fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Csökkentik a koleszterint és a változó kor tüneteit? - A Szója izoflavonok

Szófa izoflavonok hatása a koleszterintre és a változó kori tünetekre

Ázsiában, ahol legmagasabb a szója fogyasztás, ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, hormonfüggő daganatok, menopauzális tünetek, a csontritkulás. Mi a szója titka? Kiderül a cikkből!

Szója

Az elmúlt évtizedekben egyre gyakrabban foglalkoztak a kutatások az ún. fitoösztrogénekkel. Érdekes megfigyelés, hogy miközben a nyugati világban ellenérzések vannak e vegyületekkel kapcsolatosan, Ázsiában – ahol a fitoösztogén bevitel magas - a szív- és érrendszeri betegségek, a hormonfüggő daganatok, a menopauzális tünetek és a csontritkulás ritkábban fordul elő. Az ázsiai populációk étrendje zsírszegény, gabonákból, zöldségekből, gyümölcsökből áll, és szójatermékekben gazdagabb, ami pedig a fitoösztrogének legfőbb forrása.

A fitoösztrogének női nemi hormonokhoz hasonló tulajdonsággal bíró, növényi eredetű vegyületek. Nem a szteroidok, hanem a polifenolos vegyületek csoportjába tartoznak. Ösztrogénhez való hasonlóságuk teszi lehetővé, hogy az ösztrogén receptorokhoz kapcsolódva kifejtsék jótékony hatásaikat. Szerepük nőknél a változó korában, a menopauza után nő. Egyes kutatások szerint igen hasznosak, és a közhiedelemmel ellentétben nem okoznak rákbetegséget, vagy más kórképet. Hatásaikat nemcsak ösztrogén-receptorokon keresztül, hanem számos egyéb úton is kifejtik. Ez nemcsak rák-védő szerepüket valószínűsíti, hanem más degenerativ betegségekben, mint pl. az iszkémiás szívbetegségben játszott protektiv szerepüket is.

A fitoösztrogének a szteroid ösztrogénekhez hasonlóan a májban glukuronsavval vagy szulfáttal konjugálódnak, majd kiválasztódnak az epevezetéken keresztül, dekonjugálódnak a bélbaktériumok által és ismét felszívódnak. Minél nagyobb a prekurzorok táplálékkal történő bevitele, annál több fitoösztrogén választódik ki a vizelettel. A bél egyéni mikroflórája fontos szerepet játszik, antibiotikumok adása majdnem teljesen megszünteti a növényi prekurzorokból történő aktív metabolit képződést a bélben, ezért nagyon fontos, hogy mindig figyeljünk oda a pro- és prebiotikumok bevitelére megbetegedések, gyógyszeres kezelések után, hogy helyreállítsuk a jó bélbaktériumok egyensúlyát. A fitoösztrogének nem raktározódnak el, a szervezetből 1-3 napon belül kiürülnek, ezért a folyamatos bevitelükről gondoskodni kell.

Több csoportjuk is létezik, ezek közül a legismertebbek az izoflavonok és a lignanok. Az izoflavonok főként hüvelyesekben, különösen a szójában, míg a lignanok a teljes gabonában, olajos magvakban, különösen a lenmagban találhatóak nagyobb mennyiségben. Kimutathatóak még e vegyületek a kesudióban, földimogyoróban, zabban, kukoricában, búzában, rozsban, mandulában, tökmagban és almában. A gyógynövények közül a ginszenggyökérnek van fitoösztrogén aktivitása.

Az izoflavonok a csíráztatott gabonákban és hüvelyesekben fordulnak elő nagyobb mennyiségben. A szója csíraállományában jelentős mértékben jelen vannak és a bélbaktériumok hatására két részre hasadnak: geniszteinre és daidzeinre.

A szteroid bioszintézis és lebontás legfontosabb enzimjeinek gátlása miatt a szakmai leírások a fitoösztorgéneknek komoly szerepet tulajdonítanak a rákmegelőzésben. A tumoros folyamatoknál megfigyelhető angiogenezist (a tumor saját érhálózatának kialakulását) az izoflavonok már kis koncentrációban akadályozták, miközben az egészséges sejtek működését még nagyobb mértékű bevitel esetén sem gátolták. A genisztein a tumorok új hajszálereinek képződését szinte minden fázisban képes volt lassítani, akadályozni.

Laboratóriumi sejttenyészetekben a genisztein gátolta a prosztatarák sejtjeinek szaporodását. Ez jelzi a változatos növényi étrend fontosságát. A prosztatarák megelőzésében a szója, a hüvelyesek, és a teljes kiőrlésű rozskenyér fogyasztása szerepel kiemelkedő helyen, a tökmag mellett. (A prosztatarák jóval ritkábban fordul elő az adventista-keresztény férfiaknál, akik babot, borsót, lencsét és aszalványokat esznek, emellett a hawaii-i férfiak körében, akik több rostot és tofut alkalmaznak az étrendjükben.)

Vegetáriánusoknál is megfigyelték a nagyobb mérvű izoflavon bevitelt. A genisztein a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáit is védi a rákos folyamatoktól, a vastagbél védelme mellett. Sőt a leukémia és melanóma sejttípusokat is képes volt elpusztítani. (A kísérleti állatokban kialakult fatális leukémia esetén 100 %-ban tartós, tünetmentes túlélést biztosított a genisztein fogyasztása!)

A szívbetegségek elkerülésében szintén elsődleges fontosságúak a növényi ösztrogén-hatású anyagok. Szójaizolátummal végzett megfigyelések arra engednek következtetni, hogy mind az LDL (rossz koleszterin) csökkentésében, mind a HDL (jó kolszterin) növekedésében szerepe van az izoflavonoknak. Ezen kívül az érelmeszesedés gátlása, és a vérrögképződés sökkenése is megfigyelhető volt. A genisztein esetében értágító és simaizom-elernyesztő, görcsoldó tulajdonságot is feljegyeztek.

A megfigyelések szerint az izoflavonokban gazdag étrend csökkenti a változókori tüneteket nőknél és csökkenti a csontritkulás sebességét. A japán nők mintegy 100-szor annyi izoflavont ürítenek a vizelettel, mint az amerikai nők, változókori tüneteik is jóval enyhébbek, reproduktív életszakaszuk is hosszabb időtávon át tart. Segíthet a változókori súlycsökkentésben is.

A szójafogyasztás csökkentheti a COPD (krónikus obstruktív tüdőbetegség) és a légúti tünetek kockázatát is egy új tanulmány szerint.

A nyugati államokban a fitoösztrogén bevitel jelentősen elmarad a javasolt értékektől, ezért hasznos lehet kiegészítő formájában bejuttatni, a szervezet védelme érdekében, különösen középkorú, változó- és időskorú nők esetében.

Felhasznált irodalom

Fitooestrogenek alkalmazása a gyógyításban Komplementer Medicina 2003;7(1-2):34-37 Celsus Kft. 2003.08.22 Kövesi E.: A fitoösztrogének a vöröshere-kivonatból segítenek a menopauzában Komplementer Medicina 2002 ;6(3):64-64 Celsus Kft. 2002.12.02 Dr. Margitai Gy.: A fitoösztrogének HIPPOCRATES II. évf. 1. szám 58. oldal. Dr. Barna M.: Kínából érkezett eledel: a szója www.egeszsegtukor.hu 2004.04.27. Szójával a hőhullámok ellen Medipress 2012.04.14. A szója segíthet elérni a kívánt karcsúságot www.hvg.hu 2008.01.14. Egyen szóját, tofut a csípőtörés megelőzésére! www.hazipatika.com Medipress 2009.10.21. A szójafogyasztás csökkentheti a súlyos tüdőbetegség kockázatát www.hazipatika.com 2009.08.07. Klimaxos nőkön segíthet a szójabab www.hazipatika.com Medipress 2009.04.15. Mennyire egészséges a szója? www.webbeteg.hu  K. J. fordító 2010.10.27. Dr. Zsuga J.: Menopauza: alternatív kezelési módok www.webbeteg.hu 2012.01.12. A szója segít megelőzni a tüdőrákot? Szerző: MTI  2010.02.09. A szója segíthet a menopauza tünetein Szerző: MTI 2010.12.30. Új állítások a Szójáról FOOD TODAY 04/2000 www.eufic.org

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Változókor/Menopauza/Klimax – tünetek és természetes kezelésük
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér