A rukkolával sokan csak a pizzájukon, vagy kevert salátákban találkoznak: Magyarországon nem általános az alkalmazása az ételek ízesítéséhez. Pedig kutatások bizonyítják, hogy ez az egyik legegészségesebb növény, ami a tányérunkra kerülhet. De miért és hogyan érdemes fogyasztani? Most összeszedtünk minden fontos tudnivalót a rukkoláról!
Mi az a rukkola?
A rukkola (vagy más néven borsmustár) a káposztafélék családjába tartozó növényfaj, amely a Földközi-tenger térségében őshonos, de manapság már szinte bárhol a világon megtalálható. A rukkolát legtöbbször ételek ízesítéséhez és fűszerezéséhez használják, de magjaiból például mustár is készülhet.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a rukkola?
A rukkolában szinte alig található cukor, kalória, zsír és szénhidrát, tele van viszont rengeteg különböző vitaminnal, ami miatt érdemes elgondolkodni azon, hogyan csempésszük be ezt a növényt az étkezéseinkkel a hétköznapokba.
Íme, a rukkola legfontosabb egészséges összetevői:
Kalcium, amely többek közt erősíti a csontokat, az ízületeket és a fogakat, segít megelőzni a csontritkulást, védi a szívet, valamint csökkenti a magas vérnyomást.
Folsav, amely többek közt segíti az immunrendszer egészséges működését, védi az idegrendszert, és nélkülözhetetlen a terhes nők számára.
C-vitamin, amely többek közt erősíti az immunrendszert, energiát ad, és segít a fáradtság csökkentésében, valamint az idegrendszer működésében.
K-vitamin, amely többek közt segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, segíti a véralvadást, és a sejtnövekedést.
A-vitamin, amely többek közt szintén az immunrendszer, valamint a szem egészségének fenntartásában segít.
Hogyan használjuk fel a rukkolát?
A rukkolát nyersen a legjobb fogyasztani, hiszen így őrzi meg a legtöbb jótékony tulajdonságát, illetve így a legerősebb az íze.
A leggyakoribb és legegyszerűbb felhasználási módja, ha szendvicsekbe vagy salátákba rakjuk nyersen, de van aki önmagában is fogyasztja köretként egy kis olívaolajjal, sóval és borssal. Ha igazán kreatívak akarunk lenni, készíthetünk belőle például házi pestót is, méghozzá úgy, hogy a receptben a bazsalikomot rukkolával helyettesítjük.
Emellett használható feltétként melegszendvicsekre, pizzára, egytálételekre (pl. rizottó) is.
Mivel a rukkolának nagyon erős és jellegzetes íze van, így vannak, akik nem szívesen fogyasztják.
Ilyenkor sem kell végleg lemondanunk róla, hiszen még megfőzve is rengeteg vitamin található benne, és így az íze is sokkal lágyabb – megfőzve pedig akár tészták ízesítéséhez is használhatjuk.
Érdekesség, hogy a rukkola nyersen rágcsálva a rossz lehelet ellen is alkalmazható.