fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Így néz ki a ringló

Ringló: mit rejt ez az apró gyümölcs?

A ringló úgy ismert, mint a szilva kistestvére, pedig igazán értékes gyümölcs! Tudj meg róla mindent cikkünkből: hogyan hat az emésztésre, mit tartalmaz, hogyan tárold.

Míg a szilva évről évre töretlenül nagy népszerűségnek örvend, annak közeli rokona, a ringló méltatlanul kevés szerephez jut a piacokon és a konyhákban egyaránt. Pedig rengeteg finomság készíthető belőle, valamint számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve is. Nézzük meg, hogy mi fán terem a ringló!

Így néz ki a ringlóHonnan származik a ringló?

A ringló feltehetően kis-ázsiai eredetű, nevéhez többféle legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint a francia Reine Claude királynéról, I. Ferenc hitveséről kapta a nevét. A XV. században a kor egyik híres botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról egy ringlófajtát és a királyné tiszteletére nevezte el Reine Claude-nak. Feltételezhetően ennek elnémetesedett változata, a Ringlotte félrehallásából született meg aztán a magyar ringló szó.

A ringló az európai kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedés miatt greengage-nek nevezik. Egy Párizsban tanuló angol pap, Gages fiatal csemetéket küldött testvérének, útközben azonban eltűntek a fákról a címkék. Így a kertészek Green Gages-nek keresztelték el a gyümölcsöt a küldője után és a mai napig így ismerik az angolok.

A ringló zamatosabb, lédúsabb és édesebb, mint a hamvas lilás-kékes szilva, nem véletlenül nevezik desszertszilvának is.

Mik a jótékony hatásai?

A ringló gazdag élelmi rostban, vitaminokban (C-, A- és K-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, foszfor). Emellett különböző hasznos fitonutrienseket vagyis növényi vegyületeket is tartalmaz. Mindezeknek köszönhetően nem csak finom, de rendkívül egészséges gyümölcs is!

A ringló rosttartalma miatt segíti a jobb emésztést, illetve a benne lévő C-vitamin és rost együttesen segítik megelőzni a székrekedést és a puffadást.

A ringló rendszeres fogyasztása természetes úton erősíti az immunrendszert, a benne lévő C-vitamin erősíti az íny kötőszöveteit, megelőzi és enyhíti az ínygyulladást, hozzájárul a fogak egészségének fenntartásához.

Mivel a ringló igen gazdag antioxidánsokban, ezért sejtszinten nyújt védelmet a különböző káros hatások, például stressz, fertőzések, daganatos betegségek, öregedés ellen.

Elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.

Hogyan vásárold és tárold?

A friss ringló egészségesEgységes külsejű, szokatlan foltoktól mentes gyümölcsöt válasszunk. A ringló héja enyhén viaszos: minél érintetlenebb ez a puha bevonat, annál frissebb a szedés. A ráncosodott gyümölcs valószínűleg már több napot töltött a rekeszben. A penészedést könnyű észrevenni, a gyümölcsök elszíneződnek, a penészfoltok jól láthatóan elkülönülnek a viaszrétegtől.

A ringló mosatlanul papírzacskóban a hűtőszekrényben 3-4 napig áll el. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.

Hogyan használható fel?

A ringló kitűnően alkalmas a szilva helyettesítésére. Sokféle módon felhasználható: süteményekbe, pitékbe, levesbe, befőttekbe, készíthetünk dzsemet, kompótot belőle, de akár húsok mellé is kiváló. Aszalványként egész évben remek rágcsálnivaló.

Befőtt, kompót készítéséhez, sütemény díszítésére a félérett ringlót javasolt. Tároláskor pár nap alatt megpuhul, ám a cukortartalom már nem emelkedik. Friss fogyasztásra, lekvárfőzéshez érett ringlót vegyünk.

Felhasznált irodalom
http://www.onlyfoods.net/greengage.html
http://www.healthsan.com/10-impressive-health-benefits-from-greengage-plums/
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-szilva
Ezt láttad már?
Ringlós-barackos reform cobbler recept
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér