Míg a szilva évről évre töretlenül nagy népszerűségnek örvend, annak közeli rokona, a ringló méltatlanul kevés szerephez jut a piacokon és a konyhákban egyaránt. Pedig rengeteg finomság készíthető belőle, valamint számos pozitív hatással bír egészségünkre nézve is. Nézzük meg, hogy mi fán terem a ringló!
Honnan származik a ringló?
A ringló feltehetően kis-ázsiai eredetű, nevéhez többféle legenda is kapcsolódik. Az egyik szerint a francia Reine Claude királynéról, I. Ferenc hitveséről kapta a nevét. A XV. században a kor egyik híres botanikusa, Pierre Belon hozott keleti kutatóútjáról egy ringlófajtát és a királyné tiszteletére nevezte el Reine Claude-nak. Feltételezhetően ennek elnémetesedett változata, a Ringlotte félrehallásából született meg aztán a magyar ringló szó.
A ringló az európai kontinensről csak a 18. század környékén került át Angliába, ahol egy tévedés miatt greengage-nek nevezik. Egy Párizsban tanuló angol pap, Gages fiatal csemetéket küldött testvérének, útközben azonban eltűntek a fákról a címkék. Így a kertészek Green Gages-nek keresztelték el a gyümölcsöt a küldője után és a mai napig így ismerik az angolok.
A ringló zamatosabb, lédúsabb és édesebb, mint a hamvas lilás-kékes szilva, nem véletlenül nevezik desszertszilvának is.
Mik a jótékony hatásai?
A ringló gazdag élelmi rostban, vitaminokban (C-, A- és K-vitamin) és ásványi anyagokban (kálium, kalcium, foszfor). Emellett különböző hasznos fitonutrienseket vagyis növényi vegyületeket is tartalmaz. Mindezeknek köszönhetően nem csak finom, de rendkívül egészséges gyümölcs is!
A ringló rosttartalma miatt segíti a jobb emésztést, illetve a benne lévő C-vitamin és rost együttesen segítik megelőzni a székrekedést és a puffadást.
A ringló rendszeres fogyasztása természetes úton erősíti az immunrendszert, a benne lévő C-vitamin erősíti az íny kötőszöveteit, megelőzi és enyhíti az ínygyulladást, hozzájárul a fogak egészségének fenntartásához.
Mivel a ringló igen gazdag antioxidánsokban, ezért sejtszinten nyújt védelmet a különböző káros hatások, például stressz, fertőzések, daganatos betegségek, öregedés ellen.
Elősegíti a vas felszívódását, ezzel is akadályozva a vérszegénység kialakulását.
Hogyan vásárold és tárold?
Egységes külsejű, szokatlan foltoktól mentes gyümölcsöt válasszunk. A ringló héja enyhén viaszos: minél érintetlenebb ez a puha bevonat, annál frissebb a szedés. A ráncosodott gyümölcs valószínűleg már több napot töltött a rekeszben. A penészedést könnyű észrevenni, a gyümölcsök elszíneződnek, a penészfoltok jól láthatóan elkülönülnek a viaszrétegtől.
A ringló mosatlanul papírzacskóban a hűtőszekrényben 3-4 napig áll el. Csak fogyasztás előtt mossuk meg.
Hogyan használható fel?
A ringló kitűnően alkalmas a szilva helyettesítésére. Sokféle módon felhasználható: süteményekbe, pitékbe, levesbe, befőttekbe, készíthetünk dzsemet, kompótot belőle, de akár húsok mellé is kiváló. Aszalványként egész évben remek rágcsálnivaló.
Befőtt, kompót készítéséhez, sütemény díszítésére a félérett ringlót javasolt. Tároláskor pár nap alatt megpuhul, ám a cukortartalom már nem emelkedik. Friss fogyasztásra, lekvárfőzéshez érett ringlót vegyünk.