Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Vegán, vegetáriánus életmód
Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztanod?

Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztanod?

Szoktál csicseriborsós ételeket enni? Ha nem, éppen itt az ideje! Egészséges, finom, laktató - és nagyon olcsó alapanyag. Cikkünkből megtudhatod, milyen pozitív élettani hatásai vannak a csicseriborsó fogyasztásnak és néhány tippet is kapsz a felhasználására!

Miért érdemes rendszeresen csicseriborsót fogyasztanod?A hüvelyesek rendjébe tartozó csicseriborsó - bár sokan énekeltük az óvodában, hogy "csicseriborsó, bab, lencse, fekete szemű menyecske" - az itthoni konyhákban kevésbé használatos alapanyag. Most szeretnénk felsorolni pár okot, miért érdemes megismerkedned vele, ha eddig nem tetted!

Kiváló tápanyagforrás

A csicseriborsóban lévő tápanyagok kb. 2/3-a szénhidrát, ezen kívül jelentős a fehérje- és alacsony a zsírtartalma.1 Számos vitamin és ásványi anyag megtalálható benne - mint pl. a folát, vas, foszfor, réz és magnézium - ezen kívül hasznos élelmi rostokat is tartalmaz.

Néhány kutatás szerint a csicseriborsóban található fehérje minősége jobb a többi hüvelyesben lévőkhöz képest, mivel majdnem az összes esszenciális aminosav megtalálható benne (kivétel a metionin).2 Ha viszont teljes kiőrlésű gabonával együtt fogyasztod, már teljes értékű fehérjéhez jutsz - akár egy vegán étkezésen belül is!3

Segíthet kontrollálni az étvágyat

A csicseriborsóban optimális arányban található meg a fehérje és rost, melyek együttesen lassítják az emésztést, így elősegítve a telítettség érzetet. Ezen kívül a fehérje elfogyasztása növelheti az étvágy csökkentéséért felelős hormonok termelődését a testben.4-7 Emiatt a csicseriborsó fogyasztása csökkentheti a napi, vagy az adott étkezésen belüli kalóriafogyasztást.3,6,8 Egy tanulmány szerint aki rendszeresen fogyaszt csicseriborsót, 53%-kal kisebb a valószínűsége, hogy elhízik és alacsonyabb a testtömeg indexe mint azoknak, akik nem élnek vele.9

Segíthet a vércukrot optimális szinten tartani

Ez annak a tulajdonságának köszönhető, hogy alacsony a glikémiás indexe (GI), tehát lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ezen kívül - ahogy már előbb is írtuk - a csicseriborsó jó fehérje és rost forrás, melyeknek szintén szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A rost lassítja a szénhidrát felszívódását, a fehérjében gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig segíthet az egészséges vércukorszint fenntartásában a 2-es típusú cukorbetegséggel élőknél.7, 10

Javítja az emésztést

A benne található rostok a vízzel keveredve zselé szerű állagot képeznek az emésztőrendszerben, amely segítheti az egészséges baktériumok szaporodását a belekben - és megakadályozza az egészségtelen baktériumok túlszaporodását.

Olcsó és könnyen bevezethető az étkezésbe

A csicseriborsó nem elhanyagolható tulajdonsága, hogy nagyon olcsó és sok helyen kapható. Veheted szárított formában vagy konzervként - mindkettő sokáig eláll. Ha szárítva veszed, elkészítés előtt be kell áztatni éjszakára, aztán kuktában vagy lábasban puhára főzni (elég sok idő kell neki, lehet 2-3 óra is lassú tűzön, mire jó lesz). Ha nincs annyi időd a konyhában, válaszd a konzervet. Ebből néhány pillanat alatt készíthetsz például hummuszt, vagy egy laktató salátát, egytálételt.

+Tippek a csicseriborsó felhasználásához

Ha szárított csicseriborsót veszel, használd fel egy éven belül, mert minél tovább tárolod, annál jobban kiszárad, annál tovább tart puhára főzni. Amikor beáztatod, bőven legyen helye dagadni, mert 2-3-szorosára is megnő - ezzel érdemes számolni a majd elkészülő adagokra gondolva is. Mielőtt megfőzöd, cseréld le az áztatóvizet frissre, így nem fog puffasztani a belőle készülő étel. Tehetsz a főzővízbe szódabikarbónát, ez segít, hogy gyorsabban puhuljon. Ha mégis a konzervet választod, ügyelj rá, hogy csak sértetlen csomagolású terméket vegyél meg!

Csicseriborsós receptjeink gyűjteménye:

Cukkinis-csicseriborsós lecsó,

Zöldséges curry csicseriborsóból és spenótból

Falafel (csicseriborsó-fasírt),

Spenótfőzelék kölessel és csicseriborsóval,

Laktató téli saláta

Mindezt összefoglalva a csicseriborsó egy nagyon egészséges alapanyag, jól variálható és könnyű elkészíteni. Ha nem akarsz otthon kísérletezni, legközelebb egyél egy falafelt, ha út közben akarsz bekapni valamit. Nem fogod megbánni!


Felhasznált irodalom
1 https://nutritiondata.self.com/facts/legumes-and-legume-products/4326/2
2 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22916806
3 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
4 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4258944/
6 https://academic.oup.com/ajcn/article/87/5/1558S/4650426
7 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/
8 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042778/
9 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/
10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16778578

www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits#section2
www.unlockfood.ca/en/Articles/Cooking-And-Food/Legumes,-Soy,-Nuts-and-Seeds/All-About-Chickpeas.aspx
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Így készül a falafel (csicseriborsó-fasírt)
Netamin Facebook oldal Netamin Tiktok oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér