fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Zöldségek és gyümölcsök
Tudd meg, miért jó minden nap répát enni!

Tapsi Hapsi csemegéje - Avagy miért is jó a sárgarépa?

Emlékszem, gyerekként ámulattal figyeltem Tapsi Hapsi kalandjait. Egy dolog azonban nem fért a fejembe: hogy képes élvezettel rágcsálni azt a jókora sárgarépát? Aztán rájöttem...

СarrotsEmlékszem, gyerekként minden hétvégén ott ültem a TV előtt és ámulattal figyeltem Tapsi Hapsi kalandjait. Egy dolog azonban sehogy sem fért a fejembe: hogy képes olyan élvezettel rágcsálni azt a jókora sárgarépát?

Az ő példáját követve számtalanszor álltam oda édesanyám elé, hogy kérjek néhány szálat a levesbe valóból, ám próbálkozásaim, hogy olyan vagányan rágcsáljam, mint a nyuszi a mesében, minden alkalommal kudarcba fulladtak. Hogy miért? Mert nem ízlett. Se édes nem volt, se sós. Egyáltalán nem felelt meg a nassolnivalót illető, gyerekkori elvárásaimnak.

Felnőttként azonban arra lettem figyelmes, hogy bevásárlásaim során, egyre többször döntök a sárgarépa mellett. Észrevettem ugyanis, hogy egy fűszeres, párolt zöldségköret kevésbé nehezíti el a gyomrot, mint egy adag olajban sült hasábburgonya, s kiválóan harmonizál bármilyen hús ízével is. Uzsonnának is remek választás, egy pohár fokhagymás joghurtba, vagy avokádókrémbe mártogatva. Tápértéke 100g/40 kcal, ami azt jelenti, hogy egy közepes méretű sárgarépa, mindössze 25 kcal-t tartalmaz. Ha ezt a mennyiséget egy átlagos, cukorral édesített tejcsokoládé formájában fogyasztanánk el, mindössze egy kocka jutna a tányérunkra. Lényeges különbség, igaz? S akkor még nem is beszéltünk a rosttartalmáról, mely egy könnyen emészthető, laktató csemegévé teszi.

Nem kizárólag az alakformálás szempontjából hozunk azonban jó döntést, ha gyakrabban eszünk sárgarépát. Az amerikai székhelyű National Cancer Insitute egy kutatásában igen fontos megfigyelésre jutott: azok, akiknek az étrendjében csupán ritkán szerepelnek zöldségek és gyümölcsök, valamint alacsony a béta-karotin szint a vérükben, jobban ki vannak téve a rák kockázatának. Hogy miért? A zöldség-gyümölcsök színét bizonyos karotinoidok – antioxidánsok – adják, melyek az emberi szervezetben védőfunkciót töltenek be, előállításukra azonban testünk nem képes. Így egyetlen módon juthatunk hozzájuk: ha egészséges elemeket illesztünk az étrendünkbe. Például sárgarépát! A karotinoidok egyik fajtája, a béta-karotin szép számmal megtalálható benne, s a szervezetben A vitaminná alakulva fontos szerepet tölt be a látás és a bőr állapotának megőrzésében.

Immár látom, hogy Tapsi Hapsi bizony mégiscsak jó döntést hozott, s azt hiszem nem bánjuk meg, ha mi is követjük a példáját!

Ha többet szeretnél olvasni a sárgarépa és a szem egészségének kapcsolatáról, ez a cikk is érdekes lehet számodra:

A monitor fénye rontja, a sárgarépa javítja a látást? Most kiderül az igazság!

 

Felhasznált irodalom

Sies, H. (1990). Carotinoide. Die Übersicht. Deutsches Ärzteblatt, 87(14), 52-61.

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Édesköményes répás hajdinasaláta
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér