fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
25 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Szív- és érrendszer
Lazac: egy kiváló omega zsírsav forrás

Minden, amit tudnod kell az Omega-3 és -6 zsírsavakról

Az omega-zsírsavak egészségünkhöz nélkülözhetetlenek, ám szervezetünk nem képes előállítani őket. Hogyan pótolhatjuk őket, mihez szükségesek? Minden az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakról cikkünkben!

Lazac: egy kiváló omega zsírsav forrásA zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. Az omega-zsírsavak esszenciális zsírsavak, kívülről kell bejuttatnunk, mivel a szervezetünk nem képes előállítani, holott elengedhetetlenek a szervezet egészséges működéséhez.

Az omega-3 és 6 zsírsavak többszörösen telítetlenek, a linolénsav (LA) és az arachidonsav (AA), omega-6 zsírsav. Az alfa-linolénsav (ALA), az eikozapentaénsav (EPA) valamint dokozahexánsav (DHA) az omega-3 zsírsavak csoportjába tartozik. ALA valamint LA növényekben és magolajakban található. Bár LA szintjük jóval magasabb, a repceolaj és dióolaj az ALA-nak is nagyon jó forrása. Az EPA valamint DHA az olajos halakban (mint lazacban, szardíniában, heringben) található. Az európai étrend omega-3 zsírsavakban hiányos. Ezek a halakban, kagylókban, tofuban, mandulában, dióban ugyanúgy megtalálhatóak, mint a lenmagból, dióból illetve repcéből származó növényi olajokban.

A zsírsavak hasznossága

Az omega-6- és az omega-3-zsírsavak részt vesznek a hormonszerű vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok termelésében, melyek gyulladásszabályozó és vérzésgátló hatásúak. Szerepük van a sejthártyák felépítésében, a zsírok szervezeten belüli szállításában.

Az omega-3 ajánlott bevitele országonként, 0,5-2 energia% között változik: míg az ALA ajánlott napi bevitele 0,6 és 1,2 energia% vagy 1-2 g/nap érték között helyezkedik el. A omega-3 bevitel alacsony, ezért emelés szükséges, mely elérhető a lenmagolaj, dióolaj rendszeres, illetve a zsíros halak heti egyszeri vagy kétszeri fogyasztásával, illetve alkalmanként a napraforgó olajnak a repceolajjal történő helyettesítésével is. Az omega 3 zsírsav segíti a magzat fejlődését, csecsemőkben szerepe van a megfelelő látásélesség és szellemi fejlődés kialakításában. Mérséklik a vérnyomást, a koleszterin- és triglicerid szintet, így segíti az erek rugalmasságának megőrzését, csökkentik az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Segítik az immunrendszer működését, részt vesznek az idegrendszer és sejthártyák felépítésében. Egy kutatás megállapítja, hogy segíthetnek bizonyos rák betegségek esetén, az Alzheimer kórban, skizofréniánál, viselkedési zavarokban is. A depresszióra kifejtett jótékony hatását a kutatók azzal magyarázzák, hogy az omega-3 hiány, az agyműködés olyan zavarát okozza, amely csökkenti a stresszhelyzetek megoldására irányuló képességet, ami egy tehetetlen állapot kialakulásán keresztül depresszióhoz vezet. Egy tanulmány a DHA-nak védő hatást feltételez a Parkinson kór kialakulásával szemben is. Ugyanakkor az omega-6 zsírsav megfelelő táptalajt jelenthet a Parkinson kór kialakulásának. Azok az ételek, állati eredetű olajok, zsírok, amelyek gazdagak ezen zsírsavakban már eddig is gyanúsak voltak a szívproblémák, ízületi gyulladás vagy Alzheimer-kór kialakulására hajlamosító hatásuk miatt. Az elmúlt 150 évben az omega-6 zsírsav bevitelének növekedésével, illetve az omega-3 zsírsavak csökkenésével párhuzamosan emelkedett a szívbetegségek száma. A kiegyensúlyozott étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsavak arányának 4:1 kellene lennie, azonban a nyugati típusú étkezés során 10-20-szor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at. Egy másik nézet szerint ALA, EPA, valamint DHA egyszerű étrendi növelésével elérhető e zsírsavak kívánt emelkedése a szervezet szöveteiben, míg az LA és AA csökkentett bevitele nem szükséges. Az omega-6 zsírsavak hiánya ugyanakkor bőr-, és szemszárazságot, hajhullást, veseleállást, szívritmus-, és emésztési zavarokat okozhat, de kihatással van a tanulási problémák, hangulatingadozás, koncentrációzavarok, hiperaktivitás kialakulására is. Lecsökkent hormontermelés, immunrendszeri-, és ízületi problémák, gyakori fertőzések, lassuló sebgyógyulás alakulhat ki. Európában a növényi olajok fogyasztása elegendő ahhoz, hogy ne alakuljon ki hiány az omega-6 zsírsavakból.

Egy tanulmány szerint az omega-3 zsírsavak nagyfokú fogyasztása 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők esetén nem csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ezzel szemben férfiaknál egyértelmű előny tapasztalható. A kettes típusú cukorbetegség esetén az omega-3 zsírsav képes a diabéteszesek krónikus gyulladásait is enyhíteni, csakúgy mint az ízületi kopástól szenvedő betegek tüneteinek gyakoriságát és erősségét is.

A DHA megtalálható az agyban, ismert idegsejteket védő hatásáról, ezért feltételezik, hogy az omega-3 zsírsavak bevitele javíthatja a trauma következtében kialakuló agysérülésből való felépülés kimenetelét.

Ugyanakkor az idős kori szellemi leépülést, a demenciát az omega-3 rendszeres fogyasztása önmagában még kevésbé előzi meg. Az időskori jó látás érdekében, a makula-degeneráció elkerüléséhez azonban fogyasszunk minél több olívaolajat és dióféléket, leveles zöldfőzeléket, tartózkodjunk azonban a transz-zsíroktól.

Az omega-9 zsírsavak egészségesen tartják a szív-és érrendszert, és optimális szinten tartják a koleszterinszintet. Ezen kívül erősítik az immunrendszert, és segítenek az egészséges vércukorszint megőrzésében.

Felhasznált irodalom

Dr. Borsi-Lieber K.: Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról? www.webbeteg.hu 2012.07.09 Egészséges táplálkozás az omega-3, -6, -9 zsírsavakkal! www.balintcseppek.hu 2011.08.10 Kihasználatlan telítetlen zsírsav források Medipress 2011.05.03 Omega-3: kiderült a csoda-zsírsav titka Medipress 2010.09.29. Javítja az arthritiszesek állapotát az omega-3 zsírsav www.hazipatika.com 2011.10.30. Férfiaknál szívvédő az omega-3 zsírsav, ha cukorbetegek Medipress 2010.07.02. Az omega-3 zsírsavak védenek a traumás agykárosodással szemben Medipress 2011.01.19. Megelőzhető a Parkinson-kór? www.hvg.hu 2007.11.28. Mégsem segít a halolaj a szellemi hanyatláson OrientPress 2012.06.19. Dobos, L.: Az omega zsírsavak védik a szemet www.informed.hu 2009-05-21 Dr. Szendei K.: Omega 6 élettani hatásai www.informed.hu 2006-11-02 Az omega-3 és omega-6 zsírsavak jelentősége FOOD TODAY 12/2008

Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Omega-3 KONCENTRÁTUM kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal