A mazsola az, amit az emberek egy része kipiszkál a süteményekből, a másik része meg nem meri belesütni a süteményekbe, hátha van, aki nem szereti. A méltatlanul csak egy édesség-alapanyagnak gondolt mazsolával pedig sokaknak érdemes lenne közelebbről is megismerkednie. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, amelyek hatására talán végre nő a mazsola népszerűsége.
1) A mazsola nem más, mint aszalt szőlő
Magtalan vagy egymagvú szőlőszemek megaszalódva: ez a mazsola. Vagy eleve így szüretelik le a szőlőt (késői szüret), esetleg a napon tovább szárítják, vagy aszalóban nyerik el a szőlőszemek mazsola formájukat.
2) Több fajtája is van
A mazsola színe, mérete eleve függ a szőlőfajtától is, de attól is, hogy milyen módon aszalják. Fehér, sárga, barna, magos, magtalan. A nagyobb szemű, sárgás és magtalan verziót Sultana, vagy Thompson néven is megtalálhatod ennek a legédesebb az íze. Ha csak önmagában fogyasztjuk, akkor a legjobb több, különböző fajtát összemixelni, nem csak az izgalmas íz-élményért, hanem a tápanyagok változatossága miatt is.
3) Az a bizonyos antioxidáns-hatás
Ahogy a szőlőről, úgy a mazsoláról is elmondható, hogy erős antioxidáns hatással bír. Ezért is különösen ajánlott csemege télen, amikor nincs sok lehetőségünk friss gyümölcsök közül válogatni.
4) Néhány szem tiszta energia
Rendkívül magas a cukortartalma, amely ugyan lassabban, egyenletesebben felszívódó gyümölcscukor, mégis ezen tulajdonsága miatt inkább azoknak ajánlott rendszeres fogyasztása, akik épp nem fogyókúráznak. Nagyon előnyös viszont sportolóknak, vagy olyanoknak, akik épp betegségből lábadoznak.
5) Ajánlott „azokon a nehéz napokon” is
Hölgyek figyelem! A menstruáció ideje alatt fokozottan ügyelni kell a vasbevitelre, a mazsola pedig kitűnő vasforrás is. Mivel igazi csemege, ezért az ilyenkor esetleg fellépő édesség-éhség is csillapítható vele.
6) Erre gondolj, amikor eszed
A mazsolában a vas mellett magnézium, kálium, kalcium, cink, K-vitamin, folát, niacin, C-vitamin és B-6 vitamin is található!
7) Változatosan felhasználható
Sütemények alapanyagaként, tej-alapú ételekbe is kiváló (tejberizs, zabkása, müzli, fagylalt), önmagában fogyasztva, olajos magvakkal keverve (mandula, dió, pisztácia, mogyoró) rágcsálnivalóként ehetjük, de rizsbe szórva izgalmas köret is lehet belőle.
8) Segíti az emésztést
Magas rosttartalmuk miatt a mazsolaszemek jótékonyan serkentik és támogatják az emésztést. Szorulás esetén is javasolják fogyasztását, bőséges folyadékkal együtt.
9) Vágyfokozó
A mazsolában található aminosav, az arginin igazi természetes vágyfokozó. Indiai hagyomány, hogy a friss házasoknak a nászéjszakájuk előtt egy-egy pohár tejet kell inniuk, a benne főtt mazsolával és egy csipetnyi sáfránnyal együtt.
10) Csemege a hajadnak
Sokan ajánlják kifejezetten azokra az időszakokra, amikor hajadat sérülékenyebbnek érzed, több hullik, gyengül. A benne található vitaminok kombinációja és az antioxidáns hatás ugyanis mind kedvez a hajnövekedésnek.