fbpx
Azt érzékeltük, hogy kerested fel oldalunkat. Tudtad, hogy ebbe az országba is teljesítünk rendeléseket?
Részletek
Loading...
9985 Ft felett ingyenes szállítás!
5000 Ft felett ajándék!
Minden, ami vegán Környezetvédelmi hitvallásunk
Alzheimer kór, demencia
Bizonyos gyógynövények sokat segíthetnek Alzheimer-kór esetén

Kurkuma: természetes segítség Alzheimer-kór megelőzésében

Az Alzheimer-kór egyre több 60 év feletti embert érint. A megelőzésben és a kezelésben is segíthetnek gyógynövények, közülük is kiemelkedő a kurkuma. Ismerd meg a részleteket a cikkből!

Bizonyos gyógynövények sokat segíthetnek Alzheimer-kór eseténA legfrissebb orvosi kutatások szerint az Alzheimer-kór kezelésében ígéretesnek tűnik a kurkuma fűszer hatóanyagának, a kurkuminnak az alkalmazása. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy mit érdemes tudni erről a betegségről, és mit mond a tudomány a kurkuminról, mint lehetséges gyógyszerről.

Az Alzheimer-kór kialakulása

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes klinikai és patológiai elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegsége. Nevét a német Alois Alzheimerről kapta, aki ideggyógyászként 1907-ben elsőként írta le a betegség jellemzőit.

Előfordulása az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év felettiek kb. 5 százalékát, a 80 év felettiek kb. 20 százalékát érinti. Magyarországon kétszázezren szenvednek ebben a betegségben. Az Alzheimer-kór kialakulásának okát jelenleg még nem ismerik pontosan, de a genetikai hajlamnak jelentős szerepet tulajdonítanak.

A betegség egyértelműen az agyat érinti: az Alzheimer-kór károsítja és megöli az agy idegsejtjeit. A feltételezések szerint a sejtek folyamatos pusztulását a beta-amyloid idézheti elő. Több kutatás során is megfigyelték, hogy az Alzheimer-kórban szenvedőknél az agyban gyulladásos reakciók jelentkeznek. Ennek egyik oka az lehet, hogy az agyban túl nagy mennyiségben halmozódnak fel az említett beta-amyloid fehérje plakkjai, és ezt próbálja a szervezet csökkenteni.

Az idegsejtek sérülését egy másik, a tau nevű fehérje módosulása is okozhatja. A tau fehérje kötegei az idegsejtek vázának kialakításában játszanak szerepet. Ha a kötegek szerkezete megváltozik, az agy érintett idegsejtjei elpusztulhatnak.

Mi a különbség az Alzheimer-kór és a demencia között?

Az Alzheimer-kór 60 év felett egyre gyakoribbSokan tévesen keverik, összemossák ezt a két dolgot, illetve nincsenek tisztában azzal, melyik mit jelent. A demencia gyűjtőfogalom, minden olyan beteges állapotot idesorolnak, amelyben az agyi idegsejtek valamiért pusztulásnak indultak. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb formája a demenciának. A második leggyakoribb forma az éreredetű (vaszkuláris) demencia, amelynél az agyi vérellátás szenved zavart (többszörös agyi infarktus okozta demencia). A demencia további gyakori oka még a Parkinson-kór, a Huntington-kór vagy a Creutzfeldt-Jakob-szindróma.

A demencia tehát nem egy konkrét betegség, számos tünetet magában foglal, ezekből az Alzheimer-kórnak megvannak a maga jelei.

Az Alzheimer-kór tünetei

Az idegsejtek elhalása kognitív és nem-kognitív tüneteket egyaránt okozhat. Előbbiek közé soroljuk az olyan tüneteket, mint a fokozódó feledékenység, beszéd-, döntés- és figyelemzavarok, míg utóbbiak az olyan lelki-személyiségbeli változások, mint a szorongás, depresszió, hallucinációk, téveszmék, agresszivitás, személyiség megváltozása, egyéb neurológiai tünetek (pl. járászavar).

Kurkuma szerepe az Alzheimer-kór elleni küzdelemben

Az indiai sáfrányként is emlegetett kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. A kurkuma az egyik fő alkotóeleme a híres curry fűszernek és Worcester szósznak. Pikáns, egzotikus keleti ízt ad a húsoknak, leveseknek, zöldséges ételeknek.

Kurkuma az Alzheimer-kór ellenA kurkuma nem csak ételeinket teheti ízletesebbé, de egészségünkre is számos jótékony hatással bír. Kínától Thaiföldig használják a népi gyógyászatban, és a modern orvostudomány is felfigyelt már rá. A legújabb kutatási eredmények a kurkuma élénksárga színét adó hatóanyagot, a kurkumint ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében, így többek között a demencia megelőzésében és kiegészítő kezelésében. A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis jelenleg kb. 6000 tanulmányt tart nyilván a kurkumin hatásairól.

Indiában, ahol a kurkuma tartalmú étel, a curry gyakorlatilag minden étkezésnél ott van az asztalon, az idősebb emberek között szinte ismeretlen az Alzheimer-kór (a 70-79 évesek körében 4 és félszer alacsonyabb a betegség előfordulása, mint Amerikában), ezért kezdték el a szakemberek a kurkumát vizsgálni. A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a kurkumin képes csökkenteni a beta-amyloid fehérjék lerakódását az agyban. A klinikai vizsgálatok során kis mennyiségben kurkumint adtak beta-amyloid fehérjéhez, és ez a vegyület megóvta a fehérjéket az összeállástól, összetapadástól, illetve meggátolta az amyloid rostok képződését, amitől aztán kialakulnak az Alzheimer-kórra jellemző plakkok.

A kurkuma tehát rendkívül hasznos lehet az Alzheimer-kór és egyéb neurodegeneratív betegségek megelőzésében, valamint azok lassításában. Indiában átlagosan napi 125 mg kurkumint juttatnak az emberek a szervezetükbe, de ennél jóval magasabb dózisban is teljesen biztonságosan szedhető. Az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások általában 500 és 1000 mg közötti napi adagokat alkalmaztak, hosszú távon (min. 12 hét).

A kurkuma 8 bizonyított hatása: ez történik a testeddel, ha minden nap fogyasztod - nézd meg VIDEÓNKAT!

Kapcsolódó termékek
Ezt láttad már?
Netamin Kurkuma 500 mg kapszula
Netamin Facebook oldal Netamin Instagram oldal Netamin Pinterest oldal Netamin Youtube csatorna Netamin kapcsolat oldal Black Friday modal háttér