Tudta, hogy az amerikai indiánoktól származó sütőtök véd a téli hidegtől, illetve a fázástól és annak következményeitől is? Rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését és ezáltal a méregtelenítést.
A sütőtök amerikai eredetű kultúrnövény, Európában a 18. században honosították. A sütőtök szó valószínűleg szláv eredetű. Ismeretes még a népies bécsitök, dinkatök, döblec vagy bosztán elnevezése is. Angol jelentése pumpkin, mely a görög „pepon” szóból ered, ami „nagy dinnyét” jelent.
A sütőtök magkezdeményei teljes védettségben fejlődnek (zárvatermők törzse), majd két sziklevéllel csíráznak (kétszikűek). A tökvirágúak rendjébe, és a tökfélék vagy kabakosok családjába tartoznak, mint pl. a főzőtök, laskatök, patisszon, cukkini, uborka vagy a görögdinnye.
Amerikában eredetileg a sütőtök magjait étkezésre és gyógyításra használták. A népi orvoslás értékes etnobotanikai adatainak felmérése napjainkban ismét reneszánszát éli.
Bizonyítottan csökkenti a hiperglikémia (magas vércukorszint) kialakulásának valószínűségét, illetve az oxidatív stressz és a magas vérnyomás betegség kialakulását.
Narancssárga színvilága máris bizonyíték arra, hogy tele van antioxidánssal (pl. C- és E -vitaminnal) és béta-karotinnal, mely utóbbi a szervezetünkben A-vitaminná tud alakulni. Ez az átalakulás pedig nem csak bőrünket varázsolja széppé, hanem a rák különböző típusaitól is meg tud védeni bennünket, miközben a szívünkre is vigyáz, és az öregedéssel járó degeneratív folyamatokkal is hatékonyan veszi fel a küzdelmet. Rost és zsírtartalma elenyésző, de fontos ásványi anyagokat tartalmaz: vas, cink, magnézium, kálium, kálcium, folsav.
Elkészíthető sütve édesség gyanánt, nyersen salátába téve, párolva levesként, vagy megiható a leve is. De ne felejtsük el a magjait sem vidám őszi termésünknek! Omega-3 zsírsav, mangán, magnézium, réz, cink, vas forrásait fogyaszthatjuk ropogtatnivalóként, ha maximum 15-20 percig sütjük őket.
A hajdani „szegény ember csemegéjéből", amelyet Móra Ferenc kertészpecsenyének becézett, olcsón fenséges ételek és italok készíthetők. Áldásos tulajdonságai miatt pedig a modern orvoslásban is helye van.
Szeptembertől februárig tartó szezonjában fogyasszuk hát jó étvággyal!