Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
14900 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Sárgadinnye: eredete, jótékony hatásai, vásárlása, felhasználása

Sárgadinnye: eredete, jótékony hatásai, vásárlása, felhasználása

Szereted a sárgadinnyét? Akkor olvasd el a történetét, ismerd meg tápanyagtartalmát, tudd meg, mire érdemes figyelni a vásárlásnál, tárolásnál, milyen fűszerrel, étellel érdemes társítani.

A sárgadinnye mézédes illatával és ízével érthető módon sokak kedvence, a nyár egyik slágere. De nem csak azért érdemes fogyasztani, mert finom! A sárgadinnye tápanyagban sokkal gazdagabb, mint a görögdinnye; védi a szem egészségét; hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez; és a fogyókúrás törekvéseinket is segítheti. Ez azonban még korántsem minden, olvass tovább, és többet is megtudhatsz erről az ínycsiklandó és egészséges gyümölcsről!

A sárgadinnye története

A sárgadinnye (Cucumis melo) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó faj. Eredetét tekintve máig megoszlanak a vélemények a botanikusok körében. Egyesek szerint a sárgadinnye őshazája India, míg mások Iránt jelölik meg. A többség egybehangzó vélekedése alapján azonban a sárgadinnye Afrikából származik.

A sárgadinnye története mintegy 5000 éves múltra tekint vissza. Legkorábbi bizonyítékok Indiából származnak, i.e. 2300-ból feltárt egyiptomi sírok falfestményein is megtalálható volt; a legrégebbi írásos feljegyzés Perzsiából való. Európában a görögök, illetve rómaiak még nem termesztették a sárgadinnyét, hanem Perzsiából és a Kaukázus vidékéről szállították. A korai fajták jóval keskenyebbek voltak, az uborkához hasonló ízzel, ezért nyersen nem is fogyasztották őket.

Az európai termesztés megindulása az 1300-as évekre tehető. A sárgadinnye magyar neve (dinna) már az 1100-as évekből ismert. A bordás terméshéjú kantalup típus a 15. században terjedhetett el Európában örményországi kereskedők közvetítésével. A név a pápa nyári rezidenciájára, a Róma környéki Cantalupo-ra utal, ahol először vetették. Ez a fajta már a 16. században közkedvelt lehetett, ahogy ezt Campi és Caravaggio festményei bizonyítják.

Az amerikai kontinensre Kolumbusz második útjával került át 1493-ban. A közép- és dél-amerikai indiánok hamar megkedvelték az új gyümölcsöt, és széles körben kezdték termeszteni. Észak-Amerikában azonban csak a 19. századra lett ismert.

A sárgadinnyéből igen sokfajta létezik. Az európai sárgadinnye enyhén bordázott, szürkés héjú, a szintén Európában, Franciaországban nemesített mézharmat dinnye is nagyon kedvelt, hiszen lédús, kifejezetten édes fajta. Észak-Amerikában a sárgadinnye hálós héjú, narancsszín húsú és nem túl édes. Kínában a Hami dinnye közkedvelt, rózsaszínes, ropogós húsával. Izraelben 1970 körül nemesítették a Galia dinnyét, ami a mézharmat és a klasszikus sárgadinnye keveréke.

A sárgadinnye jótékony hatásai

• Jó hírünk van: a sárgadinnye nemcsak finom, zamatos és édes, de kalória- és zsírtartalma is nagyon alacsony (100 gramm gyümölcsben mindössze 34 kalória van). Emellett a gyümölcs gazdag egészségjavító növényi eredetű polifenolos vegyületekben, illetve vitaminokban, és ásványi anyagokban, melyek nélkülözhetetlenek az optimális egészséghez.

• A sárgadinnye kiváló A-vitamin forrás (100 gramm 3382 nemzetközi egység A-vitamint tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel 112%-a), a legtöbb tökfélét jócskán megelőzi ezen a téren. Az A-vitamin egy erős antioxidáns és elengedhetetlen az egészséges látáshoz. Az egészséges bőr és nyálkahártya fenntartásához is szükségünk van rá. Kutatások alapján a természetes A-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása védelmet nyújthat a tüdő- és a szájüregi rák ellen.

Gazdag antioxidáns flavonoidokban is, mint például béta-karotin, lutein, zeaxantin, és kriptoxantin. Ezek az antioxidáns vegyületek képesek megvédeni a sejteket az oxigén szabad gyökök ellen, ebből következően védelmet nyújtanak a vastagbél-, prosztata-, mell-, méhnyálkahártya-, tüdő- és hasnyálmirigyrák ellen.

• Teljes antioxidáns kapacitását tekintve a sárgadinnye ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity, vagyis Oxigéngyök Elnyelő Kapacitás) értéke 315 µmol TE/100 g. A mézharmat dinnye ORAC értéke 241 µmol TE/100 g.

• A zeaxantin egy fontos étrendi karotinoid, ami szelektíven felszívódik a szem retinájának sárgafoltjába (macula lutea), ahol antioxidáns és védelmező UV fényszűrő funkciókat tölt be. Ebből következően segíti a szem egészségének fenntartását, és megóvhat az időskori makuladegeneráció (Age-related macular degeneration, AMRD) kialakulása ellen.

Ideális forrása a káliumnak, ami nélkülözhetetlen ásványi anyag és elektrolit. 100 gramm sárgadinnye 267 mg káliumot biztosít. A kálium a sejt- és testfolyadékok egyik legfontosabb összetevője, segít a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában. Bizonyítottan véd a stroke és a szívkoszorúér-betegség ellen.

• A gyümölcs közepes mennyiségben tartalmaz B-komplex vitaminokat, mint például niacin, pantoténsav, és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, például mangánt. A C-vitaminban gazdag ételek fogyasztása segíti a szervezetet a fertőzésekkel szembeni természetes ellenálló képességének fenntartásában, illetve a káros szabad gyökök semlegesítésében. A test a mangánt többek között a szuperoxid-dizmutáz nevű antioxidáns enzim létrehozásához használja fel, mely az egyik legagresszívabb szabad gyököt, az oxigén egyik ártalmas formáját, a szuperoxidot semlegesíti.

A sárgadinnye vásárlása, tárolása

A sárgadinnye fajtától függően igen változatos megjelenésű gyümölcs, ezért a héj színéből alapvetően nem lehet az érettséget megállapítani. A színnek a fajtára jellemzően kell alakulnia, azonban ezt csak a hozzáértő állapíthatja meg.

Szerencsére azért nincs minden veszve: sárgadinnye vásárlásakor inkább hagyatkozzunk a szaglásunkra. Az érett dinnyének kellemes, édes illata van – minél édesebb, annál érettebb. Emellett a nyomkodás is célravezető: ha érett a sárgadinnye, a szárral szembeni oldalon (a bibeponton) kissé már puha. A szár a „pecséttel” együtt könnyen és maradéktalanul elválik a gyümölcstől: ha a szár egy darabkája a gyümölcsön marad, még nem teljesen érett.

A görögdinnyénél nincs utóérés, a sárgadinnyénél azonban igen. Ha éretlen példányt választottunk, akkor otthon hagyjuk szobahőmérsékleten állni, egy-két nap múlva ízletesebb lesz. Az utóérés ugyanakkor azzal is jár, hogy a sárgadinnye rövidebb ideig tárolható, kevésbé "pultálló", meleg, nyári időben néhány napi állás után rohamosan puhul, penészedik, megromlik, fogyasztásra alkalmatlanná válik. Az érett sárgadinnyét 3-4 napig a hűtőben tároljuk. A felvágott felét mindig takarjuk le fóliával.

A sárgadinnye felhasználása

Figyelem! Fogyasztás vagy felhasználás előtt a sárgadinnyét alaposan meg kell mosni, mert a héján sok esetben megtalálható a szalmonella baktérium.

A sárgadinnyét frissen, érett állapotban, hűtve fogyasztjuk – legtöbbször önmagában, de fűszerezhetjük is. Kiválóan passzol a zöldfűszerekhez, így például a mentához, bazsalikomhoz, a tárkonyhoz vagy épp a metélőhagymához. A zöld ánizs, a gyömbér és a bors is jó választás, de más gyümölcsökkel is tálalhatjuk. Készíthetünk belőle nyári hűsítő levest, fagylaltot, felhasználhatjuk süteményekhez, salátákban izgalmas betét, pármai sonkába csomagolva pedig kitűnő előétel.

Felhasznált irodalom
nutrition-and-you.com/cantaloupe.html
tudatosvasarlo.hu/cikk/mi-fan-terem-sargadinnye
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rgadinnye
real.mtak.hu/5962/1/1166723.pdf
mindmegette.hu/sargadinnye-az-egeszseges-desszert-46606/
Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
A nyári hőség édes csillapítója: a görögdinnye
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér