fbpx
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
12 000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Természetes gyógymódok
Rhodiola rosea (aranygyökér): gyógynövény a stressz, fáradtság ellen

Rhodiola rosea (rózsagyökér): gyógynövény a stressz, fáradtság ellen

A rhodiola rosea illatos varjúháj, vagy aranygyökér néven is ismert. Cikkünkből kiderül, hogyan segíthet ez a növény a fáradtság és depresszió leküzdésében, hogyan támogathatja a tested védelmét a mindennapi stresszel szemben. Kattints a részletekért!

Rhodiola rosea (aranygyökér): gyógynövény a stressz, fáradtság ellenA rhodiola rosea illatos varjúháj, rózsagyökér, vagy aranygyökér néven is ismert. Ez a különleges növény több ezer méter magasan képes nőni, fagyos helyeken. Ellenáll a szélsőséges körülményeknek és a tudományos eredmények alapján úgy tűnik, fogyasztása szervezetünkben is épp ezt a „szívósságot” támogatja.

A többek közt a skandináv országokban, Oroszországban és Ázsia hegyeiben virágzó aranygyökeret évszázadok óta alkalmazzák különböző panaszok gyógyítására, Európában azonban a használata nem igazán volt elterjedt idáig. Pedig a több mint 140 aktív összetevőt tartalmazó aranygyökér kutatásokkal bizonyítottan valóban hatásos! De mikre is használhatjuk pontosan ezt a különleges növényt a tudomány eredményei alapján?

1. Segíthet a stressz csökkentésében

Az aranygyökér egyik leggyakoribb felhasználási módja a stressz kezelése és a stressz megelőzése.

Ennek kapcsán 2012-ben készítettek egy részletes kutatást, melyben 101 ember vett részt. Akkor a kutatók a jelentkezőknek napi 400 milligramm aranygyökér-kivonatot adtak.

A négy héten át tartó kísérlet végén arra a következtetésre jutottak, hogy a résztvevőknél egyértelmű javulás látható abban, ahogy a stresszes élethelyzeteket kezelik.1

Mellette pedig sokkal visszafogottabban jelentkeztek a stressz mellékhatásai, mint például a fáradtság, kimerültség, idegeskedés. Döbbenetes, de az eredmény első jelei már három nap után észrevehetőek voltak, majd folyamatosan javultak a kísérlet végéig!

2. Leküzdhető vele a fáradtság, kimerültség

Stressz, sok idegeskedés, rossz alvás: a kimerültséget rengeteg különböző, elsőre aprónak látszó dolog okozhatja, ám sajnos mindannyiunk életében jelentkezik előbb, vagy utóbb.

A rhodiola rosea azonban ezen is segíthet!

Egy 2009-es kísérlet négy héten át 60 embert tesztelt ennek kapcsán. A 60 fős csoport egyik fele placebót kapott, a másik fele aranygyökér-kivonatot, pontosan napi 576 milligrammot.

A kutatás eredménye az lett, hogy az aranygyökérrel kezelt csoport egyértelmű javulást mutatott a placebós halmazhoz képest: a résztvevők arról számoltak be, hogy csökkent a kimerültségérzetük, valamint jobban tudtak figyelni a kúra végeztével.2

Egy másik, hasonló teszt során 100 ember kapott napi 400 milligramm aranygyökér-kivonatot, és a 8 hetes kísérlet végén azt vették észre, hogy nyugodtabbak, kipihentebbnek érzik magukat, és összességében jobb az életminőségük, mint előtte.3

Rhodiola rosea (aranygyökér): gyógynövény a stressz, fáradtság ellen3. Javíthat a depresszió okozta tüneteken

A depresszió egy alattomos betegség, amely jelenlétével rányomja bélyegét életünkre, és amely miatt mindent negatívabban látunk, mint amilyen valójában.

Az antidepresszánsok, melyeket a depresszióval küzdő betegeknek írnak fel, gondoskodnak arról, hogy az agyunkban helyreálljon az úgynevezett neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok, vagy kémiai hírvivő molekulák) egyensúlya.

És hasonló hatással bír az aranygyökér is!

Tizenkét évvel ezelőtt a Nordic Journal of Psychiatry folyóiratban jelent meg ennek kapcsán egy kutatás, melyben hat héten át, 89 betegen tesztelték az aranygyökér hatását.

A betegek egy része napi 680 milligramm aranygyökér-kivonatot, a második csoport napi 340 grammot, míg a harmadik placebót kapott.

Mindkét placebómentes csoport arról számolt be, hogy összességében javulás volt tapasztalható betegségük tüneteiben, jobban tudtak aludni, valamint érzelmileg stabilabbak voltak, sőt, a nagyobb dózisban kezelt csoport tagjai az önértékelésükben is javulást éreztek!4


Hivatkozások:

1 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228617

2 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19016404

3 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28219059

4 ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17990195

Felhasznált irodalom
healthline.com/nutrition/rhodiola-rosea
Ha tetszett, oszd meg vagy kedveld!
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Citromfű Komplex kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér