A brokkoli nem tartozik a legelőnyösebb külsejű zöldségek közé. Talán ezért is van, hogy sokan ódzkodnak tőle – főként a gyerekek. Pedig az immunrendszerünk minden falat brokkoliért hálás lenne! Változatosan elkészíthető, nem tartozik a legdrágább zöldségek közé, és kutatások tömege sorolja a legegészségesebb élelmiszerek közé. Ha ennyi még nem volna elég, akkor feltétlenül olvass tovább! 10 tény és nem lesz többet kérdés, miből készíts legközelebb ebédet!
1. Igazi C-vitamin bomba! 200 gramm nyers, feldarabolt brokkoli annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy kisebb narancs.
2. Gazdag B1-,B2-, B3-vitaminban is, amelyek erősítik immunrendszered, segítenek a stresszel szembeni ellenállásod erősítésében és a csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét is.
3. Kiemelkedő folsav-forrás: nyers formájában 100 gramm brokkoli 110-200 mcg folsavat tartalmazhat. Folsav hiányának tünete lehet a fáradtság, gyengeség, fejfájás, sápadt bőr, fakó haj. Emellett különösen fontos várandós nőknek, hiszen kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő folsav-bevitellel több magzati fejlődési rendellenesség is kivédhető!
4. A brokkolievésnek világrekordja is van! Tom „Broccoli” Landers 92 másodperc alatt evett meg fél kiló brokkolit! Tény, hogy nyersen tartalmazza a legtöbb hasznos vitamint és tápanyagot, de nyugodtan lehet párolni, főzni is – változatos ételek készíthetőek belőle!
5. Olyan fűszerek ajánlottak a brokkoli mellé, mint a bazsalikom, majoranna, oregano, szerecsendió, fokhagyma, metélőhagyma.
6. Már a rómaiak is ismerték, termesztették, hazánkban mégis csak az elmúlt pár évtizedben vált ismertebbé. A brokkoli egyébként a káposztafélék családjába tartozik.
7. Rendkívül magas a béta-karotin tartalma is, pedig ezt a tulajdonságot sokan csak a répának tulajdonítják. A béta-karotin az A-vitamin provitaminja, vagyis a szervezet természetes módon tud belőle A-vitamint előállítani, ami fontos a szem egészségéhez és a rugalmas bőrhöz egyaránt.
8. Vashiányos vérszegénységgel küzdőknek is ajánlják, mivel ahhoz, hogy szervezetünk hasznosítani tudja a vasat, C-vitaminra és folsavra is szüksége van – márpedig a brokkoliban mindhárom megtalálható!
9. Tartalmaz még további ásványi anyagokat is, mint cink, foszfor, kálium, kalcium, ráadásul rostokban is rendkívül gazdag, ez pedig elengedhetetlen az egészséges emésztéshez!
10. Több kutatás is foglalkozik szerepével a rák megelőzésében és kezelésében is, mivel kemopreventív anyagokat tartalmaz, amelyek képesek szembeszállni a kialakult, vagy a kialakulás előtt álló daganatokkal.
+1 Tudtad, hogy a legtöbb James Bond filmnek egy bizonyos Mr. Albert R. Broccoli volt a producere? Bár magához a zöldséghez valószínűleg nem sok köze van, de ezt a vicces kis infót bármikor elsütheted, amikor épp brokkoliból készült remekműveidet tálalod! :)