fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
A napfény a segíthet a bikini-alak elérésében is

Mi köze a D-vitaminnak a fogyáshoz?

Fogyás D-vitaminnal? Valóban lehetséges? Milyen hatással van a D-vitaminszinted a testsúlyodra? Olvasd el cikkünket a témában!

Napjainkban sokkal többet lehet hallani a Nap káros, mint jótékony hatásairól, ezért hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a napfény valójában milyen fontos is az egészséges élethez. Egész könyveket lehetne megtölteni a napsugarak szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásaival, mi most azonban csak egyetlen konkrét területre fogunk koncentrálni. Ez pedig nem más, mint a fogyás. Igen, a napfény bizony kihat a testsúlyunkra is és mi most elmondjuk, hogy miként. Két közvetlen és két indirekt hatásról lesz szó. Olvass tovább!

A napfény hatása a hormontermelésre

A szerotonin egy hormon, amit főként a gyomor-bél rendszer állít elő és legnagyobb része a vérlemezkékben és az agyban tárolódik. Fontos szerepet játszik többek között a hangulat, szexualitás, alvás és az étvágy szabályozásában. A szerotonin termelődésére hatással van a napfény mennyisége. Télen, amikor kevés napfényhez jut szervezetünk, a szerotonin-szint csökken – ez negatívan hat a hangulatra, illetve az éhség- és telítettségérzetre.
A szerotoninhiány következtében igazi farkaséhség alakul ki a szénhidrátok iránt, a telítettségérzet csak később jelentkezik, ez pedig extra kalóriabevitelt okoz. A napfény áldásos hatásai közé tartozik, hogy optimalizálja a szerotonin-szintet, ezért egyfajta „természetes étvágycsökkentő”-ként hat. A nyár tehát tökéletes időszak a fogyókúrához!

D-vitamin szerepe a fogyásban

A D-vitamin a napfény hatására termelődik az emberi szervezetben és számos fontos élettani folyamat megfelelő működésében szerepet játszik. Több kutatás is kimutatta az utóbbi években, hogy a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a túlsúly kialakulásához, illetve hogy a D-vitamin pótlásával elősegíthető a fogyás.

Egy 2014-ben folytatott, nemrég közzétett kísérlet során 218 súlyproblémákkal küzdő hölgyet teszteltek. A csoport egyik fele a diéta és a testmozgás mellett D-vitamint kapott napi rendszerességgel, míg a másik fele placebót (azaz valódi hatás nélküli készítményt - de erről természetesen az alanyok nem tudnak).
Az egy éven át tartó kísérlet végén pedig egyértelmű következtetésre jutottak a szakemberek: azok a nők, akik D-vitamint szedtek, 3.2 kilogrammal többet fogytak, mint azok, akik csak placebót kaptak!
A további kísérletek alapján kijelenthető, a D-vitaminnak egyértelműen pozitív hatása van a testünkre, ugyanis még a legrosszabb esetben, mikor az alanyok nem tapasztaltak különösebb fogyást, akkor is arról számoltak be, hogy zsírpárnák kezdtek eltűnni a kényes területekről.

Több teória is kering arról, hogy lehetséges az, hogy a D-vitamin képes hatni a fogyásra. A legnépszerűbb megoldás az, hogy a vitamin képes arra, hogy meggátolja a testben az újabb zsírsejtek kialakulását, sőt, képes eltüntetni is ezeket a sejteket.

Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható az inzulinrezisztencia kialakulásával, ami az étvágy növekedéséhez és fokozott zsírraktározáshoz vezethet. De ez még nem minden. A D-vitamin-hiány az inzulin mellett egyéb hormonok (pl. a telítettség-érzetért és a zsírraktározás szabályozásáért felelős leptin) egyensúlyát is felborítja a testben, ami szintén hasonló tüneteket okozhat.

A hőmérséklet hatása az étvágyra

A legtöbb embernek a nyári melegben csökken az étvágya, télen viszont megnövekszik. Ennek egyik oka – a korábban már említett hormonális változások mellett – a test hőszabályozásában keresendő. Szakértők szerint a testhőmérséklet növekedésével csökken az étvágy, míg az alacsonyabb testhőmérséklet hatására nagyobb lesz. Emiatt több kalóriát veszünk magunkhoz, amikor kevés napfény van és nagyobb az esélye, hogy felszalad ránk pár kiló felesleg.

Az időjárás és a napsütéses órák száma egyértelműen hatással van az emberek fizikai aktivitására. Habár ősszel és télen is számtalan sportolási lehetőség közül választhatunk, a tavaszi-nyári szezon a melegebb időnek és hosszabb nappaloknak köszönhetően jóval több embert ösztönöz mozgásra. Ha hétágra süt a nap, megjön a kedvünk a kiránduláshoz, a sétához és szabadidőnkben is inkább az aktív pihenést választjuk. Ennek következtében több kalóriát égetünk el, ami természetesen nagyobb fogyást eredményez.

Mennyi D-vitaminra van szükséged?

Az általánosan ajánlott napi beviteli érték felnőttek számára 1500-2000 NE (nemzetközi egység), azaz pontosan egy kapszula Netamin D-vitamin, mely 2000 NE D-vitamint tartalmaz. Kutatások szerint a magyar lakosság fele D-vitamin hiányos, és ez nem csak télen fennálló probléma, hanem nyáron is előfordulhat. Egyre kevesebb időt töltünk a napon, pedig napi 15-30 perc napzás már elegendő lehetne a megfelelő D-vitamin mennyiséghez. Persze fontos ügyelni rá, hogy ezt ne a legnagyobb déli hőségben tegyük.


A D-vitamin szedése önmagában még nem fogja megoldani a súlyfelesleget, de megfelelően adagolva, tehát legalább napi 2000 NE szedése, segíthet támogatni a fogyókúrádat a megfelelően összeállított étrend betartása és kellő mennyiségű testmozgás mellett.

Felhasznált irodalom
 

livestrong.com/article/35715-effects-sunlight-weight-loss/ http://www.menshealth.com/weight-loss/burn-fat-fast

 

authoritynutrition.com/vitamin-d-weight-loss/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin D3-vitamin + olívaolaj 3000 NE kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér