást

Ugyanis az L-arginin növeli a zsír anyagcserét, aminek köszönhetően a diétában is rendkívül fontos szerepet játszhat. Így az edzések során a szervezet hatékonyabban lehet képes a makacs zsírsejteket energiaforrásként felhasználni, és hamarabb elérhető a kívánt testkép, mintha a szervezet nem kapna megfelelő mennyiségű L-arginint.

Célszerű napi 2-3 grammos mennyiséggel indítani a diétát, majd fokozatosan akár 5-10 grammig is felmenni. Természetesen a L-arginin szedése önmagában nem jár zsírégető hatással, ezért az edzés továbbra is elengedhetetlen a fogyáshoz. Azonban a rendszeres pótlásával és kellően intenzív edzéssel, illetve diétás étrend követésével még a hasról is garantáltan el fognak tűnni a kellemetlen zsírpárnák.

Segíthet a depresszió elleni küzdelemben

Egy depresszióval foglalkozó tanulmány az L-arginint hatásosnak vélte szorongás esetén. Akár a bipoláris zavar ellen is hatékony lehet, de természetesen ezen problémák hátterében számos tényező állhat. Bipoláris zavar ellen például a lítium pótlása is eredményes lehet, azonban az első lépést mindig a pszichológus vagy pszichiáter felkeresése kell, hogy jelentse.

Az L-arginin általános szorongás esetén is segíthet, hiszen módosítja a stresszhormonok szintjét. Ha az elmúlt időszak kifejezetten sok feszültséggel járt, vagy éppen a következő napok, hetek lesznek pörgősebbek, akkor napi 2-3 gramm L-arginin megoldást jelenthet a problémákra.

Csökkentheti a vérnyomást és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét

Az L-argininról azt feltételezik, hogy vérnyomáscsökkentő, de javasolják anginás mellkasi fájdalom ellen, szívelégtelenségben és szexuális funkciózavarokban is egyaránt. Egy kutatás szerint a szívbetegeknél is jótékony hatású lehet, segíthet az érelmeszesedés megelőzésében és visszafordításában, a vér szabad áramlásában. Egy értágító hatású vegyület keletkezik belőle, amely megakadályozza a plakkok képződését és a vérnek az érfalakhoz való tapadását. Egy másik vizsgálat azzal az eredménnyel zárult, hogy akik szívbetegként orálisan L-arginint szedtek, a vizsgálati idő hat perce alatt sokkal hosszabb utat tudtak megtenni, mint a placebo-csoport tagjai. Egy izraeli kutatócsoport úgy találta, hogy ez az aminosav igen hatásos a súlyos szívbetegségben szenvedők anginás rohamainak enyhítésére.

Hozzárjáruhat a cukorbetegség megelőzéséhez

Kutatások szerint a cukorbetegek alacsonyabb L-arginin szinttel rendelkeznek. A 2. típusú cukorbetegség megelőzéséhez ajánlott tehát odafigyelni az L-arginin rendszeres pótlására, hogy a szervezet hatékonyabban termeljen inzulint. Meglévő cukorbetegség esetén azonban mindenképpen érdemes orvossal konzultálni, hogy az L-arginin-bevitel mennyisége összhangban álljon az étrenddel és a lehetséges inzulinkezeléssel.

Az L-arginin szedése

Habár a szervezet bizonyos mértékben képes L-arginint előállítani, azonban rendszeres fizikai munkavégzés vagy intenzív edzés, illetve hosszabb ideig tartó stressz esetén jelentősen csökkenhet az L-arginin szint. Az arginin hiány pedig lassú sebgyógyuláshoz és hajhulláshoz, továbbá különböző bőrproblémák kialakulásához is vezethet. Érdemes tehát kiemelten odafigyelni ezen aminosav pótlására.

Jellemzően napi 3-20 grammos mennyiséggel tanácsos számolni, viszont a konkrét mérték elsősorban az L-arginin szedésével kapcsolatos céltól függ. Amíg a vérnyomás csökkentéséhez akár napi 10-15 gramm is szükséges lehet, addig a potencianöveléshez 2-5 gramm is elegendő lehet. Amennyiben az edzés hatékonyságának fokozása és a mikrosérüléseket szenvedő izomrostok regenerálódásának felgyorsítása a cél, akkor 4-8 gramm lehet az ideális napi mennyiség.

Túl lehet adagolni az L-arginint?

A tudomány jelenlegi állása szerint nem, de azért tanácsos legfeljebb 20-30 grammos napi bevitellel számolni. Ugyanis ez a mennyiség már bőven elegendő kell, hogy legyen a vesefunkciók javításához és az edzés támogatásához, illetve a gyulladások, az öregedés és a stressz elleni küzdelemhez is.

Ha a javasolt napi mennyiséget túllépjük, akkor gyomorfájdalom és allergiás tünetek léphetnek fel. Azonban akár légzési nehézség is előfordulhat, illetve a szemek is beduzzadhatnak. Természetesen ezek a tünetek csak akkor jelentkezhetnek, ha naponta már több mint 20-30 gramm L-arginint viszünk be táplálkozás útján, viszont ha tartjuk magunkat a javasolt vagy az orvosunk által meghatározott mennyiséghez, akkor biztosan nem lesz probléma.

Ajánlott orvossal konzultálni!

Cukorbetegség és máj- vagy vesebetegség fennállásakor az L-arginin szedése előtt mindenképpen érdemes ellátogatni az orvoshoz. Így az aminosav szedése végig orvosi felügyelet mellett történhet, és a napi bevitel ideális mennyisége is pontosan meghatározható.

Az argininszint egy általános laborvizsgálat segítségével könnyedén megállapítható, és az eredmények alapján már grammra pontosan szabályozható a napi L-arginin-bevitel mértéke. Laborvizsgálatot érdemes évente legalább egyszer végezni, hiszen rengeteg információt kapunk a szervezetünk működéséről, és még idejében kiszűrhetők a máj- és vesebetegségek, illetve az egyéb egészségügyi problémák is.

Az L-arginin számos jótékony hatással bír a szervezetre. Többek között erősíti az immunrendszert és a központi idegrendszert, illetve a cukorbetegség és a depresszió elleni küzdelemben is segíthet. Jellemzően 3-20 grammos napi mennyiséggel ajánlott számolni, viszont érdemes fokozatosan növelni az adagot. A legjobb döntés, ha az L-arginin szedése előtt orvossal is konzultálunk, hogy az ideális mennyiség pontosan meghatározható legyen.

Felhasznált irodalom

Dr Earl M.: Vitamin biblia, Glória Kiadó, 1985, 186-188 Kürti G.: Vitamin abc, Pueldo Kiadó, 2004, 143 Az L-arginin és a szívbetegség Current Opinion in Nephrology & Hypertension, Vol. 7, January 1998, pp. 63-70 Az L-arginin hatékony ellenszere a szívbetegségeknek Circulation, Vol. 93, No. 12, June 15, 1996, pp. 2135-41 Az L-arginin használ az anginás betegeknek American Journal of Cardiology, Vol. 83, May 15, 1999, pp. 1488-90 A tudósok támogatják a szorongás gyógynövényes kezelését: www.hazipatika.com 2010.10.17. Hat halál a táplálékkiegészítő miatt? JAMA, 2006.295:58-64. Potencianövelő a sárga húsú görögdinnye! Medipress 2008.10.18. Természetes potenciafokozó - a zöldségestől! www.aerzteblatt.de 2008.09.02.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
PoteVitál - potenciakapszula maca gyökérrel
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér