fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
15000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Fogyás
pyruvatot szedő nők 37 százalékkal többet fogytak, és 48%-kal több zsírt vesztettek

Pyruvat: zsírégető hatóanyag, tudományos megközelítésből

A pyruvat olyan molekula, mely központi szerepet játszik többek között az anyagcsere megfelelő működésében. A pyruvatot világszerte nagyon sokan használják étrend-kiegészítő formájában, akik súlyfeleslegüktől, zsírpárnáiktól szeretnének megszabadulni. Szeretnél többet megtudni erről a hatóanyagról? Részletek a cikkben!

Pyruvat: zsírégető hatóanyag, tudományos megközelítésbőlA pyruvat (vagy piruvát) neve alapján akár egy egzotikus állatfaj is lehetne, de valójában egy természetes molekula, ami ezen sorok olvasása alatt is jelen van a szervezetedben. Biológiai, biokémiai szempontból igen jelentős anyagról van szó, központi szerepet játszik többek között az anyagcsere megfelelő működésében is. A pyruvatot világszerte nagyon sokan használják étrend-kiegészítő formájában, elsősorban azok, akik súlyfeleslegüktől, zsírpárnáiktól szeretnének még gyorsabban és hatékonyabban megszabadulni. Szeretnél többet is megtudni erről a hatóanyagról? Olvass tovább!

Mi az a pyruvat?

Ahhoz, hogy erre a kérdésre választ kapjunk, előbb érdemes kicsit részletesebben megismerni az emberi szervezet anyagcseréjét, egészen pontosan a szénhidrátok energianyerés céljából történő lebontását.

A glükóz vagy köznapi nevén szőlőcukor a sejtek legfőbb energiaforrása, a szervezet számára legkönnyebben és leggyorsabban hasznosítható energiaadó vegyület. Miután az emésztési folyamatok lebontották a poliszacharidokat monoszacharidokká, többek között glükózzá, a monoszacharidok a vékonybél falán keresztül bejutnak a keringési rendszerbe, ami elszállítja azokat a májba.

A májsejtek (hepatociták) vagy továbbküldik a glükózt a vérkeringésbe, vagy a többlet glükózt glikogén formájában tárolják. A testünk sejtjei az inzulin hatására felveszik a véráramban keringő glükózt, majd egy többlépéses folyamat, a glikolízis segítségével a glükózban található energia egy részét átadják az ADP (adenozin-difoszfát) molekulának, hogy ATP (adenozin-trifoszfát) keletkezhessen belőle. Az ATP az élő sejtek legfontosabb energiaforrása. A glikolízis utolsó lépéseként két pyruvat molekula keletkezik.

A pyruvatból a glikolízist követően kétféle módon is nyerhető energia. Egyrészt átalakulhat acetil-koenzim A molekulává, ami a citromsavciklus fontos alkotórésze. Másrészt oxálacetát is képződhet belőle, amely szintén részt vesz a citromsavciklusban, illetve a glükoneogenezis (nem szénhidrát jellegű tápanyagok glükózzá történő átalakítása) folyamatában is.

Hogyan segíthet a pyruvat a zsírégetésben?

A pyruvat hatásmechanizmusa pontosan nem ismert, de feltehetően a szervezet energiafelhasználására van hatással. Ezt a teóriát az állatkísérletekben megfigyelt fokozott hőtermelés és energiaégetés is igazolni látszik. A pyruvat nagy valószínűséggel felpörgeti a metabolikus rátát, más szóval az anyagcsere sebességét. Ezzel növekszik a test által elégetett kalóriák száma.

A pyruvat tartalmú étrend-kiegészítők élettani hatásaival számos tudományos kutatás foglalkozott már. A publikált cikkek közül érdemes kiemelni a dr. Ronald T. Stanko által vezetett vizsgálatokat. Stanko és munkatársai az 1990-es években négy különböző vizsgálatot is elvégeztek.

pyruvatot szedő nők 37 százalékkal többet fogytak, és 48%-kal több zsírt vesztettekAz első, 1992-ben közzétett kutatásban 13 elhízott nő vett részt, akiket két csoportra osztottak. 21 napig mindkét csoport szigorú kalóriamegvonás alatt volt (folyékony étrend, napi 500 kalória), ágyhoz kötve, vagyis az alanyok nem végeztek edzéseket. Az egyik csoport hatóanyagmentes placebót kapott, míg a másik pyruvatot és dihidroxi-acetont (DHA). A pyruvatot szedő nők szignifikánsan többet veszítettek a testsúlyukból és a zsírtömegükből, mint a placebóval kezelt nők.

A következő kutatásban 14 elhízott nő vett részt, akik szintén nem edzettek, viszont szigorú kalóriamegvonás alatt voltak (napi 1000 kalória). Az alanyok egyik felének hatóanyagmentes placebót adtak, a másik felének pyruvatot (napi 30 gramm). A 21 napos kutatás végére a pyruvatot szedő nők 37 százalékkal többet fogytak, és 48%-kal több zsírt vesztettek, mint a placebót szedő nők.

Stanko és munkatársai harmadik kutatásukban azt vizsgálták meg, hogy a pyruvat milyen hatással van a koleszterinszintre. 34 magas vérzsírszinttel rendelkező beteg hat hétig alacsony koleszterin- és zsírtartalmú étrendet fogyasztott, 17 betegnek azonban napi 22-44 gramm pyruvatot is adtak. Habár a pyruvatot szedő betegek koleszterinszintje nem változott, a kontroll csoporthoz viszonyítva testsúlyukból és zsírtömegükből is többet veszítettek.

A negyedik kutatás egészen érdekes megközelítést alkalmazott. 17 elhízott nő vett rész benne, akiket az első két kutatáshoz hasonlóan rendkívül szigorú kalóriamegvonás alatt tartottak (ezúttal mindössze napi 310 kalóriát kaptak), 21 napig. Ezt követően véletlenszerűen beosztották őket két csoportba. Mindkét csoport testsúlynövelő étrendet fogyasztott (napi 2500-2700 kalória), ismét 21 napig. Kilenc alanynak pyruvatot (napi 15 g) és DHA-t (napi 75 g) adtak, nyolcnak pedig hatóanyagmentes placebót. A pyruvatot fogyasztó nők jelentősen kevesebbet híztak és kevesebb zsírt is szedtek magukra, mint a placebót szedő nők.

A Nutrition című tudományos folyóiratban 1999-ben megjelent egy cikk, amely egy hat hétig tartó vizsgálat eredményeit mutatta be. Ebben a randomizált, placebokontrollált vizsgálatban a túlsúlyos (de minden más tekintetben egészséges) alanyok egy része placebót, másik része napi 6 gramm pyruvatot szedett. Mindkét csoport napi 2000 kalóriát fogyasztott és hetente három alkalommal 45-60 perc aerob/anaerob edzést is végzett. Hat hét elteltével a pyruvatot szedő alanyok jelentősen többet fogytak és több zsírt égettek el, mint a placebót szedő alanyok.

Milyen forrásokból lehet hozzájutni a pyruvathoz?Netamin PYRUVAT 500 mg kapszula

A pyruvat nem sorolható az esszenciális tápanyagok közé, ugyanis a szervezet képes az egészséges élethez elegendőt előállítani belőle. Ez a mennyiség ugyanakkor ahhoz nem elég, hogy a súlyvesztést fokozza, éppen ezért érdemes megfontolni az étrend-kiegészítő használatát.

A pyruvat kisebb mennyiségben bizonyos élelmiszerekben is előfordul. Egy átlagos étrend 100 mg és 2 gramm közötti mennyiséget tud biztosítani. Az egyik legkiválóbb forrás az alma: egy darabban akár 450 mg pyruvat is lehet!

Étrend-kiegészítőkben leggyakrabban kalcium-pyruvat található, mivel kalcium hozzáadásával stabillá válik a molekula. Kiegészítő szedésével gyorsan és könnyedén, napi szinten bevihető a hatóanyag a szervezetbe. A pyruvat természetesen nem csodaszer (fogyókúrás csodaszerek NEM léteznek), hanem extra segítség a hatékonyabb fogyáshoz, ami tovább növelheti a diéta és a rendszeres testmozgás pozitív hatásait. A befektetett munkát nem helyettesíti, de természetes és biztonságos úton támogathatja a kívánt alak elérésére irányuló törekvéseidet.

Felhasznált irodalom
open.oregonstate.education/aandp/chapter/24-2-carbohydrate-metabolism/ en.wikipedia.org/wiki/Pyruvic_acid rxlist.com/pyruvate/supplements.htm hdeliciousliving.com/health/pyruvate/ winchesterhospital.org/health-library/article?id=21633 examine.com/supplements/pyruvate/ reliasmedia.com/articles/53350-pyruvate-for-the-treatment-of-obesity
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér