fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Férfi egészség: tudnivalók és tanácsok
A férfi hormonrendszer alapvető tápanyagai: vitaminok és ásványi anyagok

A férfi hormonrendszer alapkövei: vitaminok és ásványi anyagok

Milyen tápanyagokra van szüksége a férfi szervezetnek a megfelelő hormonműködéshez? Vitamin- és ásványi anyagok, javasolt napi adagok itt!

A férfi hormonrendszer alapvető tápanyagai: vitaminok és ásványi anyagokA hormonegyensúly fenntartása férfiak számára is lényeges kérdés, hiszen jelentős hatást gyakorol a fizikai és szellemi teljesítményre, hangulatra, nemi vágyra és a termékenységre is. Ha például a tesztoszteron szintje lecsökken és/vagy az ösztrogén szintje megemelkedik, az erősen romboló hatással lehet a férfi egészségre. A hormonális zavarok elleni védelemben nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelő tápanyagbevitelnek: ahogy a női, úgy a férfi hormonrendszernek is vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a kiegyensúlyozott működéshez.

D-vitamin

A D-vitamin az egyik legsokoldalúbb vitamin, amire az emberi szervezetnek mindenképp szüksége van. Amellett, hogy hozzájárul a csontok, szív- és érrendszer, illetve immunrendszer egészségéhez, kutatások szerint a normál tesztoszteronszint fenntartását és a férfi termékenységet is segítheti.

Kutatások alapján a D-vitamin-hiányos férfiaknak jelentősen alacsonyabb a tesztoszteronszintje és magasabb az ösztrogénszintje, mint az optimális D-vitamin-szinttel rendelkező férfiaknak. Egy vizsgálatban 3332 NE D-vitamin/nap férfiaknál kb. 20%-os tesztoszteronszint-növekedést ért el.

Számos kutatás összefüggést talált a D-vitamin hiánya és a spermaminőség, nemzőképesség és a szexuális funkció romlása, illetve a vércukorszint rendellenességek között is.

Napi szükséglet: 2000-4000 NE D-vitamin, elsősorban étrend-kiegészítés útján, egész évben.

Cink

cinkhiány akár közel 75%-os tesztoszteronszint-zuhanást is okozhatA cink esszenciális nyomelem, több mint 300 enzim elengedhetetlen alkotóeleme. Antioxidáns és immunerősítő hatása mellett hozzájárul a vér normál tesztoszteronszintjének fenntartásához, illetve fontos szerepet játszik a normál termékenység és szaporodás fenntartásában is.

Kutatások szerint a nagyobb mértékű cinkhiány akár közel 75%-os tesztoszteronszint-zuhanást is okozhat. Az elégtelen cinkbevitel emellett fokozza a tesztoszteron ösztrogénné alakulását, hízáshoz, merevedési zavarokhoz, a spermaminőség és a termékenység jelentős romlásához vezethet.

A cinkhiány sokkal gyakoribb, mint gondolnánk – különösen a Magyarországhoz hasonló, cinkben szegény talajú országokban. A túlzott cinkbevitel viszont mérgező lehet, erre is érdemes figyelni!

Napi szükséglet: 15-30 mg cink, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Magnézium

A magnézium olyan nélkülözhetetlen ásványi anyag, amelyből sajnos a férfiak többsége (akár 80-90%-a) nem visz be eleget a szervezetébe. Szükséges az idegrendszer és izmok működéséhez, a jó alváshoz, az energiatermeléshez, a csontépítéshez és a vércukorszint-szabályozáshoz is.

Kutatások kimutatták, hogy a magnéziumnak fontos szerepe lehet az optimális tesztoszteronszint fenntartásában, mivel növeli a hormon biológiai aktivitását és a vérben mért mennyiségét is.

A magnéziumszintet a helytelen táplálkozás mellett számos egyéb tényező csökkentheti, például a stressz, intenzív edzés, koffein- és alkoholfogyasztás, cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák.

Napi szükséglet: 400 mg magnézium, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

B6-vitamin

férfi hormonrendszernek is vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége a kiegyensúlyozott működéshezA B6-vitamin (más néven piridoxin) egy vízben oldódó vitamin, amely a szervezetben több mint 100-féle enzimreakcióhoz elengedhetetlen. Részt vesz a hormonális aktivitás szabályozásában, hozzájárul az energiatermeléshez, az idegrendszer és az immunrendszer normál működéséhez.

A B6-vitamin csökkenti a prolaktin hormon szintjét, ezzel stimulálja az agy hipotalamusz nevű részét, ami által növekedik a tesztoszteronszint. Elengedhetetlen a dopamin nevű kémiai hírvivő anyag termeléséhez is, ami szintén hatással van a tesztoszteronszintre.

ZMA néven a cink, magnézium és B6-vitamin kombinációja népszerű étrend-kiegészítő olyan férfiak körében, akik tesztoszteronszintjüket, alvásminőségüket és/vagy izomerejüket javítanák.

Napi szükséglet: 10-50 mg B6-vitamin, kiegyensúlyozott táplálkozás és szükség esetén étrend-kiegészítés útján.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Tesztoszteron+ csomag férfiaknak
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér