fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Mazsolatitkok: több, mint egy ráncos szőlőszem!

Mazsolatitkok: több, mint egy ráncos szőlőszem!

mazsolaA mazsola az, amit az emberek egy része kipiszkál a süteményekből, a másik része meg nem meri belesütni a süteményekbe, hátha van, aki nem szereti. A méltatlanul csak egy édesség-alapanyagnak gondolt mazsolával pedig sokaknak érdemes lenne közelebbről is megismerkednie. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek hatására talán végre nő a mazsola népszerűsége.

1) A mazsola nem más, mint aszalt szőlő

Magtalan vagy egymagvú szőlőszemek megaszalódva: ez a mazsola. Vagy eleve így szüretelik le a szőlőt (késői szüret), esetleg a napon tovább szárítják, vagy aszalóban nyerik el a szőlőszemek mazsola formájukat.

grape-420983_1280

2) Több fajtája is van

A mazsola színe, mérete eleve függ a szőlőfajtától is, de attól is, hogy milyen módon aszalják. Fehér, sárga, barna, magos, magtalan. A nagyobb szemű, sárgás és magtalan verziót Sultana, vagy Thompson néven is megtalálhatod ennek a legédesebb az íze. Ha csak önmagában fogyasztjuk, akkor a legjobb több, különböző fajtát összemixelni, nem csak az izgalmas íz-élményért, hanem a tápanyagok változatossága miatt is.

3) Az a bizonyos antioxidáns-hatás

Ahogy a szőlőről, úgy a mazsoláról is elmondható, hogy erős antioxidáns hatással bír. Ezért is különösen ajánlott csemege télen, amikor nincs sok lehetőségünk friss gyümölcsök közül válogatni.

4) Néhány szem tiszta energia

Rendkívül magas a cukortartalma, amely ugyan lassabban, egyenletesebben felszívódó gyümölcscukor, mégis ezen tulajdonsága miatt inkább azoknak ajánlott rendszeres fogyasztása, akik épp nem fogyókúráznak. Nagyon előnyös viszont sportolóknak, vagy olyanoknak, akik épp betegségből lábadoznak.

5) Ajánlott „azokon a nehéz napokon” is

Hölgyek figyelem! A menstruáció ideje alatt fokozottan ügyelni kell a vasbevitelre, a mazsola pedig kitűnő vasforrás is. Mivel igazi csemege, ezért az ilyenkor esetleg fellépő édesség-éhség is csillapítható vele.

6) Erre gondolj, amikor eszed

A mazsolában a vas mellett magnézium, kálium, kalcium, cink, K-vitamin, folát, niacin, C-vitamin és B-6 vitamin is található!

7) Változatosan felhasználható

Sütemények alapanyagaként, tej-alapú ételekbe is kiváló (tejberizs, zabkása, müzli, fagylalt), önmagában fogyasztva, olajos magvakkal keverve (mandula, dió, pisztácia, mogyoró) rágcsálnivalóként ehetjük, de rizsbe szórva izgalmas köret is lehet belőle.

mazsola mix

8) Segíti az emésztést

Magas rosttartalmuk miatt a mazsolaszemek jótékonyan serkentik és támogatják az emésztést. Szorulás esetén is javasolják fogyasztását, bőséges folyadékkal együtt.

9) Vágyfokozó

A mazsolában található aminosav, az arginin igazi természetes vágyfokozó. Indiai hagyomány, hogy a friss házasoknak a nászéjszakájuk előtt egy-egy pohár tejet kell inniuk, a benne főtt mazsolával és egy csipetnyi sáfránnyal együtt.

10) Csemege a hajadnak

Sokan ajánlják kifejezetten azokra az időszakokra, amikor hajadat sérülékenyebbnek érzed, több hullik, gyengül. A benne található vitaminok kombinációja és az antioxidáns hatás ugyanis mind kedvez a hajnövekedésnek.

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal