fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Mire jó a sütőtök?

Mire jó a sütőtök?

Tudta, hogy az amerikai indiánoktól származó sütőtök véd a téli hidegtől, illetve a fázástól és annak következményeitől is? Rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését és ezáltal a méregtelenítést.

PumpkinTudta, hogy az amerikai indiánoktól származó sütőtök véd a téli hidegtől, illetve a fázástól és annak következményeitől is? Rendszeres fogyasztása serkenti a máj működését és ezáltal a méregtelenítést.

A sütőtök amerikai eredetű kultúrnövény, Európában a 18. században honosították. A sütőtök szó valószínűleg szláv eredetű. Ismeretes még a népies bécsitök, dinkatök, döblec vagy bosztán elnevezése is. Angol jelentése pumpkin, mely a görög „pepon” szóból ered, ami „nagy dinnyét” jelent.

A sütőtök magkezdeményei teljes védettségben fejlődnek (zárvatermők törzse), majd két sziklevéllel csíráznak (kétszikűek). A tökvirágúak rendjébe, és a tökfélék vagy kabakosok családjába tartoznak, mint pl. a főzőtök, laskatök, patisszon, cukkini, uborka vagy a görögdinnye.

Amerikában eredetileg a sütőtök magjait étkezésre és gyógyításra használták. A népi orvoslás értékes etnobotanikai adatainak felmérése napjainkban ismét reneszánszát éli.

Bizonyítottan csökkenti a hiperglikémia (magas vércukorszint) kialakulásának valószínűségét, illetve az oxidatív stressz és a magas vérnyomás betegség kialakulását.

Narancssárga színvilága máris bizonyíték arra, hogy tele van antioxidánssal (pl. C- és E -vitaminnal) és béta-karotinnal, mely utóbbi a szervezetünkben A-vitaminná tud alakulni. Ez az átalakulás pedig nem csak bőrünket varázsolja széppé, hanem a rák különböző típusaitól is meg tud védeni bennünket, miközben a szívünkre is vigyáz, és az öregedéssel járó degeneratív folyamatokkal is hatékonyan veszi fel a küzdelmet. Rost és zsírtartalma elenyésző, de fontos ásványi anyagokat tartalmaz: vas, cink, magnézium, kálium, kálcium, folsav.

Elkészíthető sütve édesség gyanánt, nyersen salátába téve, párolva levesként, vagy megiható a leve is. De ne felejtsük el a magjait sem vidám őszi termésünknek! Omega-3 zsírsav, mangán, magnézium, réz, cink, vas forrásait fogyaszthatjuk ropogtatnivalóként, ha maximum 15-20 percig sütjük őket.

A hajdani „szegény ember csemegéjéből", amelyet Móra Ferenc kertészpecsenyének becézett, olcsón fenséges ételek és italok készíthetők. Áldásos tulajdonságai miatt pedig a modern orvoslásban is helye van.

Szeptembertől februárig tartó szezonjában fogyasszuk hát jó étvággyal!

Felhasznált irodalom

http://nutrican.fshn.uiuc.edu/studyfinal.html


http://nutrican.fshn.uiuc.edu/tables/Pumpkin.html

http://urbanext.illinois.edu/pumpkins/nutrition.cfm


http://www.ksh.hu/elef/pdf/egeszsegkalendarium.pdf


http://mob.gyemszi.hu/details.jsp?ITEMID=545301


http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651062

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Ezt láttad már?
Sütőtök krémleves
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal